Vytautas Juozapaitis siūlo padidinti kompensacines išmokas profesionaliems artistams

Vytautas Juozapaitis siūlo padidinti kompensacines išmokas profesionaliems artistams

Seimo narys Vytautas Juozapaitis siūlo nuo 4 bazinių socialinių išmokų iki 1,5 Statistikos departamento paskelbto šalies ūkio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio padidinti teatrų ir koncertinių įstaigų kūrybinių darbuotojų kompensacines išmokas.

Tai numatančias Teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymo pataisas jis įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

Parlamentaras taip pat siūlo kompensacinės išmokos dydžio nesieti su kitomis socialinėmis išmokomis: valstybinėmis socialinio draudimo netekto darbingumo (invalidumo) ar ištarnauto laiko pensijomis, valstybinėmis pensijomis, užsienio valstybių pensijomis, nuolatinėmis pensinio pobūdžio išmokomis už asmens darbo pobūdį (valstybinės signataro rentos, valstybinės signataro našlių ir našlaičių rentos, kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas), pensijų išmokomis, gaunamomis bet kuriuo Pensijų kaupimo ir Papildomo savanoriško pensijų kaupimo įstatymuose nustatytu būdu.

Šiuo metu galiojančiu Teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymu reglamentuotos teatrų ir koncertinių įstaigų, kurioms suteiktas profesionalaus teatro ar koncertinės įstaigos statusas, kai kurių profesijų kūrybinių darbuotojų (baleto, dainininkų, pučiamaisiais grojančių artistų) socialinės garantijos - kompensacinės išmokos. V. Juozapaičio nuomone, jų dydis nebeatitinka šalies pragyvenimo lygio.

"Šios išmokos yra 4 bazinių socialinių išmokų dydžio, t.y. 520 litų. Be to, jos siejamos (mažinamos) su kitomis socialinėmis išmokomis ir nebeatitinka ankstesnės siekiamybės - minimalios mėnesinės algos.

Remiantis 1998 m. Vyriausybės nutarimu, kompensacinių išmokų (tada - rentos) dydis buvo siejamas su šalies minimalios mėnesinės algos dydžiu (500 Lt) ir jam nedarė įtakos jokios kitos socialinės išmokos", - sako projekto rengėjas Seimo narys V. Juozapaitis.

Jo duomenimis, dabar kompensacinėms išmokoms skiriama pusė milijono litų. Priėmus siūlomus įstatymo pakeitimus metams papildomai reikės apie 1,2 milijono litų.

"Baleto artistai, dainininkai ar pučiamaisiais instrumentais groję artistai ir baigę sceninę karjerą, ir įgiję teisę gauti 1,5 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio kompensacinę išmoką, kuri nebūtų siejama su invalidumo, našlių pensijomis ar kitomis išmokomis, gautų apie 3182 litus (su mokesčiais).

Padidinus kompensacines išmokas, lėšų poreikis padidėtų iki 2,9 mln. litų, tačiau apie 900 tūkst. litų šių lėšų būtų sumokėta mokesčiais, o kompensacinių išmokų gavėjams dirbant ir turint draudžiamųjų pajamų, kompensacinių išmokų dydis mažėtų, atsižvelgiant į Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą ir šiuo metu rengiamą visos socialinės apsaugos sistemos reformą. Todėl tikėtina, kad 2012 metais papildomai reikėtų iki 1,2 mln. litų, o strateginio plano priemonei reikėtų 1,7 mln. litų",- sako V. Juozapaitis.

Teisė į kompensacines išmokas suteikiama: baleto artistams ir šokėjams, turintiems ne mažesnį kaip 20 metų kūrybinio darbo profesionalioje scenoje stažą; artistams, grojantiems pučiamaisiais instrumentais, ir solistams vokalistams, turintiems ne mažesnį kaip 25 metų kūrybinio darbo profesionalioje scenoje stažą; choro artistams, turintiems ne mažesnį kaip 30 metų kūrybinio darbo profesionalioje scenoje stažą.

2011 m. sausio mėnesio duomenimis, kompensacines išmokas gauna 76 gavėjai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder