Ernestas Žvaigždinas: "Bičiuliai ir aš apie mano kūrybą ir mane"

Ernestas Žvaigždinas: "Bičiuliai ir aš apie mano kūrybą ir mane"

Ernesto Žvaigždino tapyba - spalvos, judesio, vėjo ir sielos virpesių žaismo improvizacija, kurią iš širdies vadinu gera poezija, lyrikos štrichais. Kai apsilankysite parodoje, ir jūs pajusite kūrybą su polėkiu. Įnoringu, visagaliu polėkiu.

Ir šiandien Ernestui labiau patinka laivai nei automobiliai, jūros horizontas. Gal tai atėjo iš genų, močiutės ir pirmojo Lietuvos kapitono Liudviko Stulpino. Kaip jis pats sako: "Per didelį rūką, per jūros bangą, bet taip jau yra." Ernesto tapyboje - spalvų jūra ir meilė Klaipėdai.

Taigi susipažinkite su ypač produktyvaus, šiemet šešiasdešimties metų jubiliejų švenčiančio dailininko darbais, kurio tapyba gėrėjosi Danijos, Vokietijos, Lenkijos, Latvijos, Bostono, Čikagos, Niujorko meno gerbėjai. Tokią galimybę turės ir klaipėdiečiai bei miesto svečiai I. Simonaitytės bibliotekoje gruodžio 15 d. 17 val.

Daugiau negu pusšimtis dailininko darbų pamalonins jūsų sielą, primins romantiškus jausmus. Tai patvirtina ir draugų, bičiulių bei tapytojo mintys, išsakytos prieš vernisažą. Paroda veiks iki sausio 30 dienos.

"Darbai spinduliuoja šviesą"

Sofija KANAVERSKYTĖ, dailininkė-scenografė.
Ernestas - spalvos dėliojimo drobėje meistras. Stebina neblėstantis produktyvumas. Jis sugeba sudominti technikos drąsa, laisve, kuri suteikia sparnus laisvam skrydžiui. Tapytojas yra originalus ir jis išlieka savimi, nepaskęsta tarp daugybės tapybos srovių, stilių. Jo darbai spinduliuoja šviesą, gėrį ir grožį. Parodose žiūrovas jaučia asmenybės charizmą, energiją ir tarsi paskęsta tapybos spalvų vandenyne.

 

"Alsuoja laisve"

Juozas ŠIKŠNELIS, I. Simonaitytės bibliotekos direktorius, Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas.
Ernesto kūryba alsuoja laisve. Jo niekas neįpareigoja, nevaržo akademinių mokslų įtaka. Jis yra tiesiog nesugadintas mokymo.

"Nepykstu, kai skambina naktį"

Vytautas ČEPAS, rašytojas.
Tipiškiausias Klaipėdos tapytojas. Jo drobėse su poezija iš rūko klampoja laivai, medžiai... Paveiksluose - stiprus emocinis krūvis. Jis turi Dievo dovaną. Dėl to nepykstu, kai jis kartais skambina naktį. Tegu skambina.

 

"Neištirpsta masėje"

Petras ŠMITAS, menotyrininkas.
Įdomi asmenybė. Šis tapytojas gerai jaučia spalvą, formą, kompoziciją. Gabus žmogus. Jo tapyba neištirpsta masėje, lieka savimi su savo braižu, puikiais gamtos, miesto vaizdais. Visa tai susideda iš fragmentų - spalvų, idėjos, žaismo...

 

"Aktyvus pašnekovas"

Antanas LUKOŠIUS, Klaipėdos universiteto Kūno kultūros katedros vedėjas.
Šis tapytojas yra aktyvus pašnekovas, su juo įdomu bendrauti. Mudu suartino dailė. Universitete taip pat yra Ernesto darbų.

"Reikia žiūrėti atidžiai"

Edmundas KOLAKAUSKAS, tapybos darbų kolekcininkas.
Ernesto paveiksluose atsirado figūrų. Jos - peizažo fone. Tai įdomu, intriguoja, net netikėta, tad į šiuos darbus reikia žiūrėti gan atidžiai.

 

 

"Gėrėjausi darbais Čikagoje"

Julija SAKALAITĖ, aktorė.
Ernesto tapyba man teko gėrėtis Balzeko muziejuje, Čikagoje. Buvo labai gera matyti klaipėdiečio darbus, kuriais taip pat domėjosi puiki, inteligentiška publika.

"Paveikslai įdomūs, spalvingi"

Aleksandras ŽALYS, poetas.
Išleidau dvi knygas, kurias iliustravo tapytojas Ernestas Žvaigždinas. Jo paveikslai labai tiko paryškinti eilėraščių idėjas. Jie įdomūs, spalvingi. Paveiksluose - jūros ir Klaipėdos tema.

"Žaidžia spalvomis"

Birutė SKAISGIRIENĖ, Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriaus vedėja.
Tapytojas iki šiol žaidžia spalvomis. Jis yra savas, klaipėdietiškas, atpažįstamas iš potėpių, linijų. Mūsų skaitytojai mėgsta dailininko darbus. Yra buvę ir netikėtų ekspozicijų - fotografijų, pajūryje rastų, gamtoje nušlifuotų kūrinėlių.

 

"Šiltas žmogus"

Loreta LAURINAVIČIENĖ, jaunimo studijos "Varsa" mokytoja, ekspertė, pelniusi Metų mokytojos nominaciją.
Mes su dukra turime Ernesto kūrybos darbų. Labai džiaugiamės, kadangi šie darbai - puikios kokybės. Su tapytoju malonu bendrauti, kadangi jis ypač šiltas žmogus. Jis skatina ir mane pradėti tapyti. Gal kada nors ir pabandysiu.

"Įsipareigojęs tik sau"

Ernestas ŽVAIGŽDINAS, tapytojas, parodos autorius.
Savo kūrybos nesureikšminu. Prieš tapydamas vienaip pamąstau, po to kitaip sau pasakau, pradedu dirbti, galų gale viską padarau visai kitaip. Visada įdomu, kai net pats nežinai, kuo ir kada užbaigiamas paveikslas.
Visada pabrėžiu, kad nepriklausau nei jokiam "klanui", nei sąjungoms, nei partijoms ar organizacijoms. Esu įsipareigojęs tik sau ir savo įsitikinimams.
Visada smagu žiūrėti į tuščią jūros horizontą, ir tą tuštumą užpildyti savaip. Aš visada noriu išsivaduoti iš ribotumo ir pasinerti į kūrybinį procesą.
Mano seniai planuotą didžiąją parodą teks skelti į dvi dalis - liko nerodyti didžiųjų formatų paveikslai. Tad teks juos parodyti kitą kartą, kai sulauksiu dar vieno jubiliejaus.

DARBAI. Ernestas Žvaigždinas - ypač produktyvus tapytojas. Nuotraukose - paskutiniųjų metų drobės. Ernesto ŽVAIGŽDINO nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder