Giedrius Savickas : „Nuo prigimties nepabėgsim“

Giedrius Savickas : „Nuo prigimties nepabėgsim“

Jei reikėtų apibūdinti Giedrių Savicką, neabejotinai pirmiausia paminėtumėme nuoširdumą - pagrindinę jo savybę. Kalbėtis su šiuo aktoriumi - tikras malonumas. Tai atviras, tiesus, be arogancijos žmogus, turintis nuostabų humoro jausmą. Aktorius dalinasi mintimis apie vyrus ir moteris dabartinėje visuomenėje. Šis pokabis – neatsitiktinis. Giedrius Savickas skina žiūrovų simpatijas sėkmingu vaidmeniu atnaujintame spektaklyje “Urvinis žmogus”, kuriame per vyriškąją prizmę šmaikščiai bei taikliai narpliojami poros santykiai.

Giedriau, tai kokie yra vyras ir moteris dabartiniame pasaulyje?

Dabar vyrų ir moterų vaidmenys persipinę. Tik manau, kad tai labiau būdinga visuomeninei veiklai, saviraiškos paieškoms, darbui. Kad ir kaip norėtumėme  šaukti, kad esame vienodi, visgi vyras ir moterys yra skirtingi. Manau, kad didžiąją tapatybės dalį lemia prigimtis. Jau nuo pat mažų dienų berniukų ir mergaičių saviraiškos formos yra skirtingos, nereikia nuo to bėgti ar mėginti to išsižadėti. Žinoma, dar tvirtesnį skirtingų lyčių formavimąsi labai įtakoja tradicijos, visuomenės stereotipai. Tačiau net besikeičainčiame laikmečio kontekste vis tiek nepabėgsime nuo savęs . Gerai yra pamėginti susikeisti rolėmis, tačiau ne visose srityse tai įmanoma, juk vaikus vis dar gimdo moterys. Lygių galimybių realizacijos siekiuose svarbu neprarasti pagarbos vienas kitam – kitai lyčiai su sava prigimtimi. 

O ką apie tai sako jūsų naujo vaidmens veikėjas – Urvinis žmogus?

“Urvinis žmogus” - spektaklis, kuris paryškina vyrų ir moterų skirtumus. Tai tarsi skirtingos kultūros, turinčios vienodus poreikius, bet keliai į tų poreikių įgyvendinimą daugeliu atveju yra visiškai priešingi. Spektaklyje pateikiamos gyvenimiškos situacijos, šmaikščiai ir taikliai atskleidžiančios, kaip skirtingai tą pačią situaciją išgyvena vyras ir moteris.

Kodėl ryžotės imtis Urvinio vaidmens?

Man patinka, kad aš šią pjesę galiu perteikti per savo prizmę, per savo patirtį, žinoma, laikydamasis bendro rėmo, kurį šiam spektakliui suformavo režisierius Dainius Kazkauskas. Esu dešimtmečiu jaunesnis už patį pirmąjį Urvinį, taip pat ir už spektaklio režisierių, tad ir mūsų patirtys ir “Urvinio žmogaus” vaidmenys gerokai skiriasi. Mane spektakliui labiausiai motyvavo autentiškumo galimybė.

Ar kiekvienas aktorius galėtų atlikti šį šmaikštų ir daug ištvermės reikalaujantį vaidmenį?

Siūlyčiau pabandyti kiekvienam aktoriui: dvi valandas vienam būti scenoje, visą laiką kalbėti pirmu asmeniu, nuolat jausti publiką. Tai tikrai stiprus išbandymas. Prieš žengdamas į premjerinio spektaklio sceną viso to pilnai nesupratau.  

Kaip manai, kas yra Urvinis žmogus?

Urvinis – tai metafora, kalbanti apie visų mūsų prigimtį, tai ta esmių esmė, tas grynuolis be pagražinimų. Tai molis, iš kurio visi mes esame išlipdyti. Daugelis baidosi šio apibūdinimo, jį siedami su primytiviais dalykais. Tačiau niekas nesako, kad Urvinis žmogus – be intelekto. Priešistorinis Urvinis gyveno atsakomybės pilną gyvenimą: medžiojo, kad išgyventų, kad išmaitintų ir apgintų savo šeimą. Dabar mes irgi medžiojam darbus, moteris, galimybes, tik medžioklės priemonės yra stipriai pakitusios. Prisiminkime vaikystę – tai, kas pradėjo mums augti vyrais ir moterimis. Jau anuomet pradėjo formuotis mūsų požiūris, skirtingas elgesys daugelyje situacijų. Tai nepaliaujamai mus veikia ir šiandien.

Ar yra tavęs paties šiame naujojo Urvinio vaidmenyje?

Be abejo, yra. Aš lygiai taip pat kaip kiti kasdienybėje susiduriu su situacijomis, kurias lemia skirtinga vyrų ir moterų prigimtis. Kad ir kaip šiais laikais bandoma suvienodinti abi lytis, pasikartosiu: prigimčiai pasipriešinti sunku. Skiriasi begalė dalykų.  Visų pirma, mąstymas, komunikavimas. Man tie skirtumai išties yra žavūs, be jų būtų neįdomu gyventi, užvaldytų monotoniją, o rutina mus nužudytų. O dabar nuolat išlieka netikėtumų tikimybė!  

Į Urvinio vaidmenį įterpti mano vaikystės epizodai – tai, kas formavo mane ir manau mano draugus, bendraamžius. Pavyzdžiui, aš su kiemo draugais labai mėgau žaisti Robiną Hudą. Kovodavom, bėgiodavom, įsitvėrę lankus su strėlėmis. Yra daug sąsajų, formavusių mus nuo mažumės, išlikusių atmintyje ir apsprendžiančių mūsų asmenybę dabartyje. Taigi, kalbant apie patį vaidmenį, apie Urvinį po dešimtmečio, labai stengiausi, kad žiūrovas ne tik pajaustų, koks jis yra dabar, bet  ir suprastų, kaip jis susiformavo ir kodėl šiandien yra būtent toks.

Koks yra mūsų dienų Urvinis?

Medžioti Urvinis dabar gali ir neišėję iš namų – interneto pasaulis platus. Tačiau juk žmogui reikia žmogaus, todėl išlieka visa tai, kas yra ne anapus monitoriaus. Šiandien Urvinis yra mąstantis ir siekiantis gyvenimo kokybės. Na, kažkiek perėmęs moteriškų funkcijų... Tačiau dėl to atsirado daugiau veikimo išvien, ir tai yra puiku, nes tai suartina.

Kas tau gyvenime teikia didžiausią džiaugsmą? Kokią vietą jame užimą humoras?

Didžiausias džiaugsmas gyvenime man, žinoma, yra draugai. Labai branginu juos. Būti savimi įmanoma arba vienatvėje, arba tik su labai artimais draugais. Man patinka bendrauti. Myliu žmones. Man laimės yra tiek, kiek lamingi yra visi kiti aplinkui mane. Nėra nieko nuostabiau, kaip nuolat besišypsantys veidai. Pats nesu jau toks nuolat besišypsantis, tačiau humoras mano gyvenime yra svarbus. Ypač, kai reikia pasijuokti iš savęs. Tai labai mobilizuoja. Saviironija padeda išgyventi, išlikti tuomet, kai sunkiausia. Man patinka rimtose, sunkiose gyvenimo situacijose keisti kampą, pasitelkiant šmaikštumą ir improvizaciją.

Giedrių Savicką spektaklyje „Urvinis žmogus“ pamatyti galite jau gruodžio 30d. 19 valandą Klaipėdos koncertų salėje.

Lauksime jūsų su šventinėmis nuotaikomis ir gera humoro doze!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder