Indėniškos Joninės: blaivus per žarijas

Indėniškos Joninės: blaivus per žarijas

Viena gražiausių vasaros švenčių - Joninės arba Rasų šventė Vinetu kaime sutikta pagal indėniškas tradicijas. Esminis reikalavimas visiems šventės dalyviams - nė lašo alkoholio. Ir ne tik šventės metu. Pageidautina svaigalų atsisakyti  bent savaitę prieš šventę.

"Alkoholis įneša labai daug sumaišties, gimdo pyktį. Gėris per alkoholį neateina. Tad mūsų gentyje tai yra tabu", - paaiškino Vinetu kaimo steigėjas Mindaugas Timinskas.

Sutikti saulėgrįžą kiek kitaip  Akmenos-Dangės upės slėnyje netoli Klaipėdos įsikūrusiame Vinetu kaime penktadienio vakarą rinkosi keli šimtai žmonių. Pasak šventės organizatorių, "Kokopelli" festivalio siekis, padėti žmonėms susijungti su gamta ir geriau save pažinti. Tad indėnai kvietė dalyvauti įvairiuose turnyruose, savęs pažinimo praktikose, meditacijose, daugelis ryžosi net basomis bėgioti per žarijas.

"Kokia yra paslaptis, kad nenudegtų kojos? Tiesiog reikia nuraminti protą. Prieš bėgimą žarijomis atliekama speciali meditacija, kurios metu žmogus mintimis tarsi susijungia su gamta, aplinka, ugnis jam tampa kaip sesė. Kai nuramini protą - nebejauti karščio ir nebūna jokių blogų pasekmių", - tikino M. Timinskas.

Festivalyje nestigo ir indėniškų ritualų, ir lietuviškų tradicijų.

"Gamtos virsmo šventes švenčia visame pasaulyje. Nesvarbu, ar rinksitės lietuviškas, ar indėniškas apeigas, svarbu, kad ši šventė padėtų nurimti protui, apvalytų sielą ir įgautumėte naujų jėgų ir energijos", - minėjo M. Timinskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder