Joninių sostinėje Šventojoje - įspūdingas ugninis laivų paradas

Joninių sostinėje Šventojoje - įspūdingas ugninis laivų paradas

Joninių sostinė Šventoji žada kaip niekad įspūdingą trumpiausią metų naktį. Muzika, laivų paradas ir ugnies procesija, kupoliavimas, specialios privilegijos Jonams ir Janinoms bei dar daug atrakcijų laukia kiekvieno, gražiausią vasaros šventę nutarusio pasitikti pajūryje. 

Pasak Joninių šventę Šventojoje organizuojančio Palangos kultūros centro direktoriaus pavaduotojo Nerijaus Stasiulio, nė vienas, šį savaitgalį atvykęs į Šventąją, neliks nusivylęs. „Šventoji yra istorinis Jonų miestas, tad Jonai čia bus ypatingai pagerbti. Varduvininkams ir visiems, atvykusiems paminėti trumpiausios vasaros nakties, šventojiškiai pademonstruos viską, ką turi geriausio“, – sakė N. Stasiulis.

Jau antrus metus Šventojoje Joninių dieną tvyro ypatinga dvasia. Šiemet Joninių sostinėje šią vasaros šventę apsispręsta paminėti, prisimenant istorinį Janmarienburgo uostamiestį. Janmarienburgas – gana keistas žodis lietuvio ausiai, skambesiu primenantis Janius ar Jonus. Jo kilmė ir istorija mus nuveda į XVII amžių, kai atgimė ne tik pasaulietinė kultūra, bet ir Šventosios uostas. Jis šiuo neįprastu vardu ir buvo pavadintas.

Vietiniams gyventojams Janmarienburgo vardą priminė pajūrio istorijos tyrinėtojas, Šventosios miestelio gyventojas, Mikelis Balčius. Tyrinėtojo teigimu, Simonas Daukantas lietuviškai Janmarienburgą pervadino Marijonine pilimi – sudurdamas Jono ir Marijos vardus. Šie faktai nulėmė žaismingą sprendimą Joninių metu pabandyti atgaivinti Janamrienburgą. Šios idėjos autorių ir pajūrio istorijos tyrinėtoją Mikelį Balčių planuojama inauguruoti pirmuoju miesto burmistru.

Joninių šventė Šventojoje prasidės jau šeštadienį – miestelio centrinėje aikštėje bus įrengta scena, kur vyks ne tik įžanga į Jonines, bet ir Šventosios kurortinio sezono pradžią skelbiantys renginiai. „Scenoje aktyviausi vietos restoranai bei klubai pristatys vasarą pramogautojų laukiančias kultūrines programas bei kitas naujienas“, – sakė N. Stasiulis. O kad šventinės nuotaikos būtų stipresnės, šurmuliuos ir kermošius, greta scenos esančiame „Eldijos“ pastate duris atvers visą vasarą veiksianti galerija, kurioje eksponuojami Šventojoje vykusių plenerų metu menininkų sukurti kūriniai. „Čia veiks ir Joninių informacijos centras, kuriame, dokumentą pateikę Jonai ir Janinos gaus  specialų sertifikatą, su kuriuo akcijoje dalyvaujančiuose Šventosios baruose bei kavinėse (jie bus pažymėti specialiais ženklais), varduvininkų lauks įvairios staigmenos“, – sakė N. Stasiulis. 

Sekmadienį scenoje ne tik skambės muzika, bet ir bus rengiamos įvairios varžytuvės, visi norintieji bus kviečiami save išbandyti dalyvaujant atraktyviuose lauko žaidimuose.

Tikrasis Joninių šventimas prasidės pirmadienį – scenoje koncertuos Šventosios ir Palangos folkloro kolektyvai, taip pat – svečiai iš kitų miestų. Artėjant saulėlydžiui, 22 val., Šventąją papuoš laivų ugnies paradas, startuosiantis nuo senojo Janmarienburgo uosto, plauksiantis pro vadinamąjį beždžionių tiltą iki naujojo uosto. Šio parado pasididžiavimas – laivas „artistas“ – 8 metrų ilgio jūrinė žvejų valtis su stiebais, statyta Kaune filmuotam anglų dokumentiniam filmui apie „Titaniką“. Šis laivas paskui save ves žvejų valtis, baidares, vandens dviračius bei kitokias vandens transporto priemones. Pasak Šventosios bendruomenės nario, padedančio kurti Joninių šventę Šventojoje Kęstučio Oginsko, parenkant laivus paradui teko atsižvelgti į keletą aspektų. „Turėjome „tilpti“ ne tik į biudžetą, bet ir po tiltais, pro kuriuos laivų paradas plauks iš Janmarienburgo į naująjį Šventosios uostą“, – sakė K. Oginskas. Pasiekę naująjį Šventosios uostą, Joninių šventės dalyviai ant kopos įžiebs didelį šventinį laužą bei linksminsis, laukdami saulės patekėjimo.

Senosios tradicijos bus prisimenamos ir ant Žemaičių alkos kalno – čia Žemaičių draugija šeštadienį 20 val. pakvies paminėti Rasos šventę. Pasak Žemaičių draugijos seniūno Augusto Narmonto, kupoliavimas, žolelių aukojimas ir kitos Rasos šventės apeigos lauks kiekvieno, nuspręsiančio trumpiausią metų naktį sutikti alkakalnyje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder