Klaipėdiečiams - "Top Girls" premjera

Klaipėdiečiams - "Top Girls" premjera

Režisierius Gytis Padegimas sausio pabaigoje klaipėdiečiams pristatys naujausią savo darbą - Keril Čerčil (Caryl Churchill) pjesę "Top Girls" ("Neprilygstamosios"). Spektaklyje 8 aktorės bandys įkūnyti skirtingų epochų moteris bei Klaipėdos dramos teatro žiūrovams iškelti klausimą apie tai, ką praranda moterys, besigriebiančios vyriškos veiklos ir tampančios šiuolaikinėmis mačo.

Pjesė "Top Girls" patenka į geriausių tūkstantmečio pjesių šimtuką. Spektaklio herojė Marlenė - ambicinga karjeristė, tampanti agentūros "Top Girls" vadove. Ta proga surengiama šventė, kurios viešnios - skirtingų epochų moterys - popiežė Joana, keliautoja Izabelė Berd, garsi Japonijos imperatoriaus sugulovė Nidzio, Nykioji Greta iš Brueghelio paveikslo ir galiausiai Kantrioji Griselda - "Kenterberio pasakojimų" personažas, žmonos paklusnumo idealas. Šventinių pietų metu šios moterys dalinasi savo patyrimais. Kituose veiksmuose grįžtama į šiuolaikinę kasdienybę, kur moterys dalinasi savosiomis godomis.

"Pjesė labai aktuali šių dienų Lietuvoje. Kyla klausimas, kiek atranda ir kiek praranda moteris, dalyvaujanti visuomeniniame procese, siekdama aukštų postų, karjeros. Šiuolaikinės moterys nori būti kaip vyrai, kartais net tampa tarsi moteriškaisiais mačo. Kyla klausimas, ar tokiu atveju jos nepraranda žmoniškumo? Kaip suprasti, kiek moteris turi būti moteriška? Ji lyg ir turi būti lygi vyrui, bet vis tiek kitokia. Ar nėra geriau, kai pasaulyje daugiau meilės, šilumos, atsidavimo, o ne grubumo, vyriško žiaurumo?" - klausė spektaklio režisierius G. Padegimas.

G. Padegimo nuomone, spektaklis turi būti ne tik menine prasme įdomus, bet ir aktualus. Jame vaidina 8 skirtingų kartų aktorės, įkūnijančios įvairių epochų moteris, todėl pjesė turėtų sudominti pačius įvairiausius žiūrovus. Spektaklyje vaidina Alina Mikitavičiūtė, Jūratė Jankauskaitė, Regina Šaltenytė, Jolanta Puodėnaitė, Renata Idzelytė, Eglė Barauskaitė, Eglė Jackaitė ir Simona Šakinytė. Visos jos kuria po du tris personažus.

"Man vis pavyksta rasti tokias pjeses, kuriose daug moteriškų personažų. Manau, kad moterų dvasinis pasaulis yra daug įdomesnis negu vyrų, todėl ir kūriniai apie jas gerokai patrauklesni", - sakė režisierius.

G. Padegimo teigimu, spektaklis, be personažų įvairovės, ir pats yra daugiasluoksnis. Jame netrūks ir edukacinių parametrų, ir net detektyvinių elementų.

Nelengvas darbas teko ne tik spektaklio režisieriui, bet ir kompozitoriui Gintarui Kizevičiui, turėjusiam suderinti skirtingų epochų muziką, sukurti spektaklio charakterį, bei kostiumų dailininkei Birutei Ukrinaitei, turėjusiai vienam spektakliui paruošti aktores, vaidinančias po kelis personažus. Aktorių judesius dailino choreografė Agnija Šeiko.

Pjesė "Top Girls" Lietuvoje statoma pirmą kartą. "Norėjau šį spektaklį statyti ten, kur miela širdžiai. Klaipėdos dramos teatre dirbti labai gera. Čia visi draugai. Gal ir negražu girtis, bet kiti teatrai dabar graužiasi nagus, mat pjesių moterims nėra tiek jau daug", - sakė G. Padegimas.

Spektaklio premjera - sausio 25,26 dienomis Žvejų rūmuose.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder