Klaipėdos koncertų salėje Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras pasirodys su saksofonų kvartetu „Signum“ iš Vokietijos

Klaipėdos koncertų salėje Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras pasirodys su saksofonų kvartetu „Signum“ iš Vokietijos

Klaipėdos koncertų salėje gruodžio 12 dieną, ketvirtadienį, 18.30 val. programoje „Pasakos saksofonams“ pasirodys keturi muzikai, suformavę „blogų berniukų“ įvaizdį, trykštantys pasitikėjimu savimi. Tai saksofonų kvartetas „Signum“ iš Vokietijos – kaskart įžengę į sceną nuo pirmų kerinčių saksofono garsų užsidega patys ir akimirksniu uždega publiką.

Su ansambliu „Signum“ muzikuos ir mūsų šalies muzikos profesionalai – Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras su meno vadovu ir dirigentu Modestu Pitrėnu priešakyje. Festivalyje „Salve Musica“ jie pristatys programą „Pasakos saksofonams“, kurios pavadinimą joje skambėsiantis įkvėpė kompozitoriaus Siegfriedo Matthuso kūrinys. Muzikinį pasakojimą tęs Giedriaus Kuprevičiaus simfonija „Iš plokščiojo pasaulio“.

Saksofonų kvartetą „Signum“ 2006 m. subūrė Kelne susitikę keturi saksofonininkai. Savo jaunatviška energija, įtaiga ir novatoriškomis idėjomis kvartetas jau keletą metų pučia gaivų permainų vėją į Europos koncertų sales ir festivalius. Jis koncertuoja įvairiausiose ir netikėčiausiose vietose – tai ir prestižinė Niujorko „Carnegie Hall“, ir Dolomitinių Alpių snieguota viršukalnė. Kolektyvo narai – Blaž Kemperle (sopraninis saksofonas), Hayrapet Arakelyan (altinis saksofonas), Alan Lužar (tenorinis saksofonas) ir Guerino Bellarosa (baritoninis saksofonas). Grodamas nepaprastai lengvai ir dažniausiai be natų, „Signum“ kūrybiškai papildo savo pasirodymus sceniniu judesiu ir instrumentinio teatro elementais. Tuo netruks įsitikinti ir Klaipėdos publika, išgirsianti kvarteto atliekamą vokiečių kompozitoriaus Siegfriedo Matthuso koncertą „Fantastiniai burtų sapnai. Pasakos saksofonams“.

Vienas ryškiausių mūsų šalies dirigentų Modestas Pitrėnas nuo 2015 m. rudens yra LNSO vyriausiasis dirigentas ir meno vadovas. Maestro buvo apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno bei Baltijos Asamblėjos meno premijomis. Nuo 2018 m. rugpjūčio jis gyvena tarp Lietuvos ir Šveicarijos, kur dirba vyriausiuoju dirigentu Sankt Galeno teatre. M. Pitrėnas kviečiamas diriguoti Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Vokietijos, Suomijos nacionaliniuose operos teatruose, Varšuvos Didžiajame teatre, Diuseldorfo „Deutsche Oper am Rhein“, Maskvos Didžiajame teatre, Sankt Peterburgo filharmonijoje, Berlyno „Deutsche Oper“ ir kitur.

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras – vienas prestižiškiausių Lietuvos muzikos kolektyvų, kurio interpretacinį braižą ilgus metus formavo dabartinis orkestro garbės dirigentas Juozas Domarkas. Kolektyvas kasmet surengia apie 50 koncertų Lietuvoje, dažnai gastroliuoja užsienyje. Orkestrui yra dirigavę istorinės asmenybės ir pasaulinio garso batutos meistrai, o sukauptame repertuare – tiek praėjusių epochų oratorinio bei simfoninio žanro kūriniai, tiek moderni šiuolaikinė muzika, kurios kontekste išsiskiria solidžios lietuvių kompozitorių partitūros.

Koncertą keturiems saksofonams ir orkestrui „Fantastiniai burtų sapnai. Pasakos saksofonams“ sukūrė šių laikų vokiečių kompozitorius Siegfried Matthus. Jis yra parašęs per 600 muzikos kūrinių, kuriuose naudoja įvairias kūrybos technikas.

Taip pat šio vakaro programoje bus simfonija „Iš plokščiojo pasaulio“, kurios autorius – itin įvairiapusė asmenybė, eseistas, pedagogas, kompozitorius Giedrius Kuprevičius, šiemet minintis 75-ąsias gimimo metines. Simfonijai, sukurtai pagal pagal Terry’o Pratchetto apysaką, autorius suteikia ir paantraštę „Skrybėlė, pilna muzikos“. Apie šį kūrinį kompozitorius kalba taip: „Atradęs šią neįtikėtinai aktualią ir žaismingą literatūrą, panūdau bent kelias jos sukeltas vizijas ir mintis perkelti į muzikos pasaulį, kuris irgi dabar gana plokščias, ypač atsisakius turinio gilumo ir dvasios orumo. Taip gimė visą koncerto dalį užimanti septynių dalių simfonija „Iš Plokščiojo pasaulio“, kurioje savaip išgirdau T. Pratchetto sukurtų vaizdinių garsyną“.

Kviečiame į Klaipėdos koncertų salę paklausyti „Pasakų saksofonams“!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder