LAISVĖ. #KOVO11

LAISVĖ. #KOVO11

LAISVĖ – tai pati didžiausia dovana. Tik laisvoje šalyje galime laisvai jaustis, bendrauti, keliauti, pamatyti pasaulį. Tik būdami laisvi galime laisvai mąstyti ir kurti!

Visa tai prieš 30 metų mums suteikė atkurta Nepriklausoma Lietuvos valstybė. Kovo 11-oji yra viena svarbiausių naujausios mūsų šalies istorijos datų. Gerbdami savo tautos istorinę atmintį, stiprūs vienybe ir turtingi išmintimi šiandien visi esame Valstybės kūrimo kelyje.

Šventės išvakarėse, kovo 10 dieną, antradienį, 20 valandą kviečiame susirinkti Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje ir paklausyti Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato kompozitoriaus Algirdo Martinaičio oratorijos „Gailestingumo altorius“. Emocionalumu ir melodingumu patraukiančiame  kūrinyje pasigirs ne tik XX a. Europos religinės muzikos tradicijų atgarsiai, bet ir liaudiškų religinių giesmių, vadinamųjų kantičkų, melodika bei ritmika.

Oratorija paremta šv. sesers Faustinos Kowalskos, kurį laiką gyvenusios Vilniuje ir čia pradėjusios skleisti žinią apie Dievo gailestingumą, dienoraščio fragmentais. Jos keturios dalys yra tarsi kertiniai Dievo gailestingumo šventovės akmenys, sudėti iš prasmingų šv. Faustinos žodžių: „Žemė ir dangus gali pasikeisti, bet Dievo gailestingumas nesibaigs“.

Šį nuostabų kūrinį atliks savo profesionalumu ir stipriu ansambliškumo pojūčiu garsėjantis Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas Mindaugo Bačkaus ir pirmąkart Klaipėdos koncertų salės repertuare pasirodysiantis Kauno vokalinis ansamblis „Acusto“. Jo meno vadovas yra choro dirigentas Kęstutis Jakeliūnas, beje, Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos auklėtinis. „Acusto“ – tai energingas, nuolat ieškantis ir iššūkių nebijantis kolektyvas, susikūręs prieš 10 metų. Puikiai suderintos balsų grupės, tiksli intonacija ir gili stilistikos pajauta jau tapo vizitine ansamblio kortele.

Solo partijas dainuos Simona Liamo (sopranas) ir Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas). Jas abi galima išgirsti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro pastatymuose: neseniai Simona dainavo Džuljetos partiją Vincenzo Bellini operoje „Kapulečiai ir Montekiai“, o Ieva prieš kelias savaites sukūrė charakteringą Blanšos vaidmenį Sergejaus Prokofjevo operoje „Lošėjas“. S. Liamo repertuaras driekiasi nuo senosios prancūzų kamerinės muzikos iki įtaigiai perteikiamų šiuolaikinių autorių opusų. I. Prudnikovaitės kūrybinėje veikloje sudera tiek pasirodymai operose, tiek koncertai su orkestrais ar tango muzikos projektai.

Beje, Algirdo Martinaičio „Gailestingumo altorius“ jau buvo atliktas koncertų salės repertuare 2013 metais, pažymint Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 90-metį. Tąkart taip pat dainavo I. Prudnikovaitė ir griežė Klaipėdos kamerinis orkestras. Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui  skirtame koncerte vėl skambės ši dieviška muzika. Pajuskime savo tautos stiprybę vienybėje! Tegul visus mus apima tauriausi jausmai, tegul lydi kilniausios mintys! Visa tai mums suteikia LAISVĖ!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder