Lietuvos karinio paveldo atspindžiai – Girulių baterijoje

Lietuvos karinio paveldo atspindžiai – Girulių baterijoje

Lietuvoje daugelį amžių trukę karai paliko pėdsaką tiek istorijoje, tiek Lietuvos žemėje. Karinių įtvirtinimų gausu visoje Lietuvoje: miestuose, kaimuose, miškuose ir laukuose. Nors daugelis jų buvo pastatyti svetimų valstybių, jie taip pat yra Lietuvos istorijos ir kultūros paveldo dalis. Gaila, tačiau ši paveldo sritis Lietuvoje kol kas nepelnytai užmiršta. Daugelis įtvirtinimų baigia sugriūti, kiti - net specialiai naikinami ir tik nedaugelis prikeliami naujam gyvenimui ir naujai paskirčiai. Klaipėda - ne išimtis. Ilgą laiką buvęs vokiškas miestas statė įvairius gynybinius įtvirtinimus, pradedant miesto pilimi - tvirtove ir baigiant Antrojo pasaulinio karo metų įtvirtinimais, juosiančiais miestą. Vienas tokių Antrojo pasaulinio karo metų gynybinių įtvirtinimų - netoli Girulių gyvenvietės vokiečių statyta pakrantės apsaugos artilerijos baterija. Ji pamažu atgyja bendradarbiaujant Pajūrio regioninio parko direkcijai ir Klaipėdos karo istorijos iniciatyvinei grupei (tai savanorių, istorijos entuziastų grupė). Vis dėlto norėtųsi, kad dėmesio sulauktų ir kiti gynybiniai įtvirtinimai. Kaip mūsų krašto istorijos dalis.

Projektas, kurio metu rengiamas buvo fotografijų konkursas "Karinis paveldas – praeities atspindžiai", yra vienas bandymų neleisti užmiršti karinio paveldo. Jis organizuojamas Pajūrio regioninio parko direkcijos kartu su partneriais: Klaipėdos karo istorijos iniciatyvine grupe, VšĮ "Karo paveldo centras", Klaipėdos fotomėgėjų klubu "Fotoburė" bei iš dalies finansuojamas Klaipėdos miesto savivaldybės.

Konkursas "Karinis paveldas – praeities atspindžiai" vyksta nuo šių metų sausio mėnesio ir artėja prie finišo. Jau birželio šį sekmadienį, birželio 19 d., paaiškės, kas laimėjo konkursą ir kokios nuotraukos pateko į parodą, visą vasarą vyksiančią autentiškoje aplinkoje - 1939 metais vokiečių statytoje Girulių pakrančių apsaugos artilerijos baterijoje, viename iš išlikusių artilerijos blokų.

Kviečiame klaipėdiečius ir Klaipėdos miesto svečius birželio 19 dieną (sekmadienį) 13 val. į Girulių pakrantės artilerijos bateriją Memel - Nord ("Juodoji tvirtovė"), fotoparodos "Karinis paveldas – praeities atspindžiai" atidarymą. Jame bus apdovanoti geriausių nuotraukų autoriai, pristatyti visi dalyvaujantys parodoje ir jų darbai, lauks kuklios kareiviškos vaišės. Bus galimybė daugiau sužinoti apie šiuos ir kitus gynybinius įtvirtinimus, apžiūrėti ekspoziciją, susijusią su šiais įtvirtinimais ir Antruoju pasauliniu karu, pasivaikščioti paslaptingais, dar neištyrinėtais artilerijos baterijos koridoriais.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder