„Mettis“ grįžta į Klaipėdą!

„Mettis“ grįžta į Klaipėdą!

Po įspūdingų gastrolių į Klaipėdą vėl atvyksta styginių kvartetas „Mettis“! Koncertas „Mettis ir kompanija“ Klaipėdos koncertų salės I a. fojė įvyks kovo 19 dieną, antradienį, 18.30 valandą.

Nuo pat pirmųjų pasirodymų scenoje 2011 metais šis ambicingas jaunimo kolektyvas buvo pripažintas vienu perspektyviausiųjų Lietuvos ansamblių. Net savo ansmblio pavadinimui jis pasirinko senovės graikų mitologinės figūros, vienos iš Dzeuso dukrų, simbolizavusi išmintį, vardą. Bendrinėje kalboje šis žodis apibūdina kokybę, paremtą sumanumu, išradingumu bei įgūdžiais. Per praėjusius metus ženkliai patobulėję kvarteto profesiniai įgūdžiai, sukaupta patirtis dalyvaujant solidžiuose tarptautiniuose konkursuose ir meistriškumo kursuose pavertė jį patraukliu scenos partneriu pripažintiems solistams. Tarp jų yra pianistė Mūza Rubackytė ar „Cremona“ kvartetas (Italija), su kuriais ansamblis pasirodė prestižiniame Vilniaus festivalyje.

 „Mettis“ neseniai buvo išvykęs į gastroles Izraelyje, Panamoje, JAV ir Kanadoje. Ansamblis papildė savo kūrybinę biografiją ir naujais laimėjimais: pelnė VIII Bordo (Prancūzija) tarptautinio styginių kvartetų konkurso  II premiją ir buvo apdovanotas specialiu prizu bei tapo IX tarptautinio V. E. Rimbott konkurso Fiesole (Italija) nugalėtoju.

„Mettis“ gimimo vieta – muzikų kalvė Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Nuolat keliaujančiame bendraminčių ansamblyje griežia Kostas Tumosa, Bernardas Petrauskas (smuikai), Karolis Rudokas (altas) ir Rokas Vaitkevičius (violončelė).  Visi kvarteto nariai yra daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai, koncertuojantys solo, kamerinių ansamblių bei orkestrų sudėtyje, dalyvaujantys įvairiuose muzikiniuose projektuose. Neveltui jie pristatomi kaip vieni aktyviausių jaunosios kartos Lietuvos muzikinio gyvenimo atstovų.

Į kūrybinius kompromisus nesileidžiantis ansamblis rengia rimtas kamerinės muzikos programas. Koncerte „Mettis ir kompanija“ skambės Philipo Glasso, Josepho Haydno ir Ludwigo van Beethoveno kvartetai.

Kvarteto „tėvu“ vadinamas J. Haydnas jų yra parašęs net 83, kurie ir sudaro didžiąją kompozitoriaus kamerinės muzikos dalį. L. van Beethovenas šią formą transformavo su savo 16 kvartetų, kuriuos galima skirstyti į tris skirtingus kūrybos laikotarpius. Koncerte skambės vienas iš vėlyvojo laikotarpio – Nr. 14, parašytas likus visai nedaug iki kompozitoriaus mirties. Taip pat klausysimės populiaraus dabarties kvartetų kompozitoriaus – minimalizmo žvaigždės P. Glasso kūrinio. Koncerte skambėsiantis jo Kvartetas Nr. 2 originaliai buvo sukurtas kaip muzika teatrui, tačiau puikiai atsiskleidžia ir koncertų programose.

Su Lietuva susijusio kultinio Amerikos minimalisto kūrybos hipnotiškumas, kvarteto „tėvo“ muzikinis žaismingumas ir apkurtusio genijaus filosofiniai apmąstymai susipins viename labai įvairiapusiškame muzikiniame išgyvenime, kurį kurs styginių kvartetas „Mettis“. Kviečiame!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder