"Tėvynės labui": apie didikų Oginskių  šeimos pėdsakus senojoje Klaipėdoje

"Tėvynės labui": apie didikų Oginskių šeimos pėdsakus senojoje Klaipėdoje

Iškilios asmenybės kunigaikščio Mykolo Kleopo Oginskio 250-ųjų gimimo metinių minėjimas Lietuvoje pasiekė kulminaciją. Rytoj, rugsėjo 25 d., Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejuje prasideda renginiai, skirti simboliniam M. K. Oginskio sugrįžimui į Tėvynę. 12 val. kviečia XI tarptautinė mokslinė konferencija „Kunigaikščių Oginskių kultūrinės, politinės, veiklos pėdsakai: praeities reflekcijos, ateities perspektyvos“. Savaitgalį Rietave šurmuliuos tradicinė Mykolinių šventė, vyks jubiliejinė žemės ūkio paroda, žirgų konkūras kunigaikščių Oginskių taurei laimėti, koncertai.

Šeštadienį, rugsėjo 26 d., Rietavo dvaro parke prie kolonados bus atidengtas paminklas, skirtas M. K. Oginskiui ir jo palikuonims, kurie čia įgyvendino daugelį kunigaikščio idėjų. Jo sūnus Irenėjus 1835 m. panaikino baudžiavą, 1859 m. įsteigė pirmąją Lietuvoje žemės ūkio mokyklą, o vaikaitis Bogdanas 1872 m. atidarė pirmąją Lietuvoje šešiametę muzikos mokyklą, 1882 m. nutiesė pirmąją telefono liniją į Plungę, Kretingą. 1892 m. Bogdano Oginskio rūpesčiu Rietave buvo pastatyta pirmoji Lietuvoje elektrinė.

Kunigaikštis M. K. Oginskis artėjant gyvenimo saulėlydžiui yra prasitaręs: „Jei ne tragiškas mano Tėvynės ir tautos likimas, būčiau tapęs kompozitoriumi...“ Likimo ironija – Europoje jis labiausiai žinomas kaip polonezo „Atsisveikinimas su tėvyne“ (a-moll Nr. 13) autorius, nors buvo garsus ir valstybės bei politikos veikėjas. Diplomatas, LDK iždininkas, vienas iš 1794 m. Tado Kosciuškos sukilimo vadovų Lietuvoje, Vilniaus miesto Rotušės aikštėje iškilmingai prisiekęs „Tėvynės labui įnešu savąją dalį: turtą, darbą ir gyvenimą“, gimė 1765 m. rugsėjo 25 d. netoli Varšuvos (tėvų dvare Guzove), mirė 1833 m. spalio 15 d. Florencijoje.

Radijo laidoje „Tėvynės labui“ rugsėjo 26 d. svečiuosis literatūrologė Jovita Saulėnienė ir dalinsis savo įžvalgomis apie tai, kaip Oginskių šeimos dinastija yra susijusi su senosios Klaipėdos istorija. Kas juos vedė į tuometinį Mėmelį ar jo apylinkes? Kokie čia jų nuveikti darbai, kuo jie dar papildė neįkainojamą Oginskių palikimą savo kraštui? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus jau šį šeštadienį 14 val. radijo „Extra FM“ bangomis (Klaipėda 100,2 Mhz) ir internetu. Laida kartojama sekmadienį, tuo pačiu laiku. Vedėjas Sigutis Jačėnas. Projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Rengėjas – VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder