Trumpiausia metų naktis – jau rytoj: gidas, kur švęsti Jonines

Trumpiausia metų naktis – jau rytoj: gidas, kur švęsti Jonines

Artėjant trumpiausiai metų nakčiai, pinti vainikus, kūrenti Joninių laužus ir, žinoma, ieškoti paparčio žiedo kviečia įvairiausi Lietuvos kampeliai. Tiesa, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NSVC) atstovė Ginreta Megelinskienė ragina visuomenę būti sąmoningais ir nepamiršti, kad nors karantinas ir atšauktas, rizika užsikrėsti COVID-19 vis dar išlieka.

Karantinas Lietuvoje nutrauktas birželio 17 d., tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai nurodė ir toliau rūpintis asmenine ir aplinkos higiena bei dėvėti nosį ir burną dengiančias priemones viešajame transporte, renginiuose uždarose viešose erdvėse ir kitose vietose, kur nėra galimybės išlaikyti saugaus atstumo tarp žmonių.

Artėjant Joninių šventei NVSC atstovė nurodo, kad ankstesni švenčių pavyzdžiai įrodo, kad elgtis vis dar turime atsargiai.

„Šiuo atveju kalbant būtent apie Joninių šventes, tai susirenka didelis žmonių būrys, galbūt tame būryje ir užsikrėtusių asmenų. Vis dėlto ta rizika padidėja“, – LRT RADIJUI aiškino G. Megelinskienė.

Tiesa, anot NVSC atstovės, Joninių šventimo papročiai sumažina užsikrėtimo COVID-19 riziką.

„Bet be jokios abejonės, atstumų išlaikymas ir būvimas atvirame ore tą riziką gerokai sumažina. Tai per Jonines dažniausiai ir yra švenčiama atvirame ore, ne uždarose patalpose“, – sako G. Megelinskienė.

Visgi jei nutarėte švęsti Jonines, darykite tai atsakingai. Pasistengti, kad ši naktis būtų stebuklinga, sunku nebus – nuo Rasų šventimo pagal senolių papročius Rumšiškėse iki susitikimų su žolininkais Klaipėdos universiteto botanikos sode, – varduvininkų garbei vyks pačios įvairiausios pramogos.

Joninės Jonavoje

Jonų ir Janinų sostine tituluojama Jonava taip pat pasitiks šventine programa – birželio 23 d. mieste šurmuliuos Joninių mugė, ir mažus, ir didelisu džiugins speciali koncertinė programa, aikčioti privers muzikinis šviesų ir ugnie šou, kurį vainikuos dangų nuspalvinsiantis šventinis fejerverkas.

Tvarios Joninės – traukiniu po Lietuvą

Bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ švęsti Jonines ir keliauti po Lietuvą kviečia traukiniais – sudarė aplinkai draugiškų Joninių krypčių sąrašą.

Joninių „Garsovaizdžiai“ Rumšiškėse

Birželio 23 d. Rumšiškėse Joninių rūką sklaidys net trijų atlikėjų muzika – „MiglojE“, „Girių dvasių“ ir „Vėjopačio“. Ypatingoje Lietuvos liaudies buities muziejaus vietoje, prie Klojimo teatro, galėsite žvelgti į medžių aukštybę, mėgautis vidine ramuma ir stebėti, kaip muzikoje susijungia senoji ir šiuolaikinė lietuvių kultūros, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Nuvykti į jį galite traukiniais, važiuojančiais maršrutu „Vilnius–Pravieniškės“, likusį nedidelį atstumą nuo Pravieniškių iki Rumšiškių numinant dviračiu ar tiesiog „pravėdinant“ galvą ir pasivaikštant pėstute. Vežtis dviratį patogiai galėsite traukinyje.

Birželio 24 d., nuo 13 val. svečių lauks apeiginė vandens magija, kupoliavimas, burtai, ateities spėjimas iš gėlių, vainikų, ugnies pagerbimas, Jonų ir Janinų sveikinimai, ristynės bei Anykščių kultūros centro teatro spektaklis! „Šoksim, dainuosim su ansambliais, žaisim kaimiškus žaidimus, šokinėsim per laužą, važinėsimės su arkliukais“, – rašoma feisbuke.

Rasos basos Baltų mitologijos parke

Sausdravuose, Darbėnų seniūnijoje esantis Baltų mitologijos parkas jau nuo vidurdienio kvies svečius ruoštis pačių kuriamai šventei: kartu pjausite žolę, statysite stulpą vainikų mėtymui, ręsite laužą ir pinsite vainikus.

Vakarop drauge užkursite aukurą bei pradėsite magiškas Rasų apeigas, burtus ir orientacinius žaidimus. Drąsiausieji galės pabėgioti žarijomis, o sulaukę ankstaus ryto – išsimaudyti Lazdininkų tvenkinyje.

Nuvykti į jį galite traukiniais, važiuojančiais per Kretingą maršrutais „Vilnius–Klaipėda“ ir „Radviliškis–Klaipėda“. Atstumui nuo Kretingos iki Sausdravų įveikti „LG Keleiviams“ rekomenduoja rinktis dviratį, nes atstumas – kiek ilgesnis. Dviratį taipogi galėsite vežtis traukinyje.

Folkloro festivalis Neringoje

Festivalis „Tek saulužė ant maračių“ Neringoje vyks nuo birželio 20 iki 23 dienos. Visos keturios jo dienos suksis apie mūsų kultūros papročius, amatus, ryšį su gamta ir įspūdingą mitologiją. Galėsite leistis į žygį kopomis, užsiimti rankdarbiais, stebėti spektaklių pasirodymus, mėgautis muzika ir kulinarinio paveldo atradimais.

Birželio 23-ąją, Joninių išvakares, pasitiksite sveikindami saulę, vėliau – žoliuosite, pinsite vainikus ir mesite burtus.

Nuvykti į jį savaitgalį galite jungtiniais „Pajūrio ekspreso“ traukinių ir autobusų maršrutais, kursuojančiais iš Vilniaus.

Šiauliuose vyks paparčio žiedo ieškynės

2020 m. birželio 23 d., antradienį, vakarėjant Šiaulių kultūros centras kviečia šiauliečius Jonines paminėti įsitraukiant į iniciatyvą „Paparčio žiedo ieškynės Šiauliuose“. Nepalanki epideminė situacija privertė keisti nusistovėjusias, įprastai prie Rėkyvos ežero minėtos, šventės tradicijas, todėl Joninėms skirtos iniciatyvos keliasi į kitas erdves, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Joninių išvakarėse, birželio 23 d., Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje pasirodys užuomina apie tai, kur Šiauliuose pražys stebuklingas paparčio žiedas, kuris, tikimasi, ne tik papuoš miestą, bet ir praskaidrins šiauliečių nuotaikas.

„Anot etnografų, paparčio žiedas taip pat yra ir dvasinė metafora, rodanti kelią į šviesą. Jo paieškos simbolizuoja kelią į gyvenimo išmintį, dvasinį nušvitimą ir asmeninę laimę, todėl sakoma, kad jo reikia ieškoti ne būriu, o vienam. Tikimės, kad atrastas paparčio žiedas šiauliečiams padės pajusti dvasinę ramybę, kurios šiuo laikotarpiu mums visiems labai reikia, o jo grožis primins Joninių nakties paslaptingumą“, – sako L. Jankauskaitė-Peleckienė.

Iniciatyvos dalyviai bus kviečiami ne tik ieškoti pražydusio paparčio, bet ir dalyvauti Joninių konkurse „Paparčio žiedo ieškynės Šiauliuose“. Suradusieji paparčio žiedą turės prie jo nusifotografuoti ir nuotraukas paskelbti Šiaulių kultūros centro „Facebook“ arba savo „Instagram“ paskyroje su grotažymėmis „#Ieškynės“, „#Šiauliai“.

Būtina konkurso sąlyga – nuotraukose konkurso dalyviai turi būti pasipuošę tradiciniais Joninių vainikais, kuriuos bus galima nusipinti ir prie surasto paparčio žiedo. Konkurse taip pat galima dalyvauti pasipuošus jau iš anksto nusipintais vainikais. Daugiausiai „patinka“ paspaudimų sulaukusios nuotraukos autorius bus apdovanotas rėmėjų įsteigtais prizais. Balsavimas vyks iki birželio 25 d. 12 val.

Klaipėdos universiteto botanikos sode – susitikimai su žolininkais

Birželio 23 d., antradienį, 18–22 val., Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centras kviečia švęsti Jonines KU Botanikos sode (Kretingos g. 92).

Paslaptingą Joninių šventės dvasią perteiks trys susitikimai su žolininkais ir etnologais, rašoma pranešime žiniasklaidai. Rašytoja ir žolininkė Giedrė Bružienė pristatys savo knygą „Ir ateis diena. Pasakojimai apie žoleles“.

Susitikime „Paparčio žiedas iš Eugenijos Šimkūnaitės rankų“ etnologė, tautosakininkė Gražina Kadžytė papasakos apie habilituotos mokslų daktarės, profesorės E. Šimkūnaitės paveldą ir jame slypinčius išminties lobynus. Nepaprastų žolelių stebuklingą poveikį atskleis fitoterapeutas Virgilijus Skirkevičius susitikime „Augalų galia imuniteto kovai prieš virusus“.

Šventės metu galėsite nusipinti vainiką, burtis iš kupolių ar augalų kortų, kurios atskleis ateities paslaptis, mesti vainiką ant kupolės ir tokiu būdu sužinoti, kada ištekėsite. Pažvelgę į laimės šulinio gelmes išvysite savo didžiausio ir slapčiausio troškimo išsipildymą, o peršokę per laužą – pagerinsite savo sveikatą ir pasisemsite jėgų visiems ateinančių metų darbams. Sėkmingai per laužą peršokusios poros galės tikėtis greitų vestuvių.

Joninių savaitę Nida vilios literatūrinėmis kelionėmis

Šiemet Nidoje atsidarė Vasaros knygynas, sugrąžinęs į kurortą ne tik knygas, bet ir literatūrinius renginius. Pirmąją tikrojo vasaros sezono savaitę knygyne vyks susitikimas su istorike Marija Drėmaite apie Neringos architektūrą, pokalbis su rašytoja Gabija Grušaite apie skaitymo vasaros malonumus. Gidė Gabija Lunevičiūtė vedžios ne tik Vilniaus, bet ir Nidos punktyrais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Leidyklos „Lapas“ išleistas Neringos architektūros gidas tapo ne tik perkamiausia knygyno Nidoje knyga, bet ir neatsiejamu poilsiautojų atributu. Gidas pasakoja apie Kuršių nerijos žvejų kaimelius, tapusius prestižiniu šalies kurortu, kasmet pritraukiančiu dešimtis tūkstančių lankytojų, ir jų architektūrą.

Birželio 27 d. 19 val. Vasaros knygyne susitikime su gido bendraautore M. Drėmaite bus nagrinėjama daug klausimų. Kur slypi Neringos vietos dvasios paslaptis? Kas ją tokią suformavo? Renginio metu M. Drėmaitė pateiks architektūrinius atsakymus, taip pat įdėmiau pažvelgs į Neringos architektūrą sovietmečiu – modernizmo architektūros sluoksnį.

Vasaros knygyno renginių sezoną atidarys jaunosios kartos autorės Gabijos Grušaitės ir leidyklos „Lapas“ įkūrėjos pokalbis apie rašymo rutiną vasarą, skaitymo malonumus, gyvenimo mieste ir nuošaliau susirišimus kūryboje. Renginys vyks birželio 25 d. 19 val.

Birželio 26 d. 19 val. istoriniame Nidos pastate įsikūrusiame Vasaros knygyne gidė ir rašytoja Gabija Lunevičiūtė pasakos istorijas apie Vilnių ir Nidą. Knygos apie Vilnių per asmenines žmonių istorijas „Vilniaus atminties punktyrai“ autorė pristatys knygos herojus, atsiradimo aplinkybes ir įsimintiniausias istorijas.

„Kiek žmonių, tiek ir Vilnių. Kiekvienas jį išvaikštome, išbraižome pagal savo gyvenimus. Viskas prasidėjo nuo vieno iš senųjų vilniečių, kuris tiesiog priėjo prie manęs gatvėje ir pradėjo vaizdžiai pasakoti apie vaikystės kvapus ir griūnančius kaminus pokario Vilniuje. Tai buvo tarsi likimo pirštas – impulsas užrašyti senųjų vilniečių pasakojimus apie jų kasdienius vaikystės, paauglystės ir jaunystės maršrutus.

Kad šiuolaikinis miesto gyventojas galėtų tyrinėti ir pajusti, jog miestas, gatvės, pastatai yra gyvi, kad tos pačios vietos skirtingiems žmonėms turi vis kitą reikšmę, tačiau visus sieja nematomi laiko, vietos, istorijos ryšiai,“ – sako G. Lunevičiūtė. G. Lunevičiūtė taip pat papasakos apie gido darbą, senąją Nidą ir jos gyventojus.

Kauną drebins „Rondo“, vyks Joninių jomarkas

Birželio 23 dieną Kauno Nemuno saloje prie „Žalgirio“ arenos įvyks didžioji Joninių šventė. Vakarinėje „Pakrantės“ renginio programoje – ugnies teatro pasirodymai ir kitos linksmybės, kurias galingai vainikuos „Rondo“ koncertas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Birželio 23-iosios popietę prie „Žalgirio“ arenos vyks ir Joninių jomarkas – mugė veiks nuo 15 valandos iki vėlumos. Bus galima įsigyti skanėstų ir kitų gėrybių. Mugės lankymas yra nemokamas.

Kasmet dešimtis tūkstančių svečių iš Lietuvos ir kaimyninių šalių sutraukdavusi Kernavėje vykstanti Joninių šventė šiemet dėl karantino pakoreguotų planų organizuojama nebus. Taip pat nevyks jau du dešimtmečius Vilniuje, Verkių regioniniame parke rengiama Rasų šventė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder