TV moko, kaip naikinti, žudyti ir žaloti gamtą?

TV moko, kaip naikinti, žudyti ir žaloti gamtą?

Ką televizija mums papasakoja apie gamtą, mus supančią aplinką, paukščius ir jų rūšis? Ką privalome žinoti apie paukščių pasaulį ir jo ypatumus, „TV publika“ klausė Ventės rago ornitologijos stoties direktoriaus Vytauto Jusio.

Vytautas JUSYS:

- Mes patys esame išleidę knygą apie paukščius, kuri tikrai yra populiari, bet televizija apie paukščius nieko nerodo. Nebent Afrikoje gyvenančius dramblius, žirafas, antilopes, krokodilus ir gyvates, tačiau lietuviškos gamtos televizija, galima sakyti, nerodo. Kai Ričardas Kazlauskas vesdavo laidas, vaikai mokėsi iš jų, kaip gamtą pažinti. Dabar to nėra.

Televizijos, matyt, tokių laidų nenori rodyti. Joms svarbiausia komercija. Rodo ir rodo visokius konkursus, bet nepasakyčiau, kad daug būtų švietėjiškų laidų. Arba apie medžioklę transliuoja, bet tai su gamta ir gyvūnų pažinimu neturi nieko bendra.

Žmogui įdomu, kaip žvirblis, gandras gyvena. Ir žmonių yra, kurie tuo tikrai užsiimtų ir papasakotų, tik už dyką televizijoje dirbti, aišku, irgi niekas nenorėtų.

O apie paukščius tikrai yra ką pasakoti. Pavyzdžiui, šiemet į Lietuvą pirmieji vieversiai sugrįžo vasario 7 dieną, nors vieversio diena yra vasario 24-oji. Vieversiai šiemet grįžo anksčiau negu vidutiniškai. Prieš keliolika metų pirmieji vieversiai grįžo tik kovo 26 dieną, nes kovas tada buvo šaltas. Būdavo, kad ir balandžio mėnesį dalis paukščių sušąla, žūsta, tačiau paukščiai lengvai paskrenda kelis šimtus kilometrų piečiau. Jie labai mobilūs.

Į Lietuvą atskrenda ir naujų paukščių rūšių. Naujausia paukščių rūšis į Lietuvą atskrido per Kūčias. Tai juodagurklis erškėtžvirblis. Jis gyvena už Uralo. Pernai Europoje buvo tik du šio paukščio stebėjimai: pavasarį Švedijoje ir gruodžio 24 dieną pas mus, Lietuvoje.

Yra ir nykstančių paukščių rūšių. Pavyzdžiui, kovai, kurių pilna būdavo prie bažnyčių, kapinių, jų lizdų būta visur, o dabar nyksta. Nyksta ir kregždės. Daug kregždžių žūsta Šiaurės Afrikoje. Ten tuos mūsų paukščius valgo, šaudo, gaudo maistui. Mes gaudome paukščius žieduoti, o ten gaudo maistui, pramogai. Milijonai paukščių rūšių taip sunaikinama...

Parengta pagal priedą „TV publika“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder