Žingsnis Lietuvos kino istorijoje

Žingsnis Lietuvos kino istorijoje

Ilgai lauktas lietuviškas istorinis epas apie legendinį "svieto" lygintoją Tadą Blindą vakar pasiekė kino teatrų ekranus. Pora dienų anksčiau uostamiestyje vyko išankstinis filmo "Tadas Blinda. Pradžia" seansas, kurį pristatė kūrybinė grupė - pagrindinis aktorius Mantas Jankavičius, režisierius Donatas Ulvydas ir prodiuseris Žilvinas Naujokas.

Režisierius D. Ulvydas tikino, jog tokie jų vizitai į filmo premjeras keliuose Lietuvos miestuose - tai savotiška padėka visiems prisidėjusiems ir palaikiusiems: "Mes mylime Lietuvą ir būtent Lietuvai šį filmą kūrėme. Filmavome įvairiose vietose, taip pat - netoli Klaipėdos. Be to, labai daug žmonių dirbo už dyką. Visa kūrybinė grupė yra kilusi iš skirtingų vietų, todėl jautėme savotišką pareigą jas visas aplankyti."

M. Jankavičius prieš prasidedant premjerai tikino, jog tokio kokybiško filmo Lietuvoje jau seniai nebuvo: "Tai labai didelis žingsnis mūsų nacionaliniam kinui. Labai džiaugiuosi prisidėjęs prie šio reikalo."

Kūrėjai didžiavosi ir tuo, kad juostą pavyko nufilmuoti daug greičiau ir pigiau negu prognozavo užsienio prodiuseriai, pamatę scenarijų.

"Jie prognozavo, jog filmas atsieis apie 8 milijonus litų, o filmavimai užtruks 60 dienų. Mes nufilmavome per 33 dienas - 29 vasarą ir 3 žiemą. Viskas kainavo 3,4 milijono litų", - pasakojo filmo kūrybinė grupė.

Nepaisant to, tai yra brangiausias filmas Lietuvos istorijoje.

Filmas pasakoja apie svieto lygintojo Tado Blindos jaunystę ir Žemaitiją prieš pat Didįjį lietuvių sukilimą. Kūrėjų teigimu, tai tikrai nėra filmo "Tadas Blinda", pastatyto prieš bemaž 40 metų, perdirbinys. Senasis filmas pastatytas pagal trečiąją Rimanto Šavelio knygos dalį, o naujojo juosta pasakoja istorija iš pirmosios knygos dalies.

Filmas, atsižvelgiant į lietuviško kino niuansus, visų pirma žavi techniniu išpildymu. Galima pagirti operatorių darbą - viskas atlikta puikiai, o ir Lietuvos gamta, kurios čia rodoma tikrai daug, atrodo dar gražesnė nei yra iš tikrųjų. Filmo garso takelis, nepaisant kelių niuansų, taip pat vertas aplodismentų.

Apie scenarijų ir aktorių darbą būtų galima diskutuoti ilgai ir nuobodžiai. Vienur viskas atlikta puikiai, kitur verta pasitempti. Scenarijui lyg ir trūko išbaigtumo, M. Jankavičius kai kuriuose vietose atrodo gerokai "perspaudė", tačiau bendras įvaizdis neblogas. Pagarbos verta Dainiaus Kazlausko, Antano Šurnos, Donato Banionio, Tatjanos Liutajevos vaidyba.

Tiesa, ne vienam žiūrovui salėje gerokai užkliuvo akivaizdžiai per prievartą "įklijuota" lietuviško alaus reklama. Atsirado ir žiūrovų, replikuojančių, jog filmas vis tiek neprilygs senajam "Tadui Blindai". Tačiau maži neigiami niuansai bendro vaizdo negadina - jo premjera Klaipėdoje sulaukė žiūrovų aplodismentų. Belieka laukti, ar išsipildys prognozės, jog šis filmas taps ne tik brangiausiu, bet ir žiūrimiausiu filmu Lietuvos istorijoje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder