Auganti pilkųjų ruonių populiacija ne tik džiugina

Auganti pilkųjų ruonių populiacija ne tik džiugina

Daugelį metų pilkieji ruoniai buvo reti Lietuvos pakrantės lankytojai, bet paskutiniu metu juos vis dažniau čia mato poilsiautojai ir žvejai. Prieš 40 metų dėl besaikės medžioklės ir jūros užterštumo populiacijai grėsė išnykimas. Dabar pilkųjų ruonių sparčiai daugėja, tačiau tai kelia ne tik susižavėjimą, bet ir problemų žvejams.

Didžiausi Baltijos jūros žinduoliai, pilkieji ruoniai, čia gyvena daugiau nei 10 tūkst. metų.

„Uždraudus chemines medžiagas ir pilkųjų ruonių medžioklę populiacija padidėjo. Visame pasaulyje, kur gyvena pilkieji ruoniai, tiek Atlante, tiek Baltijos jūroje, susiduriama su konfliktais. Kiekviena šalis ieško būdų, kaip mažinti žvejų nuostolius ir išvengti ruonių mirtingumo“, – pasakoja Lietuvos gamtos fondo gamtosaugos specialistė Vaida Survilienė.

Augantis pilkųjų ruonių skaičius Lietuvos pakrantėje kelia ne tik džiaugsmą, bet ir nemalonumų žvejams. Ruoniai kartais sugadina tinklus, grobia iš jų laimikį. Lietuvos specialistai apklausė žvejus apie patirtus nuostolius ir diskutuoja su kitų Baltijos jūros šalių specialistais dėl nuostolių kompensavimo ir galimybių išsaugoti pilkųjų ruonių populiaciją.

Žvejams ir ruoniams dalytis laimikiu sunku visame pasaulyje, ir Baltijos jūroje daugėjant ruonių ši problema tampa vis aktualesnė. Dėl intensyvios žvejybos ir Baltijos užterštumo ruoniams vis sunkiau prasimaitinti, todėl žuvimi tinkluose susigundo ne tik jauni ruoniukai, kurie dažnai įsipainioja į tinklus ir žūva, bet ir lengvo grobio ieškantys suaugę ruoniai.

Pernai Lietuvos pakrantėje rasta daug negyvų pilkųjų ruonių. Dažnai dėl šių žinduolių žūties nepelnytai kaltinami Lietuvos žvejai. Suomijoje ir Švedijoje, kur šių ruonių daugiausiai, norint sumažinti žvejų nuostolius, išduodamos licencijos medžioti aplink tinklus besisukiojančius ruonius. Manoma, kad būtent iš šių šalių atplaukę sužeisti ar srovių atplukdyti negyvi ruoniai ir buvo rasti Lietuvos pakrantėje.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder