Buvusi Zobovo cirko artistė - beždžionė Regina - sunkiai serga

Buvusi Zobovo cirko artistė - beždžionė Regina - sunkiai serga

Lietuvos zoologijos sodą pasiekė informacija iš Olandijos, kad anksčiau šiame sode Kaune, specialiame karantine, laikytai vienintelei Lietuvoje gyvenusiai šimpanzei, vardu Regina, užsienyje nustatyta liga, kuria galėjo užsikrėsti ir žmonės.

Veterinarai beždžionei nustatė hepatitą B. Tyrimų rezultatai rodo, kad gyvūnas yra ir šio viruso nešiotojas, todėl Lietuvoje galėjo hepatitu B užkrėsti ir savo buvusius šeimininkus - sutuoktinius Zobovus, drauge su Kauno miesto savivaldybe įsteigusius viešąją įstaigą "Ąžuolyno meškučių cirkas". Lėtiniu hepatitu galėjo užsikrėsti ir Zobovų vaikai bei mažieji žiūrovai cirko vaidinimų, kurie dažnai vykdavo ir vaikų darželiuose. Todėl medikai ragina skubėti tikrintis, ar beždžionė ligos nepaplatino.

Naujienų agentūrai ELTA Lietuvos zoologijos sodo direktorius Vaclovas Dumčius antradienį sakė, kad Kauno zoologijos sode užsikrėsti šimpanzė Regina tikrai negalėjo, nes visas tas savaites, kol Zobovai aiškinosi savo santykius teisme, gyvūnas laikytas karantine.

"Taip visada elgiamės, kai gauname naują sodo įnamį iš išorės - karantinas tokiu atveju jam būtinas. Kita vertus, mūsų zoologijos sode beždžionėms jau dabar ankštoka, tai naujos gyventojos į voljerą neketinome leisti. Šimpanzei buvo rasti nauji namai, ir ji iškeliavo iš Lietuvos. Užsienyje jai nustatyta lėtinė sunki liga.

Kadangi žmonės turi daug ko giminiško su beždžionėmis, tai visos ligos, jų sukėlėjai yra panašūs. Hepatitu B neužsikrečiama tik per palytėjimą. Galima čiupinėtis, bučiuotis, bet jei serganti beždžionė grybštelėjo, pradrėskė odą, per kraują galėjo užkrėsti hepatitu ir žmogų. Virusinis hepatitas B plinta ir lytiniu keliu, tačiau šiuo konkrečiu atveju toks kelias atmestinas", - sakė Eltai Lietuvos zoologijos sodo vadovas.

Liga pasireiškia praėjus maždaug 2-6 mėnesiams po užsikrėtimo. Bet aiškių klinikinių požymių gali ir nebūti, todėl būtina tirtis ir nustatyti, ar nėra hepatito B sukeltų biocheminių kraujo pokyčių. Jei užsikrėtęs žmogus neišsitiria, liga gali pereiti į lėtinę formą, ir tuomet ligonis tampa užkrato nešiotoju. Ilgai negydomas hepatitas B gali sukelti kepenų cirozę, kepenų vėžį, kitas sunkiai pasiduodančias gydymui ligas.

Kilus teisminiam ginčui tarp "Meškučių cirko" steigėjų Nikolajaus Zobovo bei Agnės Nadieždos Zobovienės, ji pati šių metų vasarą paprašė Aplinkos apsaugos departamentą rasti beždžionei Reginai kitus globėjus, teigdama, kad namie negali užtikrinti jai tinkamų sąlygų. Po skyrybų šimpanzės buvęs šeimininkas mėgino per teismą atgauti savo augintinę, tačiau šis spalio mėnesį atmetė prašymą.

Teisme buvo paviešinta: N. Zobovas nepateikė departamentui ar gyvūnų globėjams nė vieno dokumento, kad per pastaruosius penkerius-šešerius metus beždžionė buvo skiepyta nuo pasiutligės. Nepateikta ir šio gyvūno kilmės dokumentų, įrodančių, iš ko ir kada beždžionėlė įsigyta.

Nuo 2009-ųjų laukiniai gyvūnai (beždžionė irgi yra tokia) "išimti" iš civilinės apyvartos. Šeimose, pas žmones jie negali būti laikomi, nes kelia pavojų žmonių saugumui. Tinkama jiems įstaiga - zoologijos sodas. Kol nebuvo teismo sprendimo dėl gyvūno konfiskacijos, zoologijos sode Regina buvo laikinai. Olandijoje beždžionė iš Kauno atsidūrė specialiai tokiems gyvūnams įsteigtoje reabilitacijos įstaigoje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder