Šunelių ateitis pakibo ant plauko

Šunelių ateitis pakibo ant plauko

Po sprogusio nelegalių veisyklų burbulo Lietuvoje, į prieglaudas pateko per kelis šimtus gyvūnų. Tačiau prieglaudos sunerimo – gyvūnams reikia ne tik intensyvios priežiūros, bet ir lėšų išlaikymui.

Klaipėdos gyvūnų globos namuose „Nuaras“ – kelios dešimtys iš nelegalių veisyklų atkeliavusių šunų. Šie iš Kretingos, Skuodo ir Tauragės rajonų čia atsidūrė vasaros pabaigoje, po tarnybų patikrinimų nelegaliose veisyklose. Gyvūnų prieglauda sako, kad gyvūnams reikia ne tik intensyvios priežiūros, bet ir lėšų.

„Gyvūnus išlaikome iš savo lėšų, tai yra iš žmonių aukotų pinigėlių ir žmonių aukoto maisto, daiktų, kuriuos atnešė, tai yra palutės, pavadėliai, dubenėliai, nes tokį kiekį gyvūnų apgyvendint, turbūt suprantat, kad yra vienu kartu iš karto sudėtinga“, – „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistams sakė „Nuaro“ administratorė Jurgita Gustaitienė.

Pasak įstaigos, iš nelegalių veisyklų į prieglaudas atvežti gyvūnai, kol vyksta teismIniai procesai, negali būti atiduoti naujiems globėjams.

„Gyvūnai, kaip supranat, yra privatūs ir tikimės galbūt valstybė taip pat galės prisidėti, prie šitų gyvūnų, kuriuos mes šiai dienai priglaudėm, nes jų prašymu mes tai padarėme“, – sakė „Nuaro“ administratorė.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tvirtina, kad gyvūnais turi pasirūpinti tos savivaldybės, iš kurių nuskriausti šunys yra atvežti.

„Gyvūnų gerovės apsaugos įstatymas nustato pareigą – jeigu sprendžiama dėl gyvūno konfiskavimo, jie perduodami savivaldybės žinion, tai yra įpareigojama savivaldybė pasirūpinti gyvūnais iki kol įsiteisins sprendimas“, – sako Maisto ir veterinarijos tarnybos, Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas Giedrius Blekaitis.

Kretinga, iš kurios į Klaipėdos prieglaudą atvežta per puššimtį šunų, žada sumokėti už dviejų savaičių jų išlaikymą.

„Šiuo atveju, kadangi yra žinomas savininkas, mes kaip ir negalėtumėm apmokėti, bet radom galimybę bent už dvi savaites šitų 57 šuniukų laikymą apmokėti 5700 eurų, neatmetant tikimybės, kad pasibaigus šitai epopėjai, arba išrišus teisminiu keliu šitą klausimą, išsieškoti šituos pinigus iš savininkės“, – sakė Kretingos savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė.

Maisto ir veterinarijos tarnyba aiškina, kad savivaldybės gali tikėtis atgauti visas patirtas išlaidas.

„Jeigu sprendimas pasitvirtina, apskundimo terminai visi pasibaigia ir panašiai, tai galima regreso tvarka išsieškoti iš nusižengėlio, to asmens, kuris padarė nusižengimą. Išsiieškoti galima visas pervežimo, gaudymo, laikymo, jeigu reikia, eutanazijos, gydymo išlaidas“, – patvirtino G.Blekaitis.

„Privalom pasirūpinti visi – ir valstybė privalo priimti sprendimus tokius, kad neužmestų savivaldybėms tos finansinės naštos rūpintis šuniukais, kurie realiai turi savo šeimininką“, – sakė J.Girdvainė.

Dėl nelegalaus ir žiauraus elgesio su gyvūnais policija pradėjo 14 ikiteisminių tyrimų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder