11-11-11: tarp magijos ir matematikos

11-11-11: tarp magijos ir matematikos

Kas įvyks 2011 metų 11 mėnesio 11 dieną? Tas pats, kas įvyko 2006 metų 6 mėnesio 6 dieną, tas pats, kas 2007 metų 7 mėnesio 7 dieną, 2008 metų 8 mėnesio 8 dieną - atsikelsiu, papusryčiausiu, vyksiu į darbą, pietausiu, grįšiu namo, vakarieniausiu, bėgsiu pasportuoti, praleisiu vakarą su šeima ir keliausiu į lovą.

Toks atsakymas laimėjo vienos užsienio svetainės paskelbtą konkursą, kuriuo buvo siekta sužinoti, kas ypatingo gali atsitikti šešiais vienetukais (arba trimis vienuoliktukais) paženklintą šių metų lapkričio 11-ąją.

Viduramžiais numerologai - į mistinę skaičių reikšmę pasinėrę filosofai - tikėjo, jog kiekvienas skaičius turi ir pozityvią, ir negatyvią reikšmę. Kiekvienas, išskyrus 11. Italas Pietro Bongo, garsiojo veikalo "Numerorum mysteria" (1599 m.) autorius, teigė, kad 11 "neturi jokio ryšio su dieviškais dalykais, neveda į dangų ir apskritai į nieką gera". Tad vienuoliktukas, jo tikinimu, žymėjo "gryną blogį".

Panašu, panašių nuomonių neatsisakoma ir šiais laikais - skaičiumi 11 spekuliuoja ir Holivudas (štai praėjusią savaitę debiutavęs siaubo filmas "11/11/11" tikina, kad "11-ųjų metų 11-ojo mėnesio 11-ąją dieną atsivers vartai... ir bus pralietas nekaltas kraujas"), ir pavieniai mėgėjai, tokie, kaip fiziku save vadinantis žydų kilmės veikėjas Uris Gelleris, įrodinėjantis skaičiaus 11 ryšį su 2001 m. rugsėjo 11-osios terorizmo aktais.

Internete skaičiui 11 skirtos ištisos svetainės. Žmonės, kurie visada atkreipia dėmesį į laikrodį, kai jis rodo 11 valandų ir 11 minučių, kviečiami dalintis savo įspūdžiais. Numerologai mėgėjai tvirtina, kad laiku 11:11 atsitinka daugiau įvykių nei galima būtų paaiškinti atsitiktinumu ar sutapimais.

Skaičius 11 svarbus ir lošėjams - ypač žaidžiant kauliukais, "blekdžeką" ar keno bei kitose loterijose.

Specialios vestuvės - tik vienos

Skaičių magija, ypač šiais laikais, kuomet vis dažniau kalbama apie pasaulio pabaigą, veikia žmones. Ne vienas naudojasi vadinamuoju "magišku" Pitagoro kvadratu, pagal gimimo datą apibūdinančiu žmogų, specialiai tam tikroms datoms planuoja vestuves ar net vaiko gimimą.

Lietuviai - ne išimtis. Štai Vilniuje ir Kaune prie santuokų registravimo skyrių nusidriekė eilės norinčiųjų susituokti būtent šiandien, lapkričio 11-ąją. O štai klaipėdiečiai, atrodo, yra gerokai žemiškesni: uostamiestyje specialiai trijų vienuoliktukų dieną tuoktis panoro tik viena pora - Raimondas Alejūnas ir Asta Bykovienė.

"Data iš tiesų įdomi, ir vieta vestuvėms bus speciali - piliavietės poterna. Tiesa, jaunavedžių prašymo dėl ceremonijos pradžios 11 valandą 11 minučių nesulaukėme - ceremonija vyks 14 valandą", - sako Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė.

Kodėl nebuvo daugiau norinčiųjų?

"Vilnius ir Kaunas - didesni miestai, ir jaunavedžių ten daugiau, todėl ir santuokos registruojamos ne vieną ar dvi dienas per savaitę, kaip pas mus. Manau, ten net ne visos poros tų vienuoliktukų datos specialiai prašė - tiesiog ta diena jiems buvo paskirta. Klaipėdiečiai gal praktiškesni - tuoktis tradiciškai šeštadienį daug patogiau, - mano vedėja.

BE PRIETARŲ. Nors viduramžių numerologai teigė, jog skaičius 11 - "grynas blogis", Andrius Mamontovas į tai dėmesio nekreipia - šiandien, 2011 metų 11 mėnesio 11 dieną 11 valandą 11 minučių, internete jis pradės nemokamai platinti savo naujausią albumą "Elektroninis dievas". Viliaus MAČIULAIČIO nuotr.


11-ukais turtingi 11-ieji

Skeptikai teigia, jog vadinamasis 11-os fenomenas yra dirbtinis, ir vienuoliktukų garbintojai su šiuo skaičiumi susijusius įvykius ar reikšmingas datas paprasčiausiai "pritempia" prie savo požiūrio.

Psichologai tai vadina apofenija - sugebėjimu matyti struktūriškumą ar dėsningumą atsitiktiniuose ar beprasmiuose duomenyse. Tokį polinkį apofenijos termino autorius vokiečių psichiatras Klausas Conradas apibūdino kaip "nemotyvuotą tarpusavio ryšio matymą", palydimą "neadekvataus svarbumo jausmo".

"Trys vienuoliktukai datoje? Skaičių sutapimas, ir tiek. O jeigu dar turėtume omenyje, kad dabar - pilnatis, tai ir komentuoti nėra ką", - abejingumo šiandieninės datos atžvilgiu neslepia Gintaras Pridotkas, Klaipėdos universiteto Gamtos ir matematikos mokslų fakulteto docentas.

Iš tiesų šioje datoje lyg nieko magiško ir nėra - pasikartojantys skaičiai šio amžiaus pradžios kalendoriuje įdomiai atrodančia tvarka "sukrenta" gana dažnai - 2001-01-01, 2001-10-02, 2010-10-10, 2010-10-20, 2011-11-02 ir pan.

Aišku, šių skaičių tvarka priklauso ir nuo regiono, kuriame galioja tam tikra datos rašymo tvarka (pvz., metai/mėnesis/diena - kaip yra Lietuvoje, arba mėnesis/diena/metai - kaip Šiaurės Amerikoje, diena/mėnesis/metai - kaip daugumoje Europos šalių). Tačiau aišku viena - šių metų lapkričio 11-oji - turtingiausia vienuoliktukais data šiame amžiuje.

KALENDORIUS. Šių metų lapkričio 11-oji - turtingiausia vienuoliktukais data šiame amžiuje. Viliaus MAČIULAIČIO nuotr.


Gryna matematika

Matematiškai skaičiai 11, 111, 1111 ir t. t. įdomūs tuo, kad jų tarpusavio daugybos rezultatas yra vadinamasis palindromas - seka, kurią tiek iš vienos, tiek iš kitos pusės galima perskaityti vienodai (pvz.: 11x11=121, 111111x111111=12345654321, 111111111x111111111=12345678987654321.

"Tai - simetriškieji, arba atvirkštiniai palindromai. O štai pati data - 11-11-11 - yra absoliučiai simetriškas palindromas. Tokie skaičiai matematiškai labai įdomūs, bet simetrija, kaip ir viskas gamtoje, pavyzdžiui, kristalų forma - traktuotės reikalas", - sako KU GMMF Informatikos katedros vedėjas Vitalijus Denisovas.

Beje, kalbant apie vienetus ir vienuoliktukus įdomu ir tai, kad visi be išimties žmonės, prie dviejų paskutinių savo gimimo metų skaičių pridėję metų (amžiaus - tiek, kiek šiemet jiems sukanka) skaičių, gaus 111.

"Tai - gryna aritmetika. Be lentos ir kreidos paprastam žmogui tokį rezultatą paaiškinti sunku, bet aišku viena - jokios mistikos čia nėra. Tiesiog įdomioji matematika", - teigia mokslininkas.

Jei atsigręžtume istorijon ir pažiūrėtume abu - Julijaus ir Grigalijaus - kalendorius, pamatytume, jog vienuoliktukai ypatingų įvykių nesukūrė. Nieko reikšmingo neatsitiko nei 11-ųjų, nei 111-ųjų, nei 1111-ųjų lapkričio 11-ąją.

Tad ir šiandien viskas turėtų būti kaip visada. Tik... Šio straipsnio autorius sudėjo savo gimimo metų, mėnesio bei dienos skaitmenis ir gavo 33. Jei juos dalintume iš trijų (juk šiandienos datoje - trys vienuoliktukai), gautume... 11. Tiek pat - ir sudėjus visus tris jo automobilio valstybinių numerių skaitmenis. Tpfu, tpfu, tpfu...

"Vienetas - visa ko pradžia, vilties skaičius. Bet ar verta ieškoti gilių prasmių? Tiesiog šiandien - graži data, ir pasistenkime ją pragyventi gražiai", - pataria V. Denisovas.

"Datą galima sieti su naujų idėjų pradžia"

Violeta LIAUGMINIENĖ, astrologė
Jei į šią datą žiūrėtume per planetų išsidėstymo prizmę, nieko ypatingo nepamatytume - diena kaip diena. Čia svarbiau būtent numerologija. Visų šios dienos skaitmenų suma yra 8, o tai - Urano skaičius. Jame užkoduotas persikūnijimo dėsnis, Uranas susijęs ir su laisve, jis atveria naujus gyvenimo modelius. Be to, 8-asis būstas astrologijoje siejamas su mirtimi, tačiau ne kūno, o senų idėjų, todėl tai reiškia ir naujos sąmonės, naujų minčių pradžią. Be to, tai - 16-a Mėnulio kalendoriaus diena, jos simbolis - balandis - irgi reiškia transformaciją.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder