Antroje „Eurovizijos“ atrankos laidoje triumfavo Mia

Antroje „Eurovizijos“ atrankos laidoje triumfavo Mia

Po antrosios nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos laidos paaiškėjo, kurie šeši dalyviai iš 13 toliau tęsia kovą. Po komisijos ir žiūrovų balsavimo sėkmė nusišypsojo Miai, Kotrynai Juodzevičiūtei, Gabrieliui Vageliui, Valdui Lacko, Ievai Zasimauskaitei ir grupei „Ego“/
Po antrosios nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos laidos paaiškėjo, kurie šeši dalyviai iš 13 toliau tęsia kovą. Po komisijos ir žiūrovų balsavimo sėkmė nusišypsojo 
Miai, Kotrynai Juodzevičiūtei, Gabrieliui Vageliui, Valdui Lacko, Ievai Zasimauskaitei ir grupei „Ego“. 

Bendra lentelė:

Mia – 12 balų 

Kotryna Juodzevičiūtė – 10 balų 

Gabrielius Vagelis – 8 balai 

Valdas Lacko – 7 Balai 

Ieva Zasimauskaitė – 6 balai 

Grupė „Ego“ – 5 balai 

Monee – 4 balai 

Rasa Kaušiūtė – 3 balai 

Rugilė Daujotaitė – 2 balai 

Gabrielė Vilkickytė – 1 balas

Deividas Žygas – 0 

Grupė „Variete“ – 0

Lawreigna – 0

Atlikėjus vertina muzikologas Darius Užkuraitis, muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys, dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu ir muzikos kritikas Kazimieras Šiaulys.

Antrąją nacionalinės atrankos laidą pradėjo iš praėjusių metų atrankos LRT TELEVIZIJOS žiūrovams pažįstama vaikinų grupė „E.G.O“ su daina „My Story“. Po pasirodymo vaikinai išgirdo komisijos komplimentus.

„Noriu pagirti. Kadaise jus girdėjau. Dabar susidainavę esate kur kas labiau ir skambate geriau. Kūrinys – geras, man nebūtų gėda jį girdėti „Eurovizijos“ finale. Praėjusį savaitgalį, pamačiusi pirmąją atrankos laidą, buvau praradusi visas viltis, o jūs jas man grąžinote“, – kalbėjo Jazzu.

Jai pritarė ir D. Užkuraitis: „Kai matėme jus pernai, atrodė, kad jūs patys nežinojote, ką veikti scenoje. Matosi, kad dabar žinote, ką darote, ir jūsų judesiai gerai surepetuoti. Pati daina – eurovizinė ir gera, galbūt šiek tiek primena „One Direction“ stiliaus muziką, ir tai turbūt labiau pliusas, nei minusas. Juk kai pasakome, kad kažkas kažką primena, visi puola klausyti.“


V. Radžiūno (LRT) nuotr.

Vaikinus scenoje keitė atlikėja Monee su elektroninės muzikos kūriniu „nnn“. Nespėjusios išgarsėti dainininkės vokalas maloniai nustebino R. Zilnį: „Labai džiaugiuosi dėl dviejų dalykų: visų pirma, tai šiandien – jau antroji daina, kurią parašė lietuvių autoriai, ir ji skamba visai gerai. Be to, mes pamatėme balsingą merginą, apie kurią dauguma žiūrovų tikriausiai bus negirdėję. Manau, kad Aistė Pilvelytė, pamačiusi šį pasirodymą, turėtų sunerimti.

Ir nors kūrinys man patinka, priedainis yra neryškus, ir vienai jums dainos emociją perteikti yra per sunku. Reikia vaizdo, kuris tai paryškintų. Ir kūrinio pavadinimą būtina pakeisti.

K. Šiaulio manymu, atlikėja balsą valdo gerai, bet scenoje atrodo neryški, muzikos kritiko manymu, dainininkę užgožia vizualizacijos.


V. Radžiūno (LRT) nuotr.

Grupė „Varjetė“ atliko užsienio kūrėjų dainą „My story“. Pasirodžiusios merginos išgirdo nemažai komisijos narių kritikos.

„Jei jau turime dvi dainas tuo pačiu pavadinimu, tai galiu pasakyti, kad pirmąja istorija [grupės „E.G.O“ – LRT.lt] aš patikėjau labiau. Kitas dalykas, atlikėjų pristatyme yra minimi žodžiai „kabaretas“ ir „miuziklas“, tačiau nei to, nei kito užuomazgų pasirodyme nepastebėjau. Nesupratau, ką norima pasakyti, daina man atrodo neverta dėmesio. Nesupratau energijos, ką jūs norite ištransliuoti. Vietomis nuskambėjote labai mėgėjiškai“, – komentavo Jazzu.

Pasirodymas nesužavėjo ir D. Užkuraičio : „Šios dainos kaip atskiro numerio nepriėmiau. Man tai atrodė kaip ištrauka, o ne atskiras kūrinys. Tai nebuvo blogai, bet gerai irgi nebuvo.“

R. Zilnys, vertindamas atlikėjas, nestokojo sarkazmo: „Manau, kad net jei susirgtų visi 50 šiųmetinės atrankos dalyvių, ir jūs liktumėte vienintelėmis kandidatėmis atstovauti mūsų šaliai, Lietuva tikriausiai nuspręstų šiemet konkurse nedalyvauti išvis.“


V. Radžiūno (LRT) nuotr.

Gabrielius Vagelis atliko savo kūrybos dainą „Feel myself free“ ir sulaukė daug komisijos komplimentų.

„Turi savo stilių, savo manierą, absoliučiai viską, ko reikia scenai. Man patiko daina, ir patiko, kad nebuvo to, ko mes visuomet laukiame – išsidraskymo ir įvairių moduliacijų. Dar neįpusėjome antrosios laidos, bet galiu pasakyti, kad jau dabar turiu vieną savo favoritų“, – tikino Jazzu.

R. Zilnys taip pat įvertino gražų atlikėjo balsą, tačiau teigė, kad daina jam priminė užsienio atlikėjų kūrinį „Šita daina turi įdomų dalyką: kai klausiau šios dainos, vis prisimindavau grupės „One Republic“ kūrinį „If I lose myself tonight“, bet nesakau, kad tai yra blogai. Čia nėra fejerverkinio priedainio, bet tai gali išsiskirti bendrame kontekste“, – kalbėjo muzikos apžvalgininkas.


V. Radžiūno (LRT) nuotr.

Ieva Zasimauskaitė pasirodė su Ąžuolo Paulausko kurta daina „You saved me“. Dainininkės pasirodymą gyrė Jazzu: „Ieva progresuoja. Galbūt pati daina man labiau patiko praeitais metais. Bet balso šiltumas ir Ievos gerumas paperka. Tai – gražus pasirodymas, bet nesu tikra, ar to užtenka „Eurovizijai“.

K. Šiaulys gyrė atlikėjos išvaizdą ir vokalą, tačiau kūriniui turėjo priekaištų. „Viskas labai gražu, bet tose trijose minutėse stinga dinamikos. Jau nuo antros minutės kažkas turi keistis, vykti augimas. Esate puiki atlikėja, ir tai – ne jūsų kaltė“, – tikino muzikos kritikas.


V. Radžiūno (LRT) nuotr.

Rugilė Daujotaitė atliko savo ir Tomo Zdanavičiaus kūrybos dainą „Perkūne ugniaveidi“. Atlikėjos pasirodymas komisijos liko nesuprastas.

„Tos vietos, kur ėmėte šamaniškas, aukštas natas, buvo įsimintinos, bet negalėjau suprasti, kas vyksta scenoje: „Sostų karai“, ar kepurinė. Tai – košė, kuri, manau, negalėtų atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje“ Tačiau matosi, kad su savo balsu galite daryti įdomius dalykus“, – savo nuomonę išsakė R. Zilnys.

„Nieko nesupratau, ir nežinau, ar noriu suprasti. Žanrų – begalybė, septynios dainos viename. Tai buvo taip beprotiška, kad aš tiesiog pasiduodu“, – juokdamasi kalbėjo Jazzu.

D. Užkuraičio manymu, sujungti nesujungiamus dalykus labai gerai gali labai maža dalis muzikų. „Pas jus viskas buvo šiek tiek perspausta, ir keista. Manau, kad jums reikėtų išgryninti idėją ir pagalvoti, ar tikrai reikia jungti tiek daug nesujungiamų dalykų. O balsas jūsų yra tikrai įdomus, manau, su juo galite padaryti ką nors naudingo“, – sakė LRT Opus vadovas.

Užsienio kūrėjų dainą „Sacrifice“ įspūdingame kelių metrų aukštyje stovinčiame soste pristatė po pertraukos į nacionalinę atranką sugrįžusi Mia.

„Anksčiau būdavo taip: kuo labiau artėja finalas, tuo labiau Mia susiima, tačiau šįkart ji nusprendė iškart „kalti į kaktą“. Įspūdingas pasirodymas, tačiau kol nuo aukštybėse esančio sosto nenulipai, visą laiką bijojau, kad nukrisi. Balsas skambėjo gerai, bet man pritrūko dinamikos, muzikinių niuansų. O pasirodymas – iš tiesų įspūdingas“, – tikino D. Užkuraitis.

Teigiamai pasirodymą vertino ir Jazzu: „Pasirodymas buvo geras, bet, mano galva, šokėjų nereikėjo. Gerai, kad pagalvojote apie patį pasirodymo išpildymą, tai nebuvo plikas paprastas padainavimas. Dėl vokalo subtilybių turiu pritarti Dariui Užkuraičiui, bet kūrinys – visai neblogas.“

Savo kūrybos dainą „Only you“ pristatė Deividas Žygas. Komisijos nariai jaunam atlikėjui negailėjo kritikos.

„Galbūt galėtum kada nors rašyti neblogas dainas, bet dabar man daina nuskambėjo lėkštokai. Pradėjai dainuoti šalia tono, o po to viskas dar labiau regresavo. Vokaliai dar reikia labai ilgai ir nuobodžiai dirbti. Projekcijas taip pat ne iki galo supratau“, – kritikos strėles laidė Jazzu.

R. Zilnys taip pat negalėjo pasakyti nieko paguodžiančio: „Pasaulyje labai daug pavyzdžių: nebūtina pačiam dainuoti dainas, kurias parašai. Visą gyvenimą svajojau pilotuot lėktuvą, bet supratau, kad man tai – neduota. Aš nesu tikras, ar jums duota būti dainininku. Nežinau, kiek metų dainuojate ir kur to mokėtės, bet dabar manau, kad turėtumėte pats sau atsakyti į labai daug klausimų. Net ir šios atrankos fone pasirodymas atrodo gana liūdnai.“

Su savo kūrybos daina „Fly“ pasirodė ir Rasa Kaušiūtė. Didesnių priekaištų patyrusiai atlikėjai komisija neturėjo.

„Daina – vykusi, graži, didinga. Aš netgi žinau, kad šią dainą susapnavote. Tik man pasirodė, kad dainos tonacija vietomis jums yra nepatogi. Daina – graži, tik reikėtų pagalvoti, kaip jai suteikti daugiau spalvų“, – patarė D. Užkuraitis.

Su juo sutiko ir K. Šiaulys: „Jūsų balsas – puikus, sodrus. Esate plataus muzikinio išsilavinimo spektro. Pritarčiau Dariaus Užkuraičio mintims. Galėtumėte patobulinti pasirodymą, bet esu įsitikinęs, kad esate verta pakilti į kitą etapą.“

Neįprastu vokalu komisiją užbūrė Gabrielė Vilkickytė su savo ir Kristupo Jasiulionio kūrybos daina „Jūra“.

„Man jūsų balsas labai gražus, labai patiko aranžuotė. Gražus kūrinys, tačiau jis nieko bendro su „Eurovizija“ neturi. Net ir Lietuvos kontekste yra problema: Lietuvos scenoje jau yra Jurga Šeduikytė. Iš esmės man pasirodymas patiko, bet manau, kad nei „Eurovizijos“, nei Lietuvos kontekste tai nėra labai originalu“, – pastebėjimus išsakė R. Zilnys.

Su juo iš dalies sutiko Jazzu: „Manau, kad pati daina yra per pilka ir netinkama „Eurovizijos“ scenai, tačiau man tai yra labai artimas muzikos stilius. Iš esmės sutinku su Ramūno nuomone, tačiau turiu pasakyti, kad būtent tokio žanro kūrinių man Lietuvoje trūksta. Maniera – labai ypatinga ir negirdėta, ir nemanau, kad tai labai primena Jurgą Šeduikytę.“

Lawreigna atliko užsienio autoriaus kūrinį „Freedom“. Nevisiškai tikslus intonavimas nepraslydo pro komisijos narių ausis. „Pasirodymas sukėlė dviprasmiškų emocijų. Už vokalinį stabilumą turėtumėte padėkoti pritariantiesiems vokalistams, nes pati dainoje „plaukiojote“. Esate įspūdingos išvaizdos ir gerai žiūritės scenoje, ir kai išgirdau pačius pirmus akordus, pagalvojau, kad bus kažkas kitokio. Tačiau netrukus supratau, kad tai – šabloniškas kūrinys. Norėtųsi daugiau išprotėjimo, esate ekspresyvi, ir nebijokite to parodyti“, – atlikėją skatino Jazzu.

Su dainininkės nuomone sutiko ir K. Šiaulys, sakydamas, kad atlikėja atrodo įspūdingai, bet ta „plaukiojanti“ intonacija vis dėlto yra. „Netiksliai dainuojate intervalus, todėl intonacija ir atrodo slidinėjanti“, – įsitikinęs muzikos kritikas.

Kotryna Juodzevičiūtė atliko užsienio kūrėjų dainą „Love Shadow“. Jauna atlikėja, pernai Stokholme talkinusi Donatui Montvydui kaip pritariančioji vokalistė, sulaukė komisijos palaikymo.

„Vizualiai – neabejotinai geriausias šio vakaro pasirodymas. Dėl dainos, neabejoju, bus labai daug diskusijų. Kūrinys man yra vienas labiausiai įsiminusių. „Eurovizijoje“ yra eksperimentinių kūrinių, laužančių tradicinių pop dainų taisykles, ir ši daina turi stiprų priedainį. Vienintelis dalykas, kuris yra problema – kaip jūs dar tobulinsite pasirodymą. Jūs jau dabar turite paruoštą pasirodymą, kurio labai keisti, manau, net nereikia“, – pastebėjo R. Zilnys.

Gerą įspūdį šis pasirodymas paliko ir D. Užkuraičiui: „Manau, ši daina be jokios abejonės yra verta kito etapo. Gerai padirbėta vizualiai. Dainos kūrėjai – rinktinė komanda. Ši daina galbūt nepagauna iš pirmo karto, bet kuo labiau jos klausaisi, tuo labiau ji patinka.“

Antrąją nacionalinės atrankos laidą užbaigė dainininkas Valdas Lacko su lietuvių kūrybos daina „It's so unfair“.

„Valdas, be jokios abejonės, yra vienas praėjusių metų atrankos atradimų. Prieš šią atranką jis man sakė, kad turi geresnį kūrinį, nei prieš metus. Su Valdu yra taip: jis gražiai kūrinį sudainuoja, įsijaučia į dainą, bet nemanau, kad ši daina yra geresnė, nei pernai. Tai nėra daina, pretenduojanti į madas, ji galėjo skambėti per radiją ir prieš dvidešimt metų, ir dabar, bet manau, kad žiūrovų palaikymo ji sulauks“, – teigė R. Zilnys.

Jazzu nuomone, tai yra visiškai neutrali daina. „Kartais išgirsti kūrinį, ir pagalvoji „nu ir ką?“. Jei ne jūsų energija, kurios turite labai daug... Manau, jūs ištransliuojate daugiau, nei savyje turi kūrinys. Man jūs šiais metais esate geresnis, nei pati daina“, – pabrėžė dainininkė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder