Atrasta nauja gyvybės buveinė

Atrasta nauja gyvybės buveinė

Nauja nepaprastai maža natūrali aplinka atrasta naftoje, kuri galėtų išplėsti gyvybės potencialą visatoje, sako mokslininkai.

Jie atrado mikrobus, gyvenančius mikroskopiniuose vandens lašeliuose milžiniškame asfalto ežere Žemėje. Manoma, kad gyvybė galėjo ir galėtų egzistuoti baseinų dumble, tokiame kaip didžiausiame Saturno planetos palydove Titane.

Mokslininkai ištyrė didžiausią natūraliai egzistuojantį asfalto ežerą Žemėje, pavadinimu „Pitch lake“, Karibų salyne, Trinidade. Juoda, klampi derva užima maždaug 114 akrų (0,46 kvadratinio kilometrai), plotas prilygsta maždaug 90 futbolo aikščių.

Ankstesni tyrimai parodė, kad mikrobai galėjo gyventi toje terpėje, kur susijungdavo nafta ir vanduo, kai vykdavo naftos skaidymas. Tačiau mokslininkai manė, kad nafta yra per daug nuodinga, turinti netinkamas sąlygas gyvybei bei per mažą vandens kiekį. „Nafta buvo laikoma negyva“, - sakė šio tyrimo autorius, aplinkos mikrobiologijos specialistas iš Vokietijos.

Dabar tyrinėtojai rado mikrobus gyvenančius asfalto ežere mikroskopinio dydžio vandens lašeliuose. „Kiekvienas iš šių lašelių yra atskira maža ekosistema“, - teigė tyrimo bendraautoris  astrobiologijos specialistas iš Vašingtono universiteto.

Šie lašeliai turi skirtingas mikrobų rūšių grupes, kurios skaido naftą. Lašelių cheminės savybės rodo, kad jie nėra lietaus lašai, o išlikę nuo senovėje buvusių sūrių jūrų arba išsisunkę iš gilių žemės sluoksnių.

Tyrimo rezultatai rodo, kad mikrobai gali vaidinti didesnį vaidmenį naftos skaidyme, nei anksčiau buvo manyta. „Net aukščiausios koncentracijos naftoje ar naftos dėmėje ir net užterštame gruntiniame vandenyje, galima tikėtis atrasti mikrobinę bendruomenę, skaidančią naftą“, - teigė mokslininkai.

Nors mikrobai gali skaidyti naftą, tai nereiškia, kad greitai nafta iš vis išnyks. Šie procesai yra itin lėti, gali trukti milijonus metų, nes lašeliai yra labai maži.

Šių naujų mikroskopinių buveinių gyvenimo atradimas gali turėti įtakos Titanui, kuris turi angliavandenilinio ežerus. Vandens amoniako mišiniai gali pakilti į jo paviršių iš gelmių taip, kaip lašeliai, rasti asfalto ežere.

Tyrinėtojai planuoja ištirti lašelių ekologiją bei mini ekosistemų funkcijas. Tyrimo rezultatai,  parodę, kaip ir kodėl gyvybė gali išlikti vandens lašeliuose, esančiuose naftoje, padėtų suprasti, kaip gali atsirasti organizmai Titane, kaip jie galėtų egzistuoti ir prisitaikyti prie esamų sąlygų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder