Balta spalva interjere: daugiau švaraus oro

Balta spalva interjere: daugiau švaraus oro

Pastaruoju metu interjero dizaino prioritetu tapo vizualus erdvės išplėtimas, šviesos, lengvumo, žvalumo ir laisvės pojūtis. Balti daiktai neapsunkina, neapkrauna namų, bet tampa tarsi oro dalimi. Baltuose namuose vakarais lengviau atsipalaiduoti ir užmigti, o rytą - pabusti ir įkvėpti optimizmo visai dienai.

Šiuolaikiniam žmogui, kuris daug dirba, daug ir įtemptai galvoja, stengdamasis išsilaikyti nuožmios konkurencijos sąlygomis, balta interjero spalva tapo pagalbininke kovoje su stresu: ji padeda atsiriboti nuo išorinio pasaulio purvo ir triukšmo, leidžia pasijusti "švariam" ir lengvam, suteikia komforto ir ramybės pojūtį.

PAPRASTA. Balta su įvairiais pilkos atspalviais sukurs paprastumo įspūdį. Su šiuo deriniu harmoningai "skambės" raudoni, oranžiniai, geltoni, pistacijų, turkio atspalviai. Fotolia nuotr.

Balta - tai idealus pasaulis jūsų namuose.

Šviesa ir laisvė

Balta spalva interjere buvo labai populiari Europoje ir JAV praėjusio amžiaus 3-4 dešimtmečiais. Šviesios sienos, šviesūs baldai simbolizavo aristokratišką, pasiturimą gyvenimą.

7-ojo dešimtmečio minimalistiniame interjere (mažai baldų ir dekoro elementų) balta spalva įgavo naują reikšmę: ji turėjo pabrėžti šeimininkų racionalumą, lakoniškumą ir laisvės pomėgį.

Baltą spalvą visada mėgo skandinaviškojo interjero šalininkai, pasisakantys už švarą ir aiškias linijas, šviesos gausą bei natūralias medžiagas.

Pernelyg sterilu?

Tiems, kurie mano, jog balta - pernelyg sterili ir šalta, priminsime, jog ši spalva turi daugybę atspalvių: dramblio kaulo, kondensuoto pieno, medvilnės, perlų, sniego... Visi šie ir daugybė kitų atspalvių yra universalus fonas medžiui ir terakotai. Kartu su visų kavos atspalvių detalėms ji sukuria nepaprastą, taurų jaukumą.

BALTA spalva - aristokratiška, tačiau neformali, prabangi, tačiau paprasta. Fotolia nuotr.

Pernelyg šaltą baltos spalvos sterilumą galima sušvelninti ir spalvingomis interjero detalėmis: paveikslais, užuolaidomis, vazomis, tekstilės dirbiniais. Netgi knygų viršeliai neutraliame baltame fone "suskamba" ypatingais garsais...

Balta - idealus fonas tapybos darbams, ypač akvarelei ir grafikai.

Paprasta ir puošnu

Balta spalva tinka bet kurio stiliaus interjerui: ir minimalistiniam, ir pompastiškam, nes ji ir subtili, ir prabangi, ir paprasta, ir labai puošni.

Ar baltas interjeras bus švelnus, ar griežtas, ar šokiruojantis, ar atpalaiduojantis, labai daug priklauso nuo apdailos medžiagų bei faktūrų, taip pat nuo apšvietimo.

LENGVUMAS. Ar baltas interjeras bus švelnus, ar griežtas, ar šokiruojantis, ar atpalaiduojantis, priklauso ir nuo apšvietimo, ir nuo apdailos medžiagų bei faktūrų. Fotolia nuotr.

Šiais laikais jau nėra ko nuogąstauti dėl baltų sienų ar baldų nepraktiškumo ir varginančios priežiūros: reikia tik išsirinkti lengvai valomus, plaunamus paviršius. Be to, baltame fone mažiausiai matomos dulkės...

Tinkami deriniai

Dizaineriai pataria baltą spalvą "skiesti" pastelinių atspalvių - pvz., levandų, žaliosios citrinos - dekoro akcentais. Taip pat tinka juodos detalės.

Dėl savo unikalumo balta spalva derės su bet kuria kita, tad nebijokite eksperimentuoti.

Klasikinė antipodinė kombinacija - juoda ir balta - gali jus versti jaustis suvaržytą, "įspraustą į rėmus", tačiau, kita vertus, tai itin stilingas ir elegantiškas derinys. Kontrastingą juodos ir baltos monotoniją galima sušvelninti "įlašinus" šiek tiek oranžinės spalvos. Ji stipri ir dinamiška.

PATOGU. Balta spalva interjere ne tik aktuali ir įdomi, bet ir patogi tuo, kad vaizdą nesunku atnaujinti pridėjus vieną kitą naują dekoro detalę. Fotolia nuotr.

Ramesnis derinys - baltos ir kreminės, baltos ir kavos su pienu, taip pat baltos ir pieniško šokolado atspalvių. Tokiuose namuose tvyros taikos ir santarvės atmosfera.

Balta su įvairiais pilkos atspalviais sukurs paprastumo įspūdį. Su šiuo deriniu harmoningai "skambės" raudoni, oranžiniai, geltoni, pistacijų, turkio atspalviai.

Miegamajame ir vaikų kambaryje tiks baltos ir persikų, alyvų bei rožinės spalvų deriniai. Toks interjeras suteiks nepaprasto lengvumo pojūtį.

Patogumas

Balta spalva interjere ne tik aktuali ir įdomi, bet ir patogi tuo, kad tokį vaizdą nesunku atnaujinti pakeitus dekoro detales, vieną kitą baldą arba apšvietimą. Pavyzdžiui, baltoje virtuvėje galima pastatyti spalvotą šaldytuvą, pakabinti žaliuzes su piešiniu arba ryškią lentyną. Dar paprasčiau - ant palangės pastatyti žydinčių gėlių.

Rekomenduojama...

Spalvų psichologija byloja, jog balta spalva palengvina depresijos ir apatijos naštą. Ji padeda pajusti stabilumą, saugumą, baltame fone lengviau susikaupti, būti nuosekliems.

Baltas interjeras naudingas sergantiesiems astma, nes suteikia šviežio oro pojūtį. Be to, toks interjeras dažniau ir valomas.

MIEGAMAJAME. Šviesiame fone lengviau nurimti, o rytą - pabusti ir įkvėpti optimizmo. Fotolia nuotr.

Psichologų nuomone, kartkartėmis panirti į baltą spalvą naudinga visiems: kad sustabdytume vidinį monologą, pailsėtume nuo skubos ir blaškymosi.

Žavi balto interjero idėja? Ieškote estetiškų baldų savo namams? Apsilankykite https://www.deinavosbaldai.lt/ internetinėje parduotuvėje arba salonuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ar Elektrėnuose.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder