Raudonos spalvos pigmentą vaisiams suteikia bioflovanoidas likopenas. Tai biologiškai aktyvi medžiaga, kurios mūsų organizmui ypatingai reikia. Mokslininkai vieningai sutaria, kad likopenas yra puikus antioksidantas. O braškės – tikra raudonos spalvos bomba.
Pirmosiose vasaros uogose gausu folatų, naudingų raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, o vitamino C jose – daugiau nei citrusiniuose vaisiuose. Be to, braškėse yra kalio, geležies, kalcio, magnio ir įvairiausių B grupės vitaminų.
„Jei braškes labai mėgstate, tačiau nei sodo, nei daržo neturite, lengvai jų galite užsiauginti ant palangės. Pasodinkite keletą kerelių į vazonėlį arba įmaišykite tarp balkono gėlių į lovelį.
Tik paieškokite parduotuvėse specialių veislių, tinkamų auginti balkone. Jos ne tik gražiai žydi, bet ir džiugina akį“, – pataria B. Baratinskaitė.
Po ryškiai žalia žieve raudoną spalvą slepia ir bene didžiausia iš visų uogų – arbūzas. Ši uoga – saldi, gardi ir mažai kaloringa. Stiklinė arbūzo minkštimo neturi nė 50 kalorijų. Sveikieji angliavandeniai ir fruktozė malšina saldumynų norą, o arbūzuose esantis magnis palaiko gerą nuotaiką.
Vasaros pradžioje galite išmėginti ir trešnių dietą. Dietologai teigia, kad 100 gramų trešnių yra vos 52 kalorijos. Be to, šios uogos greitai malšina alkį, tonizuoja ir suteikia energijos.
„Mūsų lentynos atsirado naujiena: lietuviškos braškės su geriausiais linkėjimais iš kaimo. Gaivias ir sultingas jas skanu valgyti vienas, sočiau – paskandintas balta pieno puta, su vanilinių ledų kupeta ar panardintas į natūralų jogurtą.
Jei norite dar įdomiau – paragaukite skanių, bet paprastų salotų su braškėmis. Gamindami užtruksite vos 15 minučių, o skanauti norėsis dar ne kartą“ – receptu dalijasi B. Baratinskaitė.
Mocarelos salotos su braškėmis
Jums reikės:
1 mocarelos sūrio gabalėlio;
1 sunokusio avokado;
2 pomidorų;
10 didelių braškių;
šakelės baziliko;
druskos;
pipirų;
alyvuogių aliejaus;
balzaminio acto.
„Mocarelą, avokadą, pomidorus ir braškes supjaustyti. Sumaišyti su druska, pipirais ir smulkintais šviežiais bazilikais. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu. Skanaus!” – priduria „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
Rašyti komentarą