Būdai virti kavą iš įvairių pasaulio šalių

Būdai virti kavą iš įvairių pasaulio šalių

Daugelis negali įsivaizduoti ryto be kavos. Kasdien visame pasaulyje žmonija išgeria daugiau kaip milijardą puodelių kavos. Daugelyje šalių yra susiformavusi sava šio gėrimo vartojimo kultūra su ypatingais receptais ir įvairiais kavos virimo būdais, unikaliais prieskonių mišiniais ir kavos pupelių rūšimis... Kviečiame į kavos kelionę nuo Vietnamo iki Italijos!  

Türk kahvesi, Turkija

Turkiška kava yra verdama variniame arba žalvariniame rytietiškame kavinuke (džiazvoje) iš smulkaus malimo kavos pupelių ir patiekiama nefiltruota, ypatingame porceliano puodelyje, kuris turkiškai vadinasi kahve finjani, į kurį supilama su tirščiais. Cukraus į kavinuką dedama prieš pat gėrimui užverdant, ir tai suteikia būdingo saldumo. Kai kada dėl papildomo aromato į turkišką kavą dedama kardamono. Kava Turkijoje - daugiau nei tiesiog gėrimas. Tai yra svarbus bendravimo elementas: dažnai kava svečiui patiekiama kaip šeimininko vaišingumo gestas.

Café Touba, Senegalas

Kava „Tuba“ verdama paprastoje kavavirėje, bet yra gardinama juodaisiais Gvinėjos pipirais ir maltais gvazdikėliais. Manoma, kad šį gėrimą 1880 m. sugalvojo sufijų brolijos Muridija (Mouridiya) steigėjas šeichas Amadu Bamba Mbakė (Ahmadou Bamba Mbacke). Nuo tada kava „Tuba“ yra vienas iš brolybės simbolių, ji yra geriama per brolijos ceremonijas ir šventinius renginius. Iš pradžių ši kava buvo laikoma gydomąja, bet dabar saldi ir ryškaus skonio kava Senegale geriama visur, tiesiog norint gauti žvalumo. Prekystalius su kava Dakare galima matyti ant kiekvieno kampo, o dabar šis unikalus gėrimas plinta ir kitose Vakarų Afrikos šalyse.

Cà Phê Trng, Vietnamas

Vietnamietiška kiaušininė kava skoniu labiau primena desertą - plikytą kremą. Ruošiant šį gėrimą, kiaušinių tryniai išplakami su sutirštintu pienu ir cukrumi, kol susidaro kremo konsistencijos masė, o paskui į ją pilama šviežiai virta kava. Kiaušininė kava patiekiama karšta arba šalta, ir ji ne geriama, o valgoma šaukšteliu. Dabar tokios kavos galima paragauti visose Hanojaus ir Hošimino kavinėse, nors į pionierių laurus pretenduoja kavinė „Giang“, kurios darbuotojai tvirtina, kad būtent jie išrado šį neįprastą skanėstą. Jam gaminti tinka bet kurios rūšies juoda kava, nors geriausia naudoti pupeles „robusta“. Kava filtruojama nerūdijančio plieno filtru.

Cafe de Olla, Meksika

Būdingą aromatą saldi juoda meksikietiška kava įgauna dėl gvazdikėlių, anyžiaus ir cinamono. Gaminant šį gėrimą, prieskonius, maltą kavą, nevalytą cukranendrių cukrų piloncillo reikia užvirinti specialiuose moliniuose puodeliuose ollas, o paskui perkošti sieteliu. Kai kas į gėrimą prideda šokolado arba cukrų keičia įprastu ruduoju cukrumi, bet nepakartojamas meksikietiškos kavos aromatas yra visada atpažįstamas, kaip ir moliniai puodeliai, kuriuose ji yra patiekiama. Dabar cafe de olla verdama kiekvienuose Meksikos namuose, o išpopuliarėjo ji per Meksikos revoliuciją, kai ir revoliucionierių lyderis Emilijanas Sapata (Emiliano Zapata), ir paprasti kareiviai mėgdavo atsigaivinti puodeliu saldžios kavos.

Kaffeost, Suomija

Į kavą pilti pieno - įprasta praktika visame pasaulyje. Dauguma renkasi pieną arba grietinėlę, o štai kai kuriuose Skandinavijos regionuose į kavą dedama sūrio. Kaffeost arba „kavos sūris“ pirmą kartą atsirado Suomijoje, tačiau dabar šis neįprastas gėrimas geriamas ir Švedijos šiaurinėje dalyje, netoli sienos su Suomija. Gan kieto, lengvo grietininio saldžiai kvepiančio sūrio yra dedama į karštą kavą, išvirtą iš smulkaus malimo pupelių. Kavos sūris paprastai parduodamas dideliais gabalais, o jo likučius galima užšaldyti arba papuošti šviežiomis uogomis ir patiekti su šiuo tikrai išskirtiniu gėrimu.

Kopi Luwak, Indonezija

Kopi Luwak yra brangiausių kavos rūšių pasaulio rinkoje sąrašo viršuje: šio produkto svaro kaina siekia kelis šimtus dolerių. Šis gėrimas yra verdamas iš kavos pupelių, kurias apvirškino palminiai musangai - Indonezijoje gyvenantys laukiniai gyvūnėliai. Verdant kavą luwak yra naudojamas prancūziškas presas, kavavirė ir net espreso automatas. Jos galima paragauti įvairiuose Indonezijos kampeliuose, nuo Sumatros iki Balio, ir visada ji buvo brangi prekė. Pastaruoju metu kopi luwak gamybą kritikuoja aplinkosaugininkai, juk norėdami patenkinti neįprastų kavos pupelių paklausą visame pasaulyje, kai kurie gamintojai laiko laukinius musangus narvuose, dažnai baisiomis sąlygomis.

Espresso, Italija

Be italų kalbos užsisakyti kavos šiuolaikinėje kavinėje praktiškai yra neįmanoma. Didžioji dalis kavos gėrimų pavadinimų yra itališki, o jų receptų pagrindas dažnai yra būtent espreso kava. Espreso automatai per smulkiai maltas pupeles leidžia aukšto slėgio iki 89-96 laipsnių įkaitintą vandenį, kava tarsi „išspaudžiama“ (espresso - ital. išspaustas), o rezultatas - labai koncentruota kava su putele ant viršaus. Espreso pagrindu pagamintų kitokių kavos gėrimų sąrašas yra gana ilgas - tai ir visiems žinoma (espreso su plaktu pienu), mocha (espreso su šokoladu) ir doppio (dviguba espreso dozė).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder