Dvi Britanijoje eksponuojamos bronzinės statulos priskiriamos Mikelandželui

Dvi Britanijoje eksponuojamos bronzinės statulos priskiriamos Mikelandželui

Dvi bronzinės statulos, šiuo metu eksponuojamos Ficviljamo (Fitzwilliam) muziejuje Didžiojoje Britanijoje, greičiausiai yra italų renesanso meistro Mikelandželo (Michelangelo) kūriniai. Taip mano meno istorikai.

Ant panterų jojančius raumeningus vyrus vaizduojančios statulos būtų vienintelės išlikusios menininko bronzinės statulos apskritai, pranešė Kembridžo universitetas. Jei ši teorija teisinga, Mikelandželas (1475-1564) jas sukūrė tarp geriausių savo darbų: po marmurinės Dovydo skulptūros ir prieš freskas Siksto koplyčioje.

Atitinkama idėja kilo meno istorijos profesoriui Polui Joanidui (Paul Joannides), kuris viename eskize pastebėjo figūrą, primenančią vieną iš minėtų statulų. Šį eskizą paišė Mikelandželo mokinys, kopijavęs dingusius meistro eskizus. Profesorius padarė išvadą, kad Mikelandželas labai neįprastą motyvą sukūrė trimačiam kūriniui.

Kiti meno istorikai iš Europos ir JAV išnagrinėjo P. Joanido teoriją ir nustatė, kad abu bronziniai vyrai labai panašūs į kitus 1500-1510 metų Mikelandželo darbus. Jau ir ankstesni tyrimai parodė, kad statulos gali būti sukurtos vėlyvajame XV arba ankstyvajame XVI amžiuje.

Kad Mikelandželas kūrė ne tik garsiąsias marmurines, bet ir bronzines statulas, yra žinoma. Tačiau iki šiol buvo manoma, kad jos neišliko. Liepą mokslininkai ketina pateikti galutinius rezultatus.

XIX amžiuje abu nuogi vyrai ant panterų, tada buvę Rotšildo (Rothschild) kolekcijoje, jau buvo priskirti Mikelandželui. Tačiau kadangi nebuvo to įrodymų, netrukus imta manyti, kad tai kitų kūrėjų darbas.

Šiandiena maždaug metro aukščio statulos priklauso privačiam asmeniui Didžiojoje Britanijoje. Šiuo metu jos eksponuojamos Ficviljamo muziejuje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder