Gamtos gėrybės pagal Kęstutį Kačinską

Gamtos gėrybės pagal Kęstutį Kačinską

"Vakarų ekspresas" žvalgosi po žinomų žmonių virtuves domėdamasis, ką paprasto ar neįprasto jie gamina. Šį kartą aibę receptų pažėrė karilionininkas, Klaipėdos universiteto docentas Kęstutis Kačinskas.

Tai mintate iš motinos gamtos krūtinės visais metų laikais, išskyrus žiemą? Ir ypač mėgstate Neringą.

Naudojamės jos gėrybėmis. Mes arbatos neperkame, nes miške yra tiek vaistinių žolių, kad jas susirinkus ir sudžiovinus nereikia pirkti arbatžolių dulkių ir jokių maisto papildų.

Kai kurie augalai auga tik Neringoje. Varnauogė, uogakrūmis, - gana retas augalas. Rasite miške, bet ne tankumynuose, o arčiau keliuko; auga "velnio ratais" - kaip grybai. Skoniu nepasižymi, bet vertinga tuo, kad turi daug vitamino C. Mes raugdami raugintus dedame spanguolių, o skandinavai - varnauogių. Jos dar naudojamos dažams gaminti (išspaudus sultis, reikia ilgai praustis). Tinka uoga ir šakelės.

Jonažolė - vaistas nuo 99 ligų. Nuovirai gydo nuo virškinimo sutrikimų ir depresijos. Gudobelės ir raudonojo putino, kurių Neringoje yra vos keliose vietose, nuoviras padeda negaluojančiai širdžiai. Ypač patartina vyresniems žmonėms. Gudobelės nuoviras kelia vyrų potenciją.

Nepaprastai sveikos erškėtuogės, kurios Neringoje auga ekologiškai švarios. Nokimo laikotarpis prasideda birželio pabaigoje. Džiovintas erškėtuoges dedame į termosą dviem, užpilame iš vakaro verdančiu vandeniu, - ir rytą turime puikios arbatos. Vitamino C yra keturis kartus daugiau negu citrinoje. Itin stiprina imuninę sistemą. Mes su ponia tokią arbatą geriame devynerius metus ir nė karto nesirgome gripu. Žmonės įsigudrino ir erškėtuoges, ir putiną pardavinėti turguje, bet kai nežinai, kur jos surinktos, gali pasidaryti bėdos: augančios pakelėse, kaip ir grybai, sutraukia daug švino iš išmetamųjų dujų. Geriau rinkti pačiam.

Ko kiekvienas gali rasti?

Čiobrelių. Juos galima rinkti jau nuo birželio pabaigos ir dabar. Tai saugomas augalas, bet, gražiai elgiantis su gamta, nieko neatsitiks. Džiovinti čiobreliai yra būtinas mėsos prieskonis. Tinka inhaliacijoms, kai yra bėdų dėl gerklės, bronchito.

Dar vienas pamario vaistas yra gintaras. Smilkant gintarą ir pučiant smilkalus į ausį gydomi ausies uždegimai. Sutrintas gintaras dedamas ant žaizdų: greičiau užsitraukia.

Kokį patiekalą gaminate iš gamtos gėrybių?

Nuostabų džemą iš džiovintų erškėtuogių. Išimame sėkliukes, pridedame cukraus, verdame. Nepalyginsi su parduotuvėse perkamais džemais.

Šiais metais miškas mus maitino gausybe grybų, tačiau žmonės daro klaidų juos ruošdami. Geriausiai grybus valgyti šviežius, nelaikyti pusmetį stiklainiuose. Arba džiovinti baravykus, nes šie gali tamsioje vietoje išsilaikyti metus ir vis tiek skleisti aromatą.

Grybų negalima ilgai virti, nes pradeda kietėti, išskiria rūgštis, anidus - gana nuodingą medžiagą. Raudonviršius, baravykus, šilbaravykius, makavykus pakanka gerai nuvalius perpilti karštu vandeniu. Į keptuvę - sviesto, ir, pakepinęs penkias minutes, turi puikiausią patiekalą. Skonį sugadintų aliejus ar kiti riebalai.

Aš grybus renku ir pavasarį, jau nuo balandžio mėnesio, - pavasarines baltekles, kurias iš nežinojimo žmonės spardo. Balti grybai be sijonuko ant kotelio auga grupėmis prie takų - tai saldus baravykinis grybas.

Žinoma, grybus reikia rinkti tik tuos, kuriuos pažįsti. Mes su žmona nepažįstamą grybą visada parsinešame ir grybų atlase išstudijuojame. Dauguma jų valgomi, tik skirtingai paruošiami. Nerizikuojate ragaudami tuos, kurių kepurės apačia vientisa, be klosčių ir raukšlių, kokias turi musmirės.

Kaip, su kuo valgote tas saldžiąsias baltekles?

Balteklės skanu prie mėsos patiekalų, makaronų, užpylus pomidorų ar kito padažo, - fantazijos reikalas. Aišku, maistas sunkus ir mažiems vaikams netinka, kaip ir senjorams. Negalima jų valgyti užgeriant svaigalais, geriausia - su arbata.

Galite šių grybų pasikepinti atskirai garnyrui arba įdaryti jais virtinukus. Nepamirškite pridėti trijų dalykų: česnako, trintų svogūnų ir pipirų. Net druskos nebūtina dėti, nes užmuš tikrą grybo skonį. Tinka grietinė bei grietinėlė. Galite net virti pienišką sriubą su balteklėmis: truputį paverdi su smulkiai sutarkuotomis bulvėmis. Arba valgyti su dešrelėmis, keptomis kepsninėje ant laužo, įdaryti jais didžkukulius... Paragaukite. Šiaip miške yra daugiau valgomų dalykų: kelių rūšių grybai auga ant medžių ir yra medžių kenkėjai, bet žmogui tinka. Tik estetinis vaizdas nekoks, todėl jų nevalgome.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder