Gardžiuokimės su gargždiške prekeive Valentina

Gardžiuokimės su gargždiške prekeive Valentina

Didkepsnius ir kitus ant žarijų keptus patiekalus išbandę tautiečiai dabar vis dažniau atsigręžia į troškinius ir į orkaitėje ilgai žemesnėje temperatūroje keptą mėsą.

„Paragauja restoranuose, pas draugus. Pasiskaito internete, kaip ką ruošti, kas naudinga. Mėsos dalių pavadinimai irgi daugiausia angliški jau, atėję iš Vakarų.

Tai nestebina, nes seniau, sovietmečiu ar prieš kokią 20 metų, dar nelabai tą jautieną vertino, nemokėjo jos paruošti“, – pasakojo jautiena turguje prekiaujanti Valentina.

Pasak jos, lūžis įvyko maždaug prieš dešimtmetį. Iš pradžių visiems buvo labai svarbu ir įdomu išsikepti gerą tradicinį didkepsnį. Po to buvo daug eksperimentuojama ant grilio ir su kitomis jautienos dalimis, dabar atėjo eilė ir troškiniams ar orkaitėje lėtai keptai mėsai.

„Vis dar „ant bangos“ yra prieš keletą metų lietuvių atrasti jaučio žandai, kulninė. O dabar vis daugiau žmonių nori pasidaryti kokį įmantresnį troškinį ar pabandyti orkaitėje išsikepti mėsą viename gabale.

Patogu, kad troškinimui tinka beveik visa jautiena, kad ir ta pati kulninė ar žandai, kurie būna labai minkšti. Bet labiausiai troškinimui ar ilgam kepimui orkaitėje tinka kryžinė arba mentė“, – pasakojo pašnekovė.

Ji rekomenduoja išbandyti visame gabale lėtai keptą kryžinę ar mentę. Jos paruošimas gana nesunkus ir turi keletą įvairių variantų, taigi, kiekvienas gali pasirinkti pagal savo skonį.

Šitaip paruošta mėsa yra labai sultinga ir skani bei natūrali. Ypač tinka su bulvių koše. „Tereikia mėsos gabalą su prieskoniais uždengtame inde pašauti į orkaitę ir kepti apie 3 valandas. Likus pusvalandžiui galima įdėti daržovių ar įpilti vyno“, – aiškino Valentina.


Orkaitėje „lėtai“ kepta jautiena

  • 2,5 kg jautienos kryžinės arba mentės kartu su prieskoniais dėkite į ketaus puodą ar kitą uždengiamą kepimui skirtą indą. Prieskonius galite rinktis pagal savo skonį: tiks ir paprasčiausi juodieji pipirai su lauro lapais, specialūs prieskoniai jautienai arba įmantresni pagardai, pavyzdžiui, rozmarinas.

    Į indą įpilkite nedaug vandens, kad apsemtų iki trečdalio mėsos aukščio.

    Pašaukite į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 3–3,5 valandos. Kartas nuo karto galima žvilgtelti, ar ne per mažai skysčio, ir šiek tiek jo papildyti. Likus pusvalandžiui galima pridėti mėgstamų pjaustytų daržovių, kurios baigs troškintis kartu su mėsa.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder