Garų puodas nebūna juodas

Garų puodas nebūna juodas

"Puodai - tai būdas pažinti maistą ir žmogaus sielą", - teigė italų virėjas Ansas Vinestrinis.

Ką valgė žmogus, kai neturėjo puodo? Uogas, vaisus, riešutus... Vėliau, kai jo gyvenime atsirado ugnis, virė vandenį, o kartu su juo - ir gamtos gėrybes - mediniuose, bambukiniuose puodeliuose. Ugnies atradimui atradimui prilygo keraminiai indai. Jie reiškė žmonijos kulinarijos perversmą.

Ten, kur nebuvo keramikos, žmonės darė indus iš akmens. Puodai iš geležies su ilga rankena, panašūs į šiuolaikines keptuves, atsirado tik 18 amžiaus pabaigoje. 19-ojo a. pradžioje iškart keliose Europos valstybėse atsirado pirmieji emaliuoti puodai. Variniai puodai paplito 20 a. pradžioje, tačiau šiandien juos naudoja tik profesionalūs virėjai.

Nerūdijantis plienas, pagrindinė medžiaga, iš kurios šiandien gaminami virtuvės rakandai, buvo išrastas 1921 metais Prancūzijoje. Kaip ir tefloniniai, šie indai nereikalauja ypatingos priežiūros, tačiau už tefloninius jie ilgaamžiškesni.

Šiuolaikiniai garų puodai atsirado tik 20 amžiaus 10-ojo dešimtmečio pradžioje, tačiau garuose maistas ruošiamas jau nuo senų senovės...

Nuo berberų iki šių dienų

Skirtingose pasaulio kultūrose nuo seno egzistavo maisto ruošimas troškinimo garuose būdu ir, žinoma, tam skirti prietaisai. Manoma, jog šį būdą išplėtojo kinai, kurie jį perėmė iš arabų, o šie savo ruožtu - iš berberų, senųjų Šiaurės Afrikos gyventojų. Pačiu seniausiu patiekalu, gaminamu garuose, laikomas kuskusas.

Daugiausiai garuose ruoštų patiekalų turi Pietryčių kulinarinės tradicijos. Tai paaiškina, kodėl Azijoje tokie populiarūs ryžiai.

Tradicinis azijietiškas garpuodis - tai iš bambuko šiaudų nupintas krepšelis su dangčiu.Krepšeliai dedami vienas ant kito ir ant indo su verdančiu vandeniu. Tam, kad būtų galima kontroliuoti vandens lygį, į puodo dugną dedama monetų, kurių skimbčiojimas signalizuoja, jog vandens pakanka. Tokiuose garpuodžiuose kinai, japonai ir korėjiečiai iki šiol gamina patiekalus iš ryžių tešlos, žuvies, taip pat koldūnus - tiek namuose, tiek restoranuose.

Šiuolaikiniai elektriniai garų puodai atsirado 10-ojo dešimtmečio pradžioje, kai buvo itin domimasi azijiečių virtuve, o paplito dėl daugybės šios maisto ruošimo būdo pranašumų bei sveiko gyvenimo būdo populiarėjimo, mat produktus troškinant garuose nesusidaro karcerogeninių medžiagų, jie išsaugo savo naudingąsias medžiagas, daržovės nepraranda vitaminų, spalvos, skonio, jos tampa traškios, žuvis nesukrenta, o mėsa išlieka sultinga.

Naudodami garų puodą išvengsite tokių nemalonumų, kaip maisto pridegimas, o kartu - ir varginantis jo gramdymas. Toks puodas puikiai tinka atvėsusiems produktams pašildyti ir sušaldytiems atitirpinti.

Garpuodžių rūšys

Sveikas gyvenimo būdas - pastarųjų dešimtmečių kryptis. Todėl dabar parduotuvėse sparčiai randasi ne tik garų puodų, bet ir vis įmantresnių daugiafunkcinių puodų su garų parinktimi bei integruojamų įtaisų maistui ruošti garuose. Specialus įdėklas arba grotelės dedami į puodą, o šis statomas ant dujinės arba elektrinės viryklės. O elektriniai garpuodžiai savo ruožtu dar skiriami į atskirus (solo) ir integruojamus.

Įdedamasis garpuodis - atskira integruojamos technikos kategorija. Tai gana brangus daugiafunkcinis prietaisas, kuriame galima reguliuoti vandens temperatūrą, be to, jis turi daugybę automatinių maisto paruošimo ir produktų atitirpdymo režimų. Tokio garų puodo kamera aprūpinta įtaisytu galingu kaitinimo elementu arba garų generatoriumi.

Garų puoduose yra rezervuaras vandeniui ir kondensatui, kuris gali būti prijungiamas tiesiai prie vandentiekio sistemos. Tokie turi ir valymo programas, vandens kokybės kontrolės funkciją, daugiapakopes apsaugos sistemas ir dar daug papildomų galimybių, būdingų brangiai aukštos klasės technikai.

Elektriniai keliaaukščiai garpuodžiai pasižymi patogia ir higieniška konstrukcija, galingumu, talpiais krepšiais, valdymo galimybėmis ir papildomų funkcijų rinkiniu.

Pagrindas - rezervuaras vandeniui su kaitinimo elementu. Šio rezervuaro paviršiuje susidaro garai. Ant vandens rezervuaro vienas ant kito dedami garų krepšiai - indai su perforuotu dugnu, o į juos sudedami produktai ir uždengiami dangčiu.

Padėklas skirtas kondensatui ir sultims iš produktų nutekėti. Nauja tendencija - nuimamas dvipusis padėklas, kurį galima naudoti ir tradiciškai produktams virti garuose, ir ruošti juos savo sultyse. Tokia konstrukcija neriboja produktų pasirinkimo.

Svarbi ir medžiaga, iš kurios pagaminti garų krepšiai ir padėklai. Dažniausiai tai būna plastika, rečiau - metalas. Nesunku nuspėti, kad pastarasis praktiškensis ir ilgaamžiškesnis.

Elektriniuose garpuodžiuose yra automatinės programos mėsai, žuviai, daržovėms, vištai, ryžiams, juose galima reguliuoti ne tik maisto ruošimo laiką, bet ir garų kiekį (pagal produktų svorį). Galima nustatyti automatinį gaminimo atidėjimo laiką arba šilumos palaikymą, kad pagamintas patiekalas neatvėstų.

Garų puodas patogus ir tuo, kad vienu metu jame galima gaminti keletą patiekalų. Ilgiau ruošiamą dedame į apatinį garų krepšį, trumpiau - į viršutinį. Į trečiąjį, aukščiausiai esantį, krepšį, galima dėti produktus, skirtus pašildyti.

Dieta be riebalų

Garuose (t. y. be riebalų) paruoštą maistą rekomenduojama vartoti vaikams, solidaus amžiaus žmonėms, nėščiosioms, siekiantiems sulieknėti arba besiskundžiantiems virškinimo organų veiklos ar medžiagų apykaitos sutrikimais, alergija. "Garų dieta" mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis ir yra labai naudinga jau turintiems tokių negalavimų. Pavyzdžiui, sergant ateroskleroze, reikia mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, o tai reiškia nevartoti aštrių bei riebių patiekalų. Garuose virti produktai - visiškai neriebūs, o aštrumas priklauso tik nuo jūsų noro dėti prieskonių.

Kokie produktai netinka?

Garų puodui tinka beveik visi produktai, įskaitant kiaušinius, jūros gėrybes, kruopas (jeigu yra specialus indas, į kurį papildomai pilama vandens) etc. Gaminti galima ne tik mėsos, žuvies ar daržovių patiekalus bet ir koldūnus, virtinius, vaisių desertus ir net tortus.

Ruošti garpuodyje netinka tie produktai, kurie reikalauja ilgo terminio apdorojimo (pvz., dideli mėsos gabalai), taip pat tie, kuriuos būtina virti intensyviai verdančiame vandenyje (pvz., makaronai).

Garų puode paprastai neverdamos pupelės ir žirniai, kaip ir kitų rūšių ankštiniai augalai. Nepanardinus į vandenį, šiuos pernelyg sausus produktus virti garuose sunku ir netikslinga.

Garų puodui netinka ir tie produktai, iš kurių prieš vartojant reikia pašalinti toksines medžiagas. Tai tos grybų rūšys, kurias reikia mirkyti arba virinti prieš gaminant patiekalą, ir subproduktai (pvz., kepenys), kurias taip pat būtina virinti naudojant daug vandens.

Kai kurie dietologai sako, kad tam tikrų produktų virimas garuose neturi pranašumų prieš kitus jų terminio apdorojimo būdus. Tiesiog garpuodyje virti lengviau ir patogiau.

Kiaušiniai, košės arba sriubos, paruoštos įprastu būdu, nėra mažiau naudingos.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis garų puodą?

Į galingumą.

Nuo jo priklauso, kaip greitai paruošite maistą. Tam įtakos taip pat turi ir krepšelių talpa bei prietaisos konstrukcijos ypatumai.

Į valdymo tipą.

Mechaninio tipo garų puodai reguliuojami ranka - pasukant tam skirtą ąselę. Elektroninio valdymo tipo - aprūpinti mygtukais, ant kurių pažymėti režimai.

Į angą vandeniui pilti.

Apžiūrėkite ją. Kaitinimo elementas turi būti panardintas į vandenį visiškai arba bent jau pusiau. Kai vanduo išgaruoja ir jo lieka per mažai, prietaisas automatiškai išsijungia. Kad papildutuvėte vandens, jums teks iš pradžių nuimti indus (krepšius) ir išjungti garpuodį. Yra modelių, kurie aprūpinti specialia anga vandeniui papildyti. Kiti modeliai turi išorinį vandens lygio indikatorių. Tuomet nuimti nei išjungti nieko nereikia.

Į krepšių kiekį.

Ar gausi jūsų šeima? Kiek jos narių mėgsta tokiu būdu ruoštą maistą? Jeigu nedaug - pakaks ir dviejų krepšių. Jei esate toks vienas - pakaks ir vieno. Jeigu ketinate gaminti daug įvairių patiekalų vienu metu, rinkitės garpuodį su trimis krepšiais. Tačiau atminkite: kuo galingesnis garpuodis, tuo daugiau vietos reikia užpildyti karštais garais, o tai reiškia, kad reikės labiau kaitinti vandenį, ir galiausiai visa tai truks daugiau laiko.

Į indą ryžiams.

Jeigu norite ruošti įvairios konsistencijos patiekalus, patikrinkite, ar yra indas ryžiams.

Į krepšių talpą.

Jas rinkitės pagal savo šeimos skaitlingumą.

Į padėklo aukštį.

Jeigu jis per plonas, gamybos maisto procese jums teks nupilti susikaupusį kondensatą, kad padėklo turinys nepatektų ant kaitinimo elemento. Pakankamas aukštis - ne mažiau 1,5-2 cm. Pageidautina, kad padėklas turėtų rankenėles. Kuo mažesnis padėklo aukštis, tuo pilnesnis jis bus - ir tuo svarbiau, kad būtų rankenėlės.

Greitpuodžiai

Greitpuodžio prototipu yra laikomas prietaisas, kurį 1679 m. sukūrė prancūzų išradėjas, matematikas, fizikas ir farmacininkas Denis Papinas (1647-1712).

D. Papinas gimė Prancūzijos mieste Blua. Anžė universitete mokėsi medicinos ir gavo daktaro laipsnį, tačiau gydytoju netapo. Jo likimą nulėmė susitikimas su olandų fiziku Christianu Huygensu, kuris ir paskatino domėtis fizika ir mechanika. 1688 m. D. Papinas paskelbė Huygenso cilindro su stūmokliu formos garo variklio projekto aprašymą, kurį jis pateikė Paryžiaus mokslo akademijai, su savo konstruktyviais papildymais.

1690 m. Marburge Papenas sukūrė garo variklį, kuris buvo vienas iš pirmųjų. Jo kontrukciją (cilindras ir stūmoklis) Papinui pasufleravo Gottfriedas Wilhelmas Leibnizas - vokiečių filosofas, matematikas, gydytojas, teisininkas, istorikas, diplomatas, išradėjas ir lingvistas, taip pat Berlyno mokslų akademijos įkūrėjas ir pirmasis prezidentas bei Prancūzijos mokslų akademijos narys.

Šiuolaikinis greitpuodis - tai puodas su hermetiškai uždaromu dangčiu. Garai išeina lauk tik per jame esantį vožtuvą. Tai leidžia palaikyti didelį spaudimą ir temperatūrą puodo viduje. Todėl maisto gamyba daug kartų pagreitėja. Kadangi maistas nesioksiduoja ore veikiamas karščio, daržovių spalva išlieka ryški.

TRADICINIS azijietiškas garpuodis - tai iš bambuko šiaudų nupintas krepšelis su dangčiu.

Žinosi - pravers
1. Prieš sudėdami produktus į garų puodą, leiskite vandeniui užvirti. Kadangi verdate ne vandeny, o garuose, tai verdantis vanduo neturi liestis su produktais.
Jei maistą verdate nerūdijančio plieno puode, nedėkite druskos į šaltą vandenį - ant dugno liks nenuplaunamų tamsių dėmių.
Aliuminio puodų negalima plauti metalo kempine - ji braižo minkštą metalinį paviršių.
Ketaus indus prieš pirmą panaudojimą būtina įkaitinti ir tada ištepti augaliniu aliejumi.

3 patiekalai pietums
Garuose paruošta menkė su olandišku padažu
Reikės: 500 g žuvies, druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį.
Padažui: žalių kiaušinio trynių, 150 g sviesto, 2 šaukštų šalto vandens, 2 šaukštų citrinos sulčių, druskos, pipirų.
Paruoštą žuvį paskaninkite druska ir norimais prieskoniais, apšlakstykite citrinos sultimis ir dėkite į garų puodą. Troškinkite apie 7-10 min.
Kaip paruošti padažą? Inde sumaišykite trynius, vandenį, druską ir pipirus, dėkite į "pirtį" plakite, vis įdėdami po mažą gabalėlį sviesto, kol susidarys tirštas ir vientisas padažas. Galiausiai įpilkite citrinos sulčių pagal skonį ir vėl gerai suplakite.
Olandiškas padažas puikiai tinka neriebiai žuviai, paruoštai garuose, taip pat daržovėms.

Daržovių asorti
Garuose apdorotos daržovės ypač skanios ir patrauklios išvaizdos. Labai tinka prie menkės su olandišku padažu.
Reikės: po 100 gramų morkų, brokolių, žiedinio kopūsto, špinatų.
Daržoves nuplaukite, paruoškite. Morkas supjaustykite, kopūstą sulaužykite gabaliukais, nupjaustykite špinatų stiebus. Dėkite daržoves į garų puodą (išskyrus špinatus - juos reikia įdėti likus minutei iki paruošimo pabaigos) ir troškinki apie 5-7 minutes.
Sudėkite į plokščią lėkštę daržoves, žuvį ir apliekite olandišku padažu.
Čia aprašytu būdu galite paruošti bet kokios rūšies žuvį.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder