Harvio Vainšteino žlugimas

Harvio Vainšteino žlugimas

Holivude nenutyla sekso skandalas, kurio herojumi tapo vienas žinomiausių „svajonių fabriko“ prodiuserių, daugybės prestižinių premijų laureatas Harvis Vainšteinas (Harvey Weinstein).

Dar neseniai jis buvo Holivudo karalius, įtakingiausias prodiuseris, gebantis mažo biudžeto filmus paversti tarptautiniais hitais, o jaunas naujokes - pasaulinio lygio žvaigždėmis. Statistikos duomenimis, per 1,4 tūkst. pasisakymų per „Oskaro“ įteikimo ceremoniją H.Vainšteino pavardė su dėkingumu buvo minima dažniau negu Dievas. Ir staiga jis virto skandalingu prodiuseriu, kaltinamu seksualine prievarta. Nuo jo nusigręžė kolegos, buvę draugai ir bendražygiai, jis buvo atleistas iš kompanijos, kurią pats ir įkūrė (maža to, kino studija „The Weinstein Company“, norėdama atsikratyti susikompromitavusio vardo, ne tik atleido prodiuserį, bet ir ketina pakeisti pavadinimą), iš jo buvo atimtas Garbės legiono ordinas, jį paliko žmona ir galiausiai jis viešai susivaidijo su savo tikru broliu.

„Juodas laikotarpis“ H.Vainšteino gyvenime prasidėjo spalio 5 dieną, kai leidinys „The New York Times“ paskelbė žurnalistinio tyrimo apie H.Vainšteino seksualinį priekabiavimą rezultatus. Straipsnyje buvo minimos 13 aktorių, kurias persekiojo prodiuseris, pavardės. Jam dešimtmečius pavyko išvengti bausmės, nes nė viena iš jų, baimindamasi dėl savo karjeros, nesikreipė į teismą. H.Vainšteinas iki paskutinės akimirkos tikėjosi užgniaužti visą šį reikalą, tačiau prabilo daugybė garsenybių, kadaise tapusių jo aukomis. Pasirodo, apie tai, kad H.Vainšteinas siūlo vaidmenis mainais už seksualines paslaugas, Holivude buvo žinoma nuo 10-ojo dešimtmečio pradžios. Po publikacijos H.Vainšteinas pagrasino paduoti į teismą „The New York Times“, bet iš dalies pripažino savo kaltę ir viešai atsiprašė nukentėjusių moterų. Prodiuserio elgesį pasmerkė Keitė Vinslet (Kate Winslet), Džesika Čestein (Jessica Chastain), Džuliana Mur (Julianne Moore), Meril Stryp (Meryl Streep) ir daugelis kitų. Tiesa, kai kas tvirtina, kad nieko nežinojo apie skandalingą prodiuserio elgesį, pavyzdžiui, Džudi Denč (Judi Dench) ir Dženifer Lourens (Jennifer Lawrence). Pasmerkė H.Vainšteiną ir Barakas Obama (Barack Obama) bei Hilari Klinton (Hillary Clinton), nors prodiuseris rėmė H.Klinton rinkimų kampaniją 2016 metais. Skandalo įkarštyje prodiuserį paliko žmona Džordžina Čepmen (Georgina Chapman). Britų kino ir televizijos akademija (BAFTA) ir JAV kino meno akademija pašalino jį iš savo gretų. Dar daugiau: Niujorko policija pradėjo tyrimą ir iškėlė baudžiamąją bylą. Visi jam mesti kaltinimai bus patikrinti: jeigu jie pasitvirtins, jo laukia ilgi metai kalėjime.

O dabar Holivudą apėmė tikra kaltinimų ir santykių aiškinimosi karštligė. Pavyzdžiui, aktorė Hilari Berton (Hilarie Burton) apkaltino H.Vainšteiną pasmerkusį Beną Afleką (Ben Affleck), kad šis 2003 m. pats ją „grabinėjo“, ir teigė incidento iki šiol nepamiršusi. „Aš pasielgiau netinkamai su mis Berton ir nuoširdžiai atsiprašau“, - prisipažino B.Aflekas. Skandalas dėl H.Vainšteino tapo pretekstu legendinei 87 metų aktorei Tipi Hedren (Tippi Hedren) prisiminti, kaip ją terorizavo kultinis savo meto režisierius Alfredas Hičkokas (Alfred Hitchcock). Savo istoriją ji papasakojo atsiminimų knygoje jau praėjusiais metais. Filmavimo aikštelėje jis prie jos kabinėdavosi ir pavyduliaudavo, nuolatos ją pravirkdydamas. Po trejų bendradarbiavimo metų ji nutraukė sutartį, o režisierius pažadėjo sugriauti jos karjerą ir tai padarė. „Tik po 50 metų sugebėjau apie tai papasakoti. Atėjo laikas, kai moterys gali apsiginti“, - parašė Tipi „Facebook“. Britų aktorė Ema Tompson (Emma Thompson) pareiškė, kad „toks elgesys kino versle tapo norma. Daugybė įtakingų vyrų Holivude yra kreipęsi į mane su tokiu pačiu pasiūlymu. 20 savo gyvenimo metų stengiausi laikytis atokiau nuo jų.“ Pasak aktorės, Holivude yra daug tokių vyrų kaip H.Vainšteinas - jie ne tokie žinomi, bet jų gana daug. „Nemanau, kad H.Vainšteinas - seksualiai priklausomas žmogus. Jis yra grobuonis ir pavojingas. Būdamas ledkalnio viršūnėje, Harvis mano turįs teisę tyčiotis iš moterų ir jas žeminti. Jo poelgiai - ne kas kita, kaip nusikaltimas.“

Šis sekso skandalas Holivude ne pirmasis. Praeityje plačiai nuskambėjo režisierių Romano Polanskio (Roman Polanski) ir Vudžio Aleno (Woody Allen) istorijos, buvo daug linksniuojama Melo Gibsono pavardė. Bet kodėl Holivudas toliau bendradarbiavo su R.Polanskiu ir V.Alenu, bet sunaikino H.Vainšteiną? R.Polanskis yra kaltinamas nepilnametės išprievartavimu, yra priverstas gyventi Europoje, nuolatos baimintis, kad nebūtų išduotas JAV, bet jis toliau filmuoja, o jo filmuose su malonumu vaidina Holivudo žvaigždės. V.Aleną tvirkinant mažametę įdukrą kaltino jo faktinė žmona Mija Ferou (Mia Farrow). Ar tai jam gyvenime trukdo? Žinoma, nemalonu apie save girdėti visokią bjaurastį, bet darbui iš esmės nekenkia - pasirodo vis nauji V.Aleno filmai. M.Gibsonas, kaltintas mušęs žmoną, jau antri metai lėtai, bet stabiliai grįžta į kino industriją. Tai kodėl jiems viskas yra gerai, o Harvio karjera taip netikėtai baigėsi?

Skandalas dėl H.Vainšteino iš esmės skiriasi nuo kitų tuo, kad gerbiamiems režisieriams tai buvo „vietinės reikšmės“ skandalai, pirmiausia susiję su jų asmeniniu gyvenimu, o Harvio atveju kalbama apie visos kino industrijos problemą, H.Vainšteino skandalas - viso Holivudo skandalas, visų, kurie kada nors dirbo su juo, agentų, kurie siuntė jam savo klientus ir klientes, galų gale visų Amerikos kino akademijos narių. Ir net Amerikos demokratų partijos - H.Vainšteinas yra ne šiaip prodiuseris, o vienas pagrindinių Holivudo politinių aktyvistų, asmeninis H.Klinton ir B.Obamos draugas, ilgus metus rengdavęs labdaros vakarus Holivudo elitui, kuriuose būdavo surenkamos įspūdingos sumos Demokratų partijos politikams remti. Jis viešai pasisakydavo moterims svarbiais klausimais, prodiusuodavo svarbius filmus, smerkiančius smurtą artimoje aplinkoje, palaikydavo kandidatus, kovojusius su seksizmu. Būtent ši aplinkybė, kad H.Vainšteinas buvo „savas“, ir privertė jo buvusius sąjungininkus tapti tokius negailestingus - kad jie patys nebūtų apkaltinti šališkumu. Ir spauda, ir politikai dabar turi demonstruoti maksimaliai nepakantų požiūrį. Amerikos prodiuserių gildija pareiškė, kad seksualinis priekabiavimas yra „sisteminė ir visuotinė problema, kuri nedelsiant turi būti pradėta spręsti viso kino verslo mastu“. Jeigu H.Vainšteinas nesės į kalėjimą, jam tai jau bus pergalė. Bet blogiausia, ko gero, bus visiems, kas su juo kada nors dirbo, tiek moterims, tiek vyrams. Kaltinimai žinojus, bet tylėjus persekios juos (pirmiausia vyrus) dar daug metų, o daugybei aktorių, kurių karjera prasidėjo padedant Harviui, dabar teks gyventi su stigma „padarė karjerą per lovą“, ir dar nepriklausomai nuo to, tiesa tai ar ne.

Šiandien visi pamiršo visus išgalvotus siužetus ir stebi, kaip plėtojasi realus, ir atrodo, kad visa tai - tik pradžia. Dar nežinia, kiek istorijų iš Holivudo palaidūnų gyvenimo iškils į dienos šviesą.

Parengta pagal priedą „TV publika“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder