Į padanges sėkmingai startavo kalėdinė eglutė (video)

Į padanges sėkmingai startavo kalėdinė eglutė (video)

Kalėdos (nors jau ir praėjusios) – stebuklų metas. Jei sopa galvą, kur po Trijų Karalių dėti byrančią, bet nebūtinai nupuoštą eglutę, idėjų šios problemos sprendimui galima pasisemti iš raketinių technologijų entuziastų, kuriems į galvą šovė mintis „užtaisyti“ Kalėdų medelį 32 raketinių variklių baterija ir pamėginti pakelti ją kuo aukščiau. Ir ką gi – raketinė eglutė startavo sėkmingai.

Žinoma, į suborbitines aukštumas šis improvizuotas vienpakopis pirotechninis raketinis variklis eglutės neiškėlė – medelis pakilo į maždaug 30 metrų aukštį. Skrydžiui paruoštos eglutės viršūnėje buvo įmontuota filmavimo kamera, kuri skrydžio akimirkas fiksavo tiesiai „iš erdvėlaivio borto“.

Tai – jau antrasis raketų mėgėjų mėginimas paskraidinti kalėdinę eglutę.

„Taip mes stengiamės mūsų medelį panaudoti pakartotinai, - deklaruoja pakvailioti laiko turinčių ir tai daryti nevengiančių piliečių tandemas. – Kiek vaikų yra paskaičiavę, kiek sekundžių Kalėdų Senis užtrunka, kol nusileidžia kaminu žemyn? Tai ir nusprendėme išsiaiškinti. Tam tikslui Kalėdinę eglutę panaudosime antrą kartą. Žinome, kad ji pakils maždaug į 30 metrų aukštį.“

Kalėdinę eglutę pokštininkai „papuošė“ 32 raketiniais varikliais su atskirais degikliais, kuriuos visus kartu „užžiebė“ automobilinis akumuliatorius. Variklių uždegimo sinchroniškumą reguliavo elektroninės valdymo sistemos „Arduino“ blokas. Startas eglutei buvo duotas nuotoliniu būdu iš nešiojamojo kompiuterio. Beje, misijos metu eglutė į dangų pakilo su šviečiančiomis elektrinėmis girliandomis.

„Ar yra tikimybė, kad medis sprogs? Minimali“, - pripažino raketų entuziastai. – Jei atvirai, tai yra mūsų dovana astronautams, kurie neturėjo galimybių sutikti Kalėdas taip, kaip priklausytų. Neįtikėtina, tačiau misijoje naudota kamera „Contour Roam“ po sunkaus smūgio į žemės paviršių tik truputį apsibraižė, bet ir toliau veikia kuo puikiausiai.“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder