Kinijoje frazė „sudaužyti ryžių dubenėlį“ reiškia „išeiti iš darbo“.
Ryžiai auginami jau daugiau kaip 5000 metų. Tai viena iš pirmųjų žmogaus „prisijaukintų“ grūdinių kultūrų.
Prie ryžių auginimo aktyviai prisideda 1 000 000 000 žmonių, vartoja maistui – tris kartus daugiau.
50 % visų užaugintų ryžių suvartojama 12 km spinduliu nuo tų vietų, kuriose buvo surinkti.
Į Japoniją ryžiai atkeliavo iš Kinijos ir Korėjos.
Laukiniai ryžiai iš tiesų nėra ryžiai, ir net ne grūdai – tai vandenyje auganti žolė.
Japonų mokslininkai įrodė, kad nevalyti ryžiai ne tik naudingi sveikatai, bet ir gerina atmintį, daro teigiamą įtaką intelektui.
Pasaulyje yra daugiau nei 7000 ryžių rūšių.
Ryžiai – vienas iš maistingiausių produktų: jie neriebūs, nekaloringi, neturi natrio ir cholesterolio, tačiau suteikia daug energijos. Stiklinė baltųjų ryžių turi 82 kalorijas, toks pat kiekis rudųjų – 89.
Vestuvėse jaunieji barstomi ryžiais linkint, kad santuoka būtų vaisinga.
Rašyti komentarą