Įdomūs faktai apie ryžius

Įdomūs faktai apie ryžius

Ryžiai – ne mūsų kraštų grūdinė kultūra, tačiau greta bulvių ir grikių užima išties garbingą vietą. Pateikiame apie juos 10 įdomių faktų.

Kinijoje frazė „sudaužyti ryžių dubenėlį“ reiškia „išeiti iš darbo“.

Ryžiai auginami jau daugiau kaip 5000 metų. Tai viena iš pirmųjų žmogaus „prisijaukintų“ grūdinių kultūrų.

Prie ryžių auginimo aktyviai prisideda 1 000 000 000 žmonių, vartoja maistui – tris kartus daugiau.

50 % visų užaugintų ryžių suvartojama 12 km spinduliu nuo tų vietų, kuriose buvo surinkti.

Į Japoniją ryžiai atkeliavo iš Kinijos ir Korėjos.

Laukiniai ryžiai iš tiesų nėra ryžiai, ir net ne grūdai – tai vandenyje auganti žolė.

Japonų mokslininkai įrodė, kad nevalyti ryžiai ne tik naudingi sveikatai, bet ir gerina atmintį, daro teigiamą įtaką intelektui.

Pasaulyje yra daugiau nei 7000 ryžių rūšių.

Ryžiai – vienas iš maistingiausių produktų: jie neriebūs, nekaloringi, neturi natrio ir cholesterolio, tačiau suteikia daug energijos. Stiklinė baltųjų ryžių turi 82 kalorijas, toks pat kiekis rudųjų – 89.

Vestuvėse jaunieji barstomi ryžiais linkint, kad santuoka būtų vaisinga.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder