Ką apie pilnaties poveikį ir delfinų terapiją sako matematikai?

Ką apie pilnaties poveikį ir delfinų terapiją sako matematikai?

Apie pilnaties poveikį žmonėms daug rašyta ir kalbėta: kad tada žmonės gali lengvai išprotėti, kad pilnaties metu padaugėja savižudybių ar epilepsijos priepuolių skaičius, paūmėja psichinės ligos. Matematikų kalba „pilnatis veikia“ reiškia žemų dažnių Žemės magnetinio lauko svyravimus.

„Žemo dažnio magnetinis laukas veikia tiek žmones, tiek gyvūnus ir apie tuos dalykus mokslininkai kalba jau seniai. Žemės magnetinis laukas saugo žemės rutulį ir planetą nuo žalingo spinduliavimo, kuris ateina į kosmines erdves, saugo nuo saulės vėjo. (...) Sąsajos tarp žemės magnetinio lauko rezonansinių dažnių, kurie persmelkia mūsų žemės aplinką, ir biomedicinos signalų – tiek smegenų, tiek kardioritmų sinchronizacijos, sąveikos tarp parametrų, darančių įtaką žmogaus sveikatai – tai jau yra mūsų veiklos sfera, kuri leidžia kitu kampu pažiūrėti į seną problemą ir rasti netikėtų sprendimų“, - laidoje „Mokslas kuria pasaulį“ sakė Kauno technologijos universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto Matematinio modeliavimo katedros profesoriumi Minvydas Ragulskis.

Tad Baisiogaloje veikiantis vienintelis Europoje magnetometras, kurių iš viso pasaulyje palnuojama įrengti tik 16, ne tik atveria perspektyvas moksliniams tyrinėjimams, bet gali padėti ir gydyti ligas.

„Jeigu pavyktų įrodyti, kad žmogaus gebėjimo reaguoti į magnetinio lauko pokyčius yra sutrikęs, būtų galima ieškoti būdų tam sutrikimui koreguoti: ar išvedant tam tikrus jutiklius į jo drabužius, ar duodant tam tikrus perspėjimus visuomenei apie magnetinio lauko pokyčius, kurie gali nešti tam tikrą neigiamą poveikį žmonių sveikatai“,- kalbėjo M. Ragulskis.

Pasak jo, magnetometras padės matematiškai paaiškinti, kaip veikia įvairių ligų gydymo terapijos.

„Ne paslaptis, kad daugeliui žmonių, sergančių įvairiomis ligomis, padeda arklių, delfinų terapija. (..) Čia būtų galima pažvelgti į šias terapijas ne tiek iš praktinės pozicijos, kad, pavyzdžiui, pabuvus prie arklio, gerėja sveikata, bet bandant ieškoti matematinio pagrindimo – kodėl pagerėja ta sveikata? Galbūt atsiranda tam tikri sinchronizacijos efektai tarp paciento ir arklio širdies kraujagyslių sistemų? Gal net ir magnetinio lauko?“

Su magnetometru mokslininkai galės betarpiškai registruoti signalus ir tirti koreliacijas.

Parengė Ieva Kazlauskaitė

Laida „Mokslas kuria pasaulį“ transliuojama trečiadieniais 16.45 val.


Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder