Kam galima panaudoti citriną?

Kam galima panaudoti citriną?

1. Riebalų šalinimas.

Gamindamos ištepėte virtuvės stalą aliejumi, o po sekmadienio pietų kriauklėje styro krūva indų? Citrina padės pašalinti riebalus ne tik nuo įvairių paviršių, bet ir palengvins darbą plaunant indus. Tad kaip pasigaminti natūralaus nuriebintojo-indų ploviklio? Indų ploviklį pasigaminsite sumaišę trijų citrinos sultis, tris stiklines vandens, stiklinę acto, du šaukštus druskos. Viską užvirinkite. Atvėsinkite gautą skystį ir supilkite į stiklinį indą. 100 proc. natūralus ploviklis paruoštas, rašoma 15min.lt.

Paviršiams valyti geriausia perpjauti citriną pusiau, pabarstyti druskos ir patrinkite aliejuotą vietą. Palikite kelioms minutėms ir nusausinkite sausu audiniu. Nenaudokite citrinos marmurui valyti!

2. Blogų kvapų naikinimas.

Citrina – puiki priemonė blogiems virtuvės kvapams (degėsių ar stipraus maisto kvapui) naikinti. Tai padaryti labai paprasta – paimkite citriną, supjaustykite kubeliais, sudėkite į metalinį indą ir kaitinkite ant lėtos ugnies. Pasklidęs aromatas panaikins blogus kvapus.

Blogi kvapai neaplenkia ir mikrobangų krosnelės, tad citrina gali pagelbėti ir čia. Paimkite stiklinę ir pripildykite ją lygiomis dalimis vandens bei citrinos sulčių ir įpilkite šaukštelį acto. Stiklinę su mišiniu įdėkite į mikrobangų krosnelę, 5 minutėms nustatykite aukščiausią temperatūrą. Pasibaigus laikui, atsargiai ištraukite stiklinę, o krosnelės sieneles nuvalykite sausu audiniu.

Jei rankos persismelkė žuvies, česnako ar svogūno kvapais, nesijaudinkite – ištrinkite jas per pusę perpjauta citrina ir nuplaukite vandeniu.

3. Metalinių paviršių valymas.

Citrina tinka vario, žalvario, aliuminio ir plieno paviršiams valyti ir rūdims bei kalkėms šalinti. Tam pakaks ištrinti nešvarų paviršių per pusę perpjauta citrina ir išblizginti medvilniniu audiniu. Beje, toks būdas puikiai tinka ir peilių ašmenims valyti.

4. Alkūnių odos atgaivinimas.

Labai dažnai alkūnių oda būna sausa ir šerpetoja, tačiau natūralios kosmetikos gamintojai pataria naudoti citriną ir valgomąją sodą. Jums tereikia supjaustyti citriną griežinėliais, apibarstyti soda ir palaikyti ant alkūnių kelias minutes. Reguliariai kartojant procedūrą, oda taps minkštesnė.

5. Veido tonizavimas ir kūno šveitimas.

Nuvaliusios makiažą, galite atgaivinti odą šlakeliu šviežių citrinos sulčių. Paimkite gniužulėlį vatos, pamirkykite citrinos sultyse ir lengvai patapšnokite veido odą (saugokitės, kad nepakliūtų į akis). Baigusios nuplaukite veidą drungnu vandeniu.

Beje, citriną galima naudoti ir kūnui šveisti. Štai paprastas receptas, kaip pasigaminti šveitiklio: supjaustykite citrinos žievelę labai mažais gabalėliais ir sumaišykite su puse stiklinės rudojo cukraus ir šiek tiek alyvuogių aliejaus. Gautą masę naudokite drėgnai odai šveisti, vėliau nuplaukite vandeniu.

6. Dantų balinimas.

Puikiai žinome, kad rūkymas, kava ir raudonas vynas yra baltų dantų priešai. Dantis galima balinti odontologo kabinete, tačiau tai galite padaryti ir namuose. Kartą per mėnesį atlikite šią procedūrą: į nedidelę stiklinę įpilkite citrinų sulčių ir sumaišykite jas su šaukšteliu valgomosios sodos. Į gautą skystį pamirkykite dantų šepetėlį ir gerai išsivalykite dantis.

7. Plaukų priežiūra.

Citrina padeda išsaugoti žvilgančius plaukus, o dėl savo sutraukiančiųjų savybių padeda sureguliuoti riebalų gamybą, tad citrinos produktai rekomenduojami turinčiomis riebius plaukus. Tad kaip naudoti citriną? Išspauskite dviejų citrinų sultis, išsitrinkite galvą įprastu šampūnu, gerai išskalaukite ir sultimis lengvai masažuodamos įtrinkite galvos odą. Baigusios gerai išskalaukite. ! Ši procedūra netinkama sausų plaukų savininkėms.

8. Virimas.

Išvirti ryžius taip, kad nebūtų sulipę ir išliktų balti nelengva, tačiau yra puikus pagalbininkas. Į vandenį, kuriame verda ryžiai, įlašinkite šiek tiek citrinos sulčių ir visos bėdos išspręstos.

O štai verdant uogienes ir marmeladus, keli šaukšteliai citrinos sulčių padeda išlaikyti natūralią spalvą.

9. Saldumynų gardinimas.

Kiek neįprastas būdas saldumynams gardinti – citrinos milteliai. Susmulkinkite citrinos žievelę ir palikite džiūti (tam reikės maždaug keturių dienų). Išdžiūvusius gabalėlius susmulkinkite maltuvėliu ar smulkintuvu. Gautus miltelius galima maišyti su cukrumi ar naudoti įvairiems kepiniams ir saldumynams gardinti.

10. Idealiai išvirti kiaušiniai.

Kiek kartų verdant kiaušinius jų lukštas įskilo ir dalis kiaušinio ištekėjo į vandenį? To galite išvengti kiaušinio lukštą prieš virimą ištrindamos citrinos sultimis. Beje, šis būdas ne tik padeda išsaugoti nepažeistą lukštą, bet ir būna lengviau nulupti jau išvirusį kiaušinį.

11. Dezinfekavimas

• Nuo seno gydytojai pataria citrinų sultis vartoti kaip profilaktikos priemonę nuo žarnyno ligų. Rytą tuščiu skrandžiu išgurkšnota stiklinė vandens su pusės citrinos sultimis – veiksmingas organizmą valantis vaistas, skelbia 15min.lt.

• Sukramčiusi griežinėlį citrinos, dezinfekuosite burnos ertmę (ypač jei gleivinėje yra nedidelių žaizdelių ar spuogelių), pagerinsite burnos kvapą, be to, gausite dozę natūralaus vitamino C.

• Citrina sumažina tikimybę užsikrėsti odos grybeliu. Apsilankiusi viešoje pirtyje ar baseine, galite citrinos griežinėliu patrinti tarpupirščius, kojų nagus, užkulnius.

• Eterinis citrinų aliejus, kurio gausu vaisiaus žievelėje, padeda naikinti stafilokokus, meningokokus, salmoneles. Jei marinuojate mėsą su citrinų sultimis, į marinatą pravartu įmesti ir žievelių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder