Kauniečiai ragauja kavą iš namie užauginto kavamedžio
Kauniečiai iš mažyčio daigelio kavamedį iki derliaus užaugino per septynerius metus. Uogas, sako augintojas, medelis mėgino brandinti ir anksčiau, tačiau sėkmingo derliaus sulaukta tik šiemet.
„Gal sausį jau buvo tų uogų. Ir nusiskynėm viską“, – sako kavamedžio augintojas Ignas Dombrauskis.
Kauniečių auginamas kavamedis – robustos medis. Laikoma, kad robusta sudėtingesnėmis sąlygomis lengviau auga nei arabika. Tačiau be saulės ir šilumos, pasak pašnekovo, uogų iš jokio kavamedžio neverta tikėtis.
Augintojai kavamedžio netręšė, tačiau kurį laiką laistydami eksperimentavo stebėdami, kiek vandens medelis mėgsta. Dabar laisto du kartus per savaitę. Vasarą dieną išneša į lauką. Įdomiu, sako pašnekovas, tapo ne tik kavamedžio auginimas, bet ne ką mažiau – pats kavos apdirbimo procesas, šį kartą naudotas vadinamasis drėgnasis – labiausiai paplitęs kavos gamybos pramonėje.
„Nurenki uogas, jas sudedi į vandenį. Jau kai tas susifermentavusias uogas ištraukiam, tada pradedame jas džiovinti. Po to jas vežėme skrudinti“, – pasakoja I. Dombrauskis.
Pasak pašnekovo, robustos kavoje daug kofeino, jai būdinga stora puta, kartus skonis, todėl ji maišoma su arabikos pupelėmis.
Kavamedžio augintojai tikisi, kad medeliui pakaks šilumos ir šviesos, kad užaugtų iki trijų metrų ar daugiau ir sulauktų dar ne vieno derliaus.
Rašyti komentarą