Kauno kaštonus gelbės feromoninės gaudyklės

Kauno kaštonus gelbės feromoninės gaudyklės

Šį trečiadienį ant šešiolikos Istorinės Prezidentūros kiemelyje augančių kaštonų pakabintos pirmosios feromonines gaudyklės, kuriomis iki rugsėjo bus gaudomos jau kelerius metus miesto kaštonus niokojančios kaštoninės keršosios kandelės.

Tokios pat gaudyklės popiet bus pritvirtintos dar ant trisdešimties kaštonų, augančių Karo muziejaus sodelyje bei Vienybės aikštėje. Praėjusį rudenį šiose vietose buvo švariai sugrėbti kaštonų lapai, vėliau išgabenti į kompostavimo aikštelę.

Šiemet specialiomis gaudyklėmis bus bandoma nuo kenkėjų saugoti 46 miestą puošiančius medžius.

Konkursą laimėjusi bendrovė "Biopolis" ant kiekvieno medžio pritvirtins 2 lajų ir 2 kamienines gaudykles. Įmonės specialistai iki rudens stebės, kaip veikia specialios priemonės, analizuos keršųjų kandelių populiaciją ir vertins rezultatus.

"Kol kas tai eksperimentas. Miestą puošia apie 5,4 tūkstančio kaštonų ir visų apsaugai reikėtų didelių lėšų. Todėl pirmiausia norime įsitikinti, ar vabzdžių gaudyklės yra efektyvios. Ant medžių lajų sukabintas gaudykles galėsime panaudoti ir kitais metais", - teigė Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Rondamanskienė.

Pasak specialistės, su itin sparčiai plintančių vabzdžių problema susiduriama ne tik Lietuvoje. Medžiai nykti pradėjo maždaug prieš dešimt metų, tačiau pastaruosius trejus metus šis procesas yra itin intensyvus.

Europos šalyse dar tik eksperimentuojama bei ieškoma efektyvių medžių apsaugos būdų. Atliekami moksliniai tyrimai rodo, kad pirmiausia būtina švariai surinkti ir utilizuoti rudenį nukritusius kaštonų lapus, kuriuose kenkėjai lengvai peržiemoja ir išlieka gyvybingi.

Jau dvejus metus iš miesto biudžeto skiriamos lėšos Kauno gatves ir parkus puošiantiems medžiams gelbėti. Užpernai studentija, nevyriausybinės organizacijos, savanoriai sugrėbė lapus Ąžuolyno parke ir Vydūno alėjoje. Pernai rudenį surinkti ir išvežti lapai iš Istorinės Prezidentūros kiemelio, Karo muziejaus sodelio, Vienybės aikštės, Smetonos alėjos, "Girstučio" parko, taip pat Ąžuolyno ir Vydūno alėjos.

"Labai svarbu švariai surinkti ir kompostuoti pažeistus lapus. Kenkėjai žūsta 45-50 laipsnių temperatūroje", - tvirtino G. Rondomanskienė.

Pasak specialistės, keršosios kandelės yra tikros "keliautojos", galinčios lengvai perskristi iš vienos vietos į kitą. Todėl apsaugoti miestų puošmenas galima tik bendromis kaimyninių šalių pastangomis ir efektyvias priemones taikant kelerius metus iš eilės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder