Kinijos zondas su mėnuleigiu pirmąkart nusileido tolimojoje Mėnulio pusėje

Kinijos zondas su mėnuleigiu pirmąkart nusileido tolimojoje Mėnulio pusėje

Pirmą kartą istorijoje kosminis zondas nusileido tolimojoje Mėnulio pusėje. Kinų „Chang'e 4“ ketvirtadienį sėkmingai nutūpė ant Žemės palydovo, pranešė Kinijos valstybinė stotis CCTV.

Kosminis aparatas Mėnulyje nutūpė 10.26 val. Tolimoji Mėnulio pusė yra ta pusė, kuri nematoma iš Žemės. Ji santykinai mažai ištyrinėta. Ji dar žinoma kaip tamsioji Mėnulio pusė.

Zondo nusileidimo manevras laikomas Kinijos kosmonautikos programos istorine sėkme. Praėjus dešimtmečiams po JAV ir Rusijos Kinija pirmą kartą savo zondą „Change'3“ Mėnulyje nutupdė 2013-iaisiais. Tačiau „Change'4“ misija yra tikra premjera: dar niekada kosminis aparatas nėra nusileidęs nuo Žemės nusisukusioje Mėnulio pusėje.

Numatyta nusileidimo vieta, pasalk valstybinė žiniasklaidos, buvo Aitkeno krateris, 1970-aisiais pavadintas pagal amerikiečių astronautą Robertą Grantą Aitkeną.

Kinija vykdo ambicingą kosminę programą. Iki 2030 metų šalis planuoja pirmą kartą į Mėnulį nusiųsti savo atstovą. Planuose yra ir kinų kosminės stoties statyba bei skrydžiai į Marsą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder