Kodėl atleisti lengviau nei pamiršti

Kodėl atleisti lengviau nei pamiršti

Kodėl supykę ant sutuoktinio prisimename viską, ką jis padarė blogo per 20 ar 50 metų? Kodėl apie žmogų prisimename tik gražius dalykus, kai esame puikiai nusiteikę? Kodėl, kai jaučiamės bejėgiai, prislėgti, staiga pamirštame visus savo gebėjimus bei dorybes: kompetenciją, kūrybingumą, pažangą..? Pasirodo, visa tai stimuliuoja galvos smegenų fenomenas, vadinamas "būsenos atmintimi".

Psichologijos profesorius iš Merilendo (JAV) Stivenas Stosnis (Steven Stosny) psychologytoday.com aiškina, jog smegenys akylai saugo informaciją, kurią gavote būdami vienos ar kitos emocinės būsenos. Taigi kai būsite panašios nuotaikos kitą kartą, ta informacija jums bus priminta. Štai kodėl supykę ant sutuoktinio išrėžiame jam viską, ką blogo jis padarė. Štai todėl, kai jaučiamės prislėgti, galvojame tik apie liūdnus dalykus, o kai esame laimingi, prisimename smagias akimirkas.

Negatyvią emocinę būseną smegenys savo atmintyje išsaugo tam, kad ji padėtų mums išlikti. Tigrui dantimis lyg kalavijais puolant pirmykščius žmones iš pasalų, informacija, esanti būsenos atmintyje, buvo reikalinga išgyventi. Tačiau turėti šią informaciją sąmonėje visą laiką nebuvo būtina, nes jos intensyvumas būtų trukdęs atlikti užduotis, kurioms reikia sąmoningo dėmesio. Todėl ji buvo "perkelta" į skyrelį "ginkis arba bėk", kuris vėl "atidaromas" panašiose situacijose plūstelėjus adrenalinui.

Iš esmės tai yra efektyvus būdas smegenims apdoroti informaciją, tačiau atminkime, jog išlikimo emocijos (pyktis arba baimė) sukyla per kelias milisekundes, ir mes jų negalime kontroliuoti. Todėl ir jaučiame poreikį pulti tą, kuris tam tikromis aplinkybėmis stimuliuoja mūsų pyktį. Gerai, jei stimulas iš tiesų yra "tigras aštriais dantimis", tačiau kai iš kantrybės išveda dvimetis vaikas arba įžūlus vairuotojas kelyje - jis trukdo.

Būsenos atmintis palaiko mus tokios nuotaikos, kokios esame, todėl, kad smegenys pasiekia tik prisiminimus, susijusius su dabartine emocine būkle. Kai jaučiamės bejėgiai, atrodo, kad visą savo gyvenimą tokie ir buvome. Kai jaučiame pasitikėjimą savimi, pamirštame net skaudžiausias praeities klaidas.

Kaip sumažinti neigiamus būsenos atminties padarinius? Turime atpažinti šį mechanizmą, kai jis ima veikti. Kai suvokiame, jog neigiamos emocijos - laikinos ir jų neskatiname, bloga būsena greitai praeina.

Jeigu jaučiatės "įstrigę" neigiamos būsenos atmintyje, pamėginkite sąmoningai prisiminti kitokią savijautą; geriausiai - tą, kai elgėtės pagal savo vertybes.

Jei būsenos atmintis veikia "autopiloto režimu", ji gali smarkiai iškreipti mintis, jausmus ir elgesį ir priversti pernelyg jautriai reaguoti į aplinką. Atidžiai sekdami savo emocinę būseną, galėsime geriau tvarkyti ir savo gyvenimą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder