Mokslininkai Gvatemaloje aptiko seniausią majų kalendorių

Mokslininkai Gvatemaloje aptiko seniausią majų kalendorių

JAV mokslininkai Gvatemaloje aptiko seniausią majų kalendorių. Ekspertų duomenimis, astronominio kalendoriaus amžius yra 1 200 metų.

Taigi jis yra 400 metų senesnis už seniausią iki šiol žinomą majų kalendorių. Įrašai rasti ant vieno iškasto pastato sienų Ksultune Šiaurės Gvatemaloje.

Daugelis įrašų plėšikautojų buvo apgadinti, tačiau keletas yra suprantami. Pavyzdžiui, rasti mėnulio fazių apskaičiavimai.

Kiti įrašai yra mįslingesni, tačiau, atrodo, turintys kažką bendro su Marsu, Merkurijumi ir galbūt Venera. Įrašai yra tik kelių milimetrų dydžio, raudonos ir juodos spalvų. Tokie hieroglifai iki šiol nebuvo regėti.

Anot archeologo Williamo Saturno iš Bostono universiteto, tai gali būti kelios skirtingos majų kalendoriaus sistemos: ceremoninis kalendorius su 260 dienomis, Saulės kalendorius su 365 dienomis ir netgi kalendorius pagal Venerą ir Marsą su 584 ir 780 dienomis.

Apie majų kalendorių šiuo metu audringai diskutuojama, nes jis šių metų gruodį pranašauja pasaulio žlugimą. Mokslininkai tai vertina kitaip - kalendorius esą baigiasi, tačiau majai laiką tiesiog vėl būtų pradėję skaičiuoti iš naujo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder