Mokslininkai: pykčio išliejimas internete ne padeda, o kenkia

Mokslininkai: pykčio išliejimas internete ne padeda, o kenkia

Dažnai sakoma, kad pyktį būna išlieti, jeigu nori nusiraminti. Naujausi tyrimai atskleidė, kad tokia nuomonė yra klaidinga, rašo dailymail.co.uk.

Tyrimas parodė, jog tie, kurie nuolatos internete rašinėja agresyvius ir negatyvius komentarus, iš tiesų ima jaustis blogiau ir tampa kur kas piktesni. Pasirodo, nereikia net rašyti – negatyvias emocijas sukelia ir piktų komentarų skaitymas.

Anot tyrimui vadovavusio profesoriaus Ryano Martino, pykčio išliejimas internete yra tarsi žibalo liejimas į ugnį.

„Internetas iššaukia žmogaus impulsyvumą. Juk visai nesunku prašyti neigiamą komentarą, kai esi labai piktas“, – teigė profesorius.

Tyrimo metu daugiausiai dėmesio skirta socialiniams tinklams „Facebook“ ir „Twitter“. Kartu tyrinėti įvairūs tinklaraščiai.

Komentarų rašymas, prisidengus slapyvardžiu, ne tik sukelia neigiamų emocijų, bet ir silpnina žmogaus sugebėjimus bendrauti realiame gyvenime. Pasak R. Martino, žmogus ima nejausti ribų ir nesilaiko elementarių bendravimo taisyklių.

Profesoriaus teigimu, pokyčių ir efektyvaus problemų sprendimo galima tikėtis tik tada, kai žmogus yra nusiteikęs pozityviai, jaučiasi motyvuotas.

Tyrimo duomenys buvo paviešinti mokslo žurnale „Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder