Naujametinės petardos sukelia mirtiną stresą gyvūnams

Naujametinės petardos sukelia mirtiną stresą gyvūnams

Siekiant apsaugoti gyvūnus nuo streso, kurį sukelia sproginėjančios naujametinės petardos ir fejerverkai, Lenkijoje surengta akcija "Nešaudau per Naujuosius metus".

Akciją socialiniame tinkle "Facebook" surengė bendrija "Empatia", užsiimanti gyvūnų teisių apsauga. Akcijos rengėjai bando įtikinti, kad tai, kas žmonėms yra nerūpestinga džiaugsmo sulaukus Naujųjų metų išraiška, keturkojams tampa tikru košmaru.

Šaudomų petardų ir fejerverkų garsas gyvūnus taip sunervina, kad jie slepiasi į tolimiausius namų kampus, dreba ir cypauja, nesuprasdami, kas dedasi. Sprogimai sukelia stresą ir laukiniams žvėrims, gyvenantiems netoli sodybų.

"Nepirkime petardų ir fejerverkų - gyvūnai bijo mūsų žaidimų. Linksminkimės taip, kad būtų linksma ir kitiems", - kreipiasi į gyventojus bendrija "Empatia", jau surinkusi apie 6 tūkstančius parašų, palaikančių akcijos siekį.

Gyvūnų teisių sergėtojų duomenimis, pavyzdžiui, Italijoje nuo naujametinio triukšmo kasmet žūsta apie 50 tūkst. gyvūnų. Kai kurie nugaišta iš baimės, bet dažniausiai, išgąsdinti sprogimų pasivaikščiojimo metu, nusitraukia nuo pavadėlio ir patenka po automobiliais arba pabėga ir niekada neberanda kelio į namus.

"Mano šunelis Naujųjų metų naktį tupi po apklotu ir visas dreba - tai tikras siaubas", "Jau dvi dienas ieškau savo katino, jis patyrė tokią traumą, kad pamiršo, jog gyvena, neprisimena, kad reikia ėsti ir lakti", "Mano šuo, išgirdęs žodį "petarda", bėga prie lango ir loja, o paskui tupi pasislėpęs po užuolaida" - tokie ir panašūs atsiliepimai mirga internete švenčių metu.

Veterinarų teigimu, senesniems šunims iš baimės, sukeltos fejerverkų garso, gali plyšti širdis, todėl neretai švenčių laikotarpiu veterinarai išrašo keturkojams raminamųjų vaistų.

Teigiama, kad šventinių sprogimų bijosi ne tik gyvūnai, bet ir daugelis vaikų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder