"New Horizons" sėkmingai atliko istorinį skrydį

"New Horizons" sėkmingai atliko istorinį skrydį

Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) kosminis zondas "New Horizons" sėmingai atliko istorinį priartėjimą prie Plutono ir atsiuntė ilgai lauką signalą, rodantį, kad jis veikia, skelbia "NewsMax".

"Mūsų kosminis aparatas sveikas", - pranešė misijos operacijų vadovė Elis Bauman (Alice Bowman), pridūrusi, kad ryšys su kosminiu aparatu buvo užmegztas po 4,8 mlrd. kilometrų kelionės.

"Dabar tolstame nuo Plutono", - pridūrė vadovė.

Skrydžio valdymo centre periodiškai pasigirsdavo plojimai, kai inžinieriai pranešdavo, kad kosminio zondo sistemos puikiai veikia ir palaiko ryšį kaip ir buvo planuota. "New Horizons" jau atsiuntė nuotraukų, pateiksiančių daugiau informacijos apie Plutoną.

Skriejąs greičiau nei bet kuris kada nors sukurtas kosminis aparatas - apie 49,6 tūkst. kilometrų per valandą greičiu - branduoline energija varomas "New Horizons", pasiekė dešimtmetį trukusios misijos kulminacinį tašką apie 13 valandų anksčiau, kai praskriejo pro Plutoną. Tiesa, net ryžio grūdo dydžio kosminė nuolauža galėjo sunaikinti 700 mln. dolerių vertės kosminį aparatą ir jo septynis mokslinius instrumentus.

NASA apskaičiavimais, galimybė prarasti "New Horizons" dėl susidūrimo su kosmine nuolauža yra viena iš 10 tūkst.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder