Seksualinių mažumų klausimų dešimtukas, kurie audrins pasaulį 2021-aisiais

Seksualinių mažumų klausimų dešimtukas, kurie audrins pasaulį 2021-aisiais

2021 m. nuo JAV iki Japonijos vyks audringos diskusijos dėl seksualinių mažumų teisių ir klausimų (pvz., gėjų seksas ar reparacinė terapija tos pačios lyties sutuoktiniams), rašo „Reuters“.

Pagrindinė tema Didžiojoje Britanijoje, Izraelyje ir Meksikoje – ar uždrausti reparacinę terapiją seksualinėms mažumoms. Reparacinė terapija – tai psichinis gydymas, kuriuo bandoma pakeisti asmens seksualinę orientaciją ar lytinę tapatybę. Pasak dalies tyrimų, toks gydymas gali padaryti didelę žalą pacientui, ypač jauniems žmonėms.

Gėjų seksas vis dar nelegalus 69 JT narėse, bet tikimasi, kad tokios šalys kaip Kenija ir Singapūras paseks Butano bei Gabono pavyzdžiu ir dekriminalizuos tos pačios lyties seksualinius santykius.

LGBT+ bendruomenė taip pat laukia, kad išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas atšauks prezidento Donaldo Trumpo draudimą translyčiams tarnauti kariuomenėje.

2021 m. seksualinių mažumų temų dešimtukas:

1. Tos pačios lyties santuokų įteisinimas

Seksualinių mažumų atstovai ir jų rėmėjai tikisi, kad šiemet bus įteisintos tos pačios lyties santuokos tokiose šalyse kaip Meksika, Lietuva, Čekija, Estija ir Venesuela.

Šveicarijos parlamentas pritarė tokiam įstatymui gruodį, bet nedidelė Federalinė Demokratinė Sąjunga pareikalavo nacionalinio referendumo šiuo klausimu. Malavio prezidentas Lazarusas Chakwera taip pat paragino surengti referendumą dėl tos pačios lyties santuokų įteisinimo.

2. ES sankcijos Vengrijai ir Lenkijai

Daugėja raginimų Europos Komisijai taikyti rimtesnes sankcijas Vengrijai ir Lenkijai. Liepą ES pranešė, kad sustabdys paramą Lenkijos miestams, kurie pasiskelbė „laisvomis nuo LGBT zonomis“.

Gegužės mėnesį Vengrija uždraudė keisti lytį asmens dokumentuose. Gruodį įvesta Konstitucijos pataisa, draudžianti tos paties lyties šeimai įsivaikinti ir įpareigoja vaikus auginti pagal krikščioniškas vertybes.

3. Reparacinė terapija

Gegužės mėnesį Vokietija uždraudė reparacinę terapiją taikyti vaikams. Anksčiau tai padarė Brazilija, Ekvadoras, Malta. To paties siekiama visose Jungtinėse Valstijose. Šiuo metu toks draudimas veikia 20-yje valstijų. Britai, izraeliečiai bei meksikiečiai irgi svarsto tokią praktiką.

4. Translyčių teisės

Didžiojoje Britanijoje tikimasi, kad bus svarstoma apeliacija Keiros Bell byloje dėl galimybės vaikams duoti brendimo stabdymo preparatus be teismo sprendimo. Taip pat bus laukiama sprendimo dėl Anglijos ir Velso kalėjimo politikos translyčių kalinių atžvilgiu.

5. Jungtinės Valstijos

JAV laukiama, kad bus atšauktas draudimas translyčiams asmenims tarnauti kariuomenėje. Be to, LGBT+ bendruomenė stebės, ar J. Bidenas laikysis žodžio ir per pirmąsias 100 prezidentavimo dienų pasiūlys Lygybės aktą, įtvirtinantį seksualinių mažumų teises.

Antraštėse skambės kovos tarp religinių laisvių ir LGBT+ teisių. Laukiama Aukščiausiojo Teismo sprendimo dėl Filadelfijos miesto draudimo perduoti vaikus katalikiškai agentūrai, kuri tarpininkauja įsivaikinant. Mat agentūra neleidžia įsivaikinti tos pačios lyties šeimoms.

6. Nusikaltimų iš neapykantos prevencija

Italija ruošia teisės aktus dėl nusikaltimų iš neapykantos, kurie apsaugotų LGBT+ atstovus nuo diskriminacijos. Britai svarsto, ar suvienodinti 5 terminų: rasės, religijos, seksualinės orientacijos, neįgalumo ir translytiškumo, teisinį statusą.

7. Karibai

Tikimasi dekriminalizacijos proceso. Sprendimas, kuris gruodį buvo atidėtas, dėl tos pačios lyties santuokų Bermuduose nulems daugelio Karibų šalių požiūrį.

Taip pat bus nuspręsta, ar Jamaika pažeidžia Amerikos žmogaus teisių konvenciją su savo analinio sekso draudimais ir dorovės įstatymais.

8. Tos pačios lyties seksualinių santykių dekriminalizacija

Be Karibų, kovos dėl gėjų seksualinių santykių dekriminalizavimo vyks Kenijoje, Mauricijuje ir Singapūre. JT kovos su moterų diskriminavimu komitetas (CEDAW) tirs lesbiečių ir biseksualių moterų kriminalizavimą Šri Lankoje. Tiesa, galutinis sprendimas gali būti priimtas tik 2022 m.

Taip pat nesitikima, kad po sausio rinkimų kažkas pasikeis Ugandoje, kurioje už homoseksualų seksą galima sulaukti kalėjimo iki gyvos galvos bausmės.

9. LGBT+ prieglobsčio prašytojai

Gruodžio mėnesį penkios JAV LGBT+ teisių gynėjų grupės padavė ieškinį dėl prieglobsčio prašymo taisyklių, kurios, jų teigimu, neleidžia seksualinėms mažumoms pabėgti nuo persekiojimo. Britai taip pat svarsto apie tam tikrus pakeitimus pabėgėlių priėmimo sistemoje.

10. Japonija

Aktyvistai atkreipia dėmesį, kad Japonijoje, kurioje šiemet įvyks 2020 m. olimpiada, nėra LGBT+ remiančių įstatymų. Tiesa, tos pačios lyties santuokos Japonijoje buvo visada teisėtos, išskyrus 8 metų laikotarpį XIX a.

Vis dėlto seksualinės mažumos skundžiasi, kad nėra tiek įstatymiškai apsaugotos, kaip tradicinės orientacijos žmonės (pvz., dėl darbo teisės). Todėl vyriausybė raginama priimti LGBT+ remiantį Lygybės aktą dar prieš prasidedant olimpinėms žaidynėms. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder