Sudaužyta širdis - diagnozė ar kalbos figūra?

Sudaužyta širdis - diagnozė ar kalbos figūra?

Mokslininkams jau seniai žinoma sąvoka „sudaužytos širdies sindromas“, bet anksčiau ji buvo siejama vien su neigiama reakcija į sielvartą.

Neseniai Rostoko (Vokietija) universiteto klinikos mokslininkai po ilgai trukusių tyrinėjimų padarė išvadą, kad širdis gali akimirksniu išeiti iš rikiuotės ne tik dėl sunkios netekties, bet ir dėl didelio džiaugsmo, pavyzdžiui, išlošus loterijoje. Tokie pacientai blogai pakelia bet kokį emocinį sukrėtimą, tiek teigiamą, tiek neigiamą. Didžiausios reikšmės turi netikėtumas: organizmas pradeda gaminti didžiulius kiekius adrenalino ir kortizolio, pagrindinės arterijos, kuriomis kraujas teka į širdį, susiaurėja, tampa sunkiau kėpuoti, atsiranda silpnumas, skausmai krūtinėje. Tokia reakcija paprastai pasireiškia per kelias minutes ar kiek ilgesnį laiką (iki valandos) po to, kai žmogus sužino šokiruojančią naujieną. Laiku neatvykus medicinos pagalbai, viskas gali baigtis mirtimi.

„Sudaužytos širdies“ sindromas daugiausia gresia 50-70 metų moterims, o kodėl, mokslininkai iki šiol tiksliai nežino. Pagal vieną iš teorijų moters organizmas po menopauzės daug jautriau reaguoja į streso hormonus. „Sudaužytos širdies“ sindromą D.Britanijoje kasmet patiria apie 6 tūkst. pacientų. Tikslūs skaičiai nežinomi, nes medikai tokiems ligoniams, dažnai nesigilindami į smulkmenas, nustato diagnozę „širdies priepuolis“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder