Tinkama šviesa padės V. van Gogho „Saulėgrąžoms“ ilgiau išlikti ryškioms

Tinkama šviesa padės V. van Gogho „Saulėgrąžoms“ ilgiau išlikti ryškioms

Chromo geltonos pigmentas, kurį ypač mėgo tapytojas Vincentas van Goghas, garsėja savo nestabilumu. Tačiau chemikai teigia, kad tinkama šviesa gali padėti apsaugoti menininko paveiksluose vaizduojamas saulėgrąžas ir vėjo pustomus kviečius, kurie drobėse ilgainiui įgauna purviną atspalvį.

Mokslininkai jau anksčiau atskleidė, kad geltoni dažai, kuriuos naudojo V. van Goghas ir kiti XIX amžiaus dailininkai, yra ypač linkę tamsėti dėl bėgant laikui kintančios chromo (pigmente esančio cheminio elemento) kintančios oksidacijos būsenos.

Naujame tyrime Europos tyrėjai laboratorijoje sumaišė pigmentus, atkartojančius V. van Gogho naudotą geltoną, bei paėmė dažų mėginį nuo belgų menininko Riko Wouterso paveikslo. Tuomet jie analizavo, kaip pigmentų apšvietimas skirtinga šviesa gali pakeisti jų spalvą.

Tyrėjai nustatė, kad geltona spalva labiau linkusi ruduoti, kai ji apšviečiama ultravioletine ir mėlyna šviesa. Be to, pigmentai, kuriuose buvo daugiau kaip 50 proc. sulfatų, tamsėjo dar smarkiau.

Tad tyrėjai meno kolekcionieriams ir galerijų savininkams rekomenduoja pasirūpinti, kad jų paveikslus pasiektų kuo mažiau šio diapozono (kai bangos ilgis trumpesnis nei 525 nanometrai) šviesos. Tuomet pavyks ilgiau išsaugoti spalvų gyvumą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder