Turistai ardo senovės Romos mozaikas ir grindinius

Turistai ardo senovės Romos mozaikas ir grindinius

Turistai vagia senovės Romos grindinio akmenis, marmurinius nuotolio žymeklius ir mozaikų gabalėlius bei bando parsivežti juos namo, atskleidė oro uosto policija.

Dešimtys kvadratinių akmenų, kuriuos romėnai prieš 2 tūkst. metų naudojo keliams grįsti, atsiduria rankiniame turistų bagaže.

Apsaugos darbuotojai, tikrinantys bagažą pagrindiniuose Italijos sostinės Fiumicino ir Ciampino oro uostuose, praneša apie vis daugiau tokio pobūdžio radinių. Šie objektai pastebimi lagaminus šviečiant rentgeno spinduliais, o tuomet iškviečiama policija.

Sekmadienį Romos policija pristatė gausią grindinio akmenų ir kitų artefaktų, kurie konfiskuoti iš keleivių per pirmuosius šešis šių metų mėnesius, ekspoziciją, praneša telegraph.co.uk.

Dauguma įkliūvančiųjų yra „šiaurės europiečiai“, teigia pareigūnai.

Senovės romėnai iš miesto vedantiems keliams grįsti naudojo vulkaninius akmenis.

„Tai ypač neįprastos vagystės, tačiau tuo pat metu jos vykdomos vis dažniau. Dažniausi nusikaltėliai – šiaurės europiečiai, kurie paprasčiausiai renka išklibusius grindinio akmenis ar mozaikų gabalėlius, kuriuos aptinka keliaudami po Romą“, – teigė policijos vadovas Antonio Del Greco.

„Tuomet visa tai jie susideda į lagaminus ir gabenasi namo kaip atostogų suvenyrus. Lagamine aptikome ir didelį marmurinį mylias žymintį akmenį, kuris paimtas iš Apijaus kelio“, – pridūrė jis.

Nors šie daiktai neturi realios piniginės vertės, techniškai žiūrint tai vis tiek yra vagystė. Be to, anot policijos vadovo, turistai „išsiveža dalį Romos kultūros ir paveldo“.

A. Del Greco pridūrė, kad sugautieji būna „labai susigėdę“, tačiau jie nėra sulaikomi. Prasižengėliai įspėjami ir jiems leidžiama keliauti namo, tačiau senovinius suvenyrus tenka grąžinti.

Umberto Broccoli, už kultūrą atsakingas Romos miesto tarybos pareigūnas, teigė: „Įspėju visus turistus, kad gausaus miesto paveldo negalima liesti. Žmonės, vogdami tuos dalykus, rodo savo neišprusimą.“

„Galiu suprasti Romos grožį ir didybę, tačiau tai nereiškia, kad jos dalelės turėtų būti vagiamos. Turstai gali fotografuoti kiek tik nori, tačiau jie neturėtų imti grindinio akmenų ar kitų daiktų, net jei jie atrodo netinkami. Jei jie nori viešnagę primenančio suvenyro, tegu ką nors nusiperka parduotuvėje“, – pridūrė jis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder