Ūmus charakteris naudingas sveikatai

Ūmus charakteris naudingas sveikatai

Daugelis iš mūsų varžosi kitiems parodyti tikrąsias savo emocijas ir jausmus, tikindami, kad santūrumas – tai vertybė. Tačiau pamąstyti yra apie ką – tyrimai rodo, kad ūmaus būdo ispanai ir italai gyvena beveik dvejais metais ilgiau, nei dauguma kitų tautų. Mokslininkų teigimu, šio reiškinio ir puikios italų bei ispanų sveikatos priežastis yra atvira negatyvių emocijų raiška.

Kitaip tariant, ūmūs žmonės gali patys pailginti savo vidutinę gyvenimo trukmę. Tiems, kurie linkę save „suimti į nagą“ (pavyzdžiui, santūrūs britai), toks elgesys gali turėti neigiamų pasekmių.

Tyrėjai išanalizavo daugiau kaip 6000 pacientų duomenis ir nustatė, kad pyktį ir kitas negatyvias emocijas slopinančių žmonių pulsas buvo dažnesnis: ilgainiui tai priveda prie aukšto kraujospūdžio ir su tuo susijusių sveikatos problemų.

Tyrimo metu buvo išskirti ir į didžiausios rizikos grupę patenkantys vadinamieji „represoriai“ – šie žmonės iš kitų išsiskiria tuo, kad puikiai slepia išorinius baimės požymius, niekada nerizikuoja ir visada stengiasi save kontroliuoti, tačiau stresinėse situacijose jų pulsas gerokai dažnesnis, o nerimas – didesnis.

Gali susidaryti klaidingas įspūdis, kad santūrumas – tai blogybė, tačiau taip nėra. Jis turi ir savų privalumų: tokie žmonės drausmingesni, yra labiau motyvuoti. Tad slėpti savo emocijas ar reikšti jas atvirai – klausimas lieka atviras.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder