Urugvajus tapo pirmąja valstybe, visiškai legalizavusia marihuaną

Urugvajus tapo pirmąja valstybe, visiškai legalizavusia marihuaną

Urugvajus tapo pirmąja pasaulio valstybe, kurioje bus legalu auginti, pardavinėti ir vartoti marihuaną, skelbia BBC.

Po beveik 12 valandų trukusių debatų senatoriai galutinai pritarė marihuanos legalizavimo įstatymui. Pagal jį, užsiregistravę vyresni nei 18-os Urugvajaus gyventojai galės per mėnesį nusipirkti iki 40 gramų marihuanos. Įstatymas turėtų įsigalioti balandžio mėnesį.

Vyriausybė tikisi, kad naujasis įstatymas padės kovoti su narkotikų karteliais, bet kritikai teigia, kad narkotikai paplis didesniame žmonių rate.

Įstatymą pasiūlė kairiųjų pažiūrų prezidentas Chosė Muchika (Jose Mujica). Jį pristatydamas kitiems senatoriams Robertas Kondė (Roberto Conde) sakė, kad marihuanos legalizavimas yra neišvengiamas atsakas į realią situaciją, nes karas prieš narkotikus žlugo. Jis pridūrė, kad narkotikų karteliai dažnai per Urugvajų gabena narkotikus į kaimynines šalis.

Liepos mėnesį įstatymą jau patvirtino žemieji Urugvajaus parlamento rūmai. Antradienį 16 Senato narių balsavo už, o 13 - prieš marihuanos legalizavimą. Nemažai senatorių įstatymą kritikavo. Opozicijos narys Alfredas Solaris (Alfredo Solari) sakė, kad Urugvajus neturėtų "eksperimentuoti" su savo gyventojais.

Urugvajus sulaukė ir tarptautinės kritikos. Tarptautinės narkotikų kontrolės taryba perspėjo, kad šis įstatymas "visiškai prieštarauja tarptautinėms sutartims dėl narkotikų, kurias Urugvajus yra pasirašęs".

Tarptautinė narkotikų kontrolės taryba yra nepriklausoma institucija, kurią įkūrė Jungtinės Tautos (JT), kad ši prižiūrėtų, kaip valstybės laikosi tarptautinių sutarčių dėl narkotikų. Liepos mėnesį tiesiogiai neįvardindamas Urugvajaus popiežius Pranciškus per vizitą Brazilijoje sukritikavo planus legalizuoti marihuaną. Apie marihuanos legalizavimą kalbama ir kitose Lotynų Amerikos šalyse: Brazilijoje, Meksikoje ir Kolumbijoje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder