Už laisvę kovoja bučiniais

Už laisvę kovoja bučiniais

Valdančiosios Turkijos politinės partijos raginimai laikytis konservatyvių musulmoniškų vertybių erzina šalies jaunąją kartą. Ankaros jaunimas sugalvojo originalų būdą parodyti, kad jiems artimesnės „gėlių vaikų“, o ne islamistų politikų siūlomos tiesos.

Nuo Atatiurko laikų ištikimai sekuliari Turkija, o ypač jos jaunoji karta didžiuosiuose šalies miestuose pastaruoju metu vis labiau bijo atšliaužiančio islamo, kurį neva į šalį po truputį atveda premjero Recepo Tayyipo Erdogano partijos „Teisingumas ir Vystymasis“ siūlomos ir įgyvendinamos reformos.

Neseniai apribotas alkoholio vartojimas, bandoma sutrumpinti privalomo valstybinio mokslo trukmę idant populiaresnės taptų religinės mokyklos, taip pat buvo bandoma panaikinti draudimą valstybinėse institucijose moterims dėvėti musulmonišką galvos apdangalą, nors konstitucinis teismas tokį sprendimą panaikino, pareikšdamas, kad sekuliari išvaizda – vienas iš pagrindinių konstitucijos principų.

Tačiau grūmojimas pirštu ir raginimas elgtis pagal musulmonui priderančius principus viešojoje erdvėje tęsiasi. Praėjusią savaitę Ankaros metro stotyje besibučiuojančią porą per stebėjimo kameras pamatę metro darbuotojai įspėjo elgtis pagal kuklumo normas, o žiniasklaidai pareiškė, kad toks elgesys netinkamas. Tai į Ankaros gatves išvedė 200 porų, kurios noriai demonstravo, kas, anot jų, yra tinkamas elgesys.

Mažesnė, bet ne tylesnė islamistų grupė taip pat susirinko pareikšti savo nuomonės. Šaukė „Dievas yra didis“ ir nevengė demonstruoti peilių, tad bučiuoklius nuo jų gėdintojų barikadomis teko skirti riaušių policijai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder