Įdomūs faktai apie Austriją

Įdomūs faktai apie Austriją

Austrijos plotas yra truputį per 83 tūkstančius kvadratinių kilometrų. Šalyje gyvena apie 8,4 mln. gyventojų, 97 proc. jų - austrai, vyraujanti religija - Romos katalikų, kalba - vokiečių.

Austrija atrodo palyginti didelė šalis, tačiau pervažiuoti ją iš vakarų į rytus reikia mažiau kaip pusės dienos.

Austrai atstumus supranta savaip. Iki darbo ar mokyklos važiuoti pusvalandį yra vertinama kaip sunkus išmėginimas.

Austrijos vokiečių kalba skiriasi nuo vokiečių, kuria kalbama Vokietijoje. Pasitaiko, kad austrai ir vokiečiai, vartodami tarmiškus žodžius, vieni kitų nesupranta.

Austrija - kalnuota šalis. Vaikai nuo mažens mokosi slidinėti. Taigi poilsis slidinėjant austrams yra vienas mėgstamiausių.

Studijuoti Austrijoje yra labai patogu. Tvarkaraštį studentas susidaro pats ir iš esmės gali mokytis tiek, kiek nori.

Austrijoje yra labai brangūs žuvies gaminiai, kaip, beje, ir vištiena. Vištos čia auginamos labai rūpestingai, su meile. Užtat kiauliena yra pigi mėsa.

Austrijoje visur valgoma duonos. Ant kiekvieno kampo rasite kepyklėlę ar konditerijos parduotuvę. Duonos ir kitų kepinių rūšių labai daug, o tų įstaigų kvapas sklinda per visą kvartalą ir gundo užeiti.

Austrams šventės yra labai svarbios, ypač religinės. Per Kalėdas tris dienas nedirba niekas, net vaistinės. Ir gatvės tuščios, nes šventė - šeimos. Naujieji metai švenčiami triukšmingai, didelėse kompanijose, o parduotuvės dirba beveik be pertraukų.

Vakarais gatvės beveik ištuštėja, po 8 val. vakaro žmonės sėdi arba namuose, arba kavinėse ir aludėse. Leisti laiką lauke nėra priimta. Bet vykstant įvairiems renginiams, pavyzdžiui, Kalėdų mugėms, žmonės gatvėje gurkšnoja glintveiną, valgo saldumynus, susitinka su draugais ir t.t.

Austrai daugiausia geria alų, vyną ir „Spritzer“ - tai yra vynas, sumaišytas su gazuotu arba mineraliniu vandeniu.

Austrijoje gaminamas įvairių rūšių vynas, bet, pačių austrų nuomone, baltasis yra geriausias. Vienas populiariausių vynų Austrijoje - saldusis „Eiswein“ (Ledinis vynas), vynuogės jam renkamos šaltu oru. Tas vynas išties yra saldus, kaip sirupas. Beje, pačioje Vienoje yra vynuogynų ir sava vyno kultūra.

Austrijos klubuose labai mėgstami energiniai gėrimai, be to, „Red Bull“ - austriška kompanija.

Austrės ne pernelyg kreipia dėmesį į tai, kaip atrodo ar rengiasi. Populiariausias aprangos derinys - džinsai, marškinėliai, sportbačiai.

Austrai mėgsta lankytis teatruose ir parodose, metro stotyse pilna būtent tokių renginių reklamos. Austrijoje yra labai populiaru pirkti muziejų abonementus.

V.Mocartas Austrijoje yra visur. Prie muziejų vyrai, apsirengę V.Mocarto laikų kostiumais, kviečia į koncertus, saldainiai „Mocartas“ parduodami visur, kiekviename muziejuje ar pilyje yra bent vienas eksponatas arba kambarys, susijęs su V.Mocartu.

Beveik kaip V.Mocartas Austrijoje yra gerbiamos princesė Sisi ir imperatorė Marija Terezė.

Štrudelio ir šnicelio galima suvalgyti kone kiekvienoje maitinimo įstaigoje. Viskas pagal taisykles: štrudelis patiekiamas su vaniliniu padažu, o šnicelis - su citrinos griežinėliu ir bulvių salotomis.

Parduotuvių ir bankų darbo laikas turistams iš pradžių atrodo labai nepatogus. Tenka priprasti, kad viskas uždaroma 8 val. vakaro, o bankai dirba tik iki 15 val. Užtat užeiti į terminalą ir sumokėti galima visą parą.

Austrijoje daug imigrantų, ypač iš Turkijos. Yra rajonų, kuriuose gyvena vien atvykėliai iš įvairių šalių.

Populiariausios užkandinės - turkiškos, nes turkų čia išties daug.

Austrams galima tik pavydėti, kaip jie sako, kad nusigautų iki kalnų kurorto arba iki jūros, jiems reikia vos poros valandų.

„Swarovski“ kristalai yra gaminami Austrijoje, Insbruko mieste, taigi daugelyje miestų yra gaminių su šiais kristalais parduotuvių, o instaliacijos viduje atrodo kaip meno kūriniai.

Didžiausias Austrijos miestas - Viena, kurioje gyvena 1,8 mln. žmonių. Antrasis pagal dydį miestas - Gracas (apie 300 tūkst.), o ne Zalcburgas.

Vienoje nėra studentų bendrabučių, priklausančių kuriai nors vienai aukštajai mokyklai. Yra speciali organizacija, atsakinga už visus miesto studentų bendrabučius.

Austrai yra ne tokie punktualūs kaip vokiečiai ir ne taip griežtai laikosi taisyklių.

Metro Vienoje yra negilus, kai kur jo trasos yra antžeminės, stotyse gali nebūti eskalatorių, bet liftas būtinai bus.

Daug žmonių Austrijoje važinėja riedžiais. Labai įdomu stebėti kostiumuotą vyrą su „diplomatu“ rankoje, kuris gatve važiuoja riedžiais.

Austrijoje labai anksti aušta, bet ir temsta labai anksti.

Stambūs pinigų banknotai Austrijoje nėra mėgstami. Iš 200 eurų grąžos parduotuvėje sunku tikėtis, o 500 eurų banknotai apskritai nepaklausūs. Banke jūsų kelis kartus bus atsiklausta, ar tikrai norite gauti pinigus tokiomis kupiūromis.

Prie šviesoforo stovėti 5 minutes - jau spūstis.

Miestų gatvės yra labai švarios, lapai ar smėlis yra nuolatos grėbiami ir šluojami. Vos truputį pasninga - į gatves išvažiuoja sniego valymo mašinos. Pasitaiko, kad gatvė yra siurbiama dulkių siurbliais.

Patekti į Vienos operą galima kone veltui. Bilietai į stovimas vietas kainuoja apie 5 eurus. Bet jei norite įsitaisyti patogiai, teks pakratyti piniginę.

Austrijos transporto sistema yra labai patogi, kursuoja naktiniai autobusai. Be to, nuo penktadienio iki sekmadienio metro veikia kiaurą parą.

Austrijoje arbata - nepigus malonumas, ir, sprendžiant iš visko, tarp vietos gyventojų nėra paklausi. Austrai dažniau geria kavą, o valgydami užsigeria vandeniu arba „Spritzer“.

Austrijoje labai populiarūs ekologiški produktai, nors ir kainuoja brangiau

Vienoje yra klastočių muziejus, muzikos muziejus, degtinės muziejus ir „Mirties namai“. Ir daug rūmų.

Vienoje įsikūrusi ispanų jodinėjimo mokykla, kuri dažnai rengia pasirodymus, pirmiausia turistams. Kodėl būtent ispanų - neaišku.

Vertinimo sistema mokymo įstaigose - penkiabalė. Aukščiausias įvertinimas - 1, o jeigu gavai 5, vadinasi, egzamino ar kontrolinio neišlaikei.

Vienoje yra viešasis tualetas, kuriame groja klasikinė muzika.

Nuo Austrijos sostinės iki Slovakijos sostinės - vos valanda kelio.

Vanduo iš čiaupo - geriamasis.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder