Penki mitai apie Afriką. Kas tiesa, o kas melas?

Penki mitai apie Afriką. Kas tiesa, o kas melas?

Tikriausiai daugumai mūsų, vos tik išgirdus žodį „Afrika“, kyla aiškios asociacijos: įprastai ji siejama su neaprėpiamo dydžio dykumomis, egzotiškais gyvūnais, skurdu ir net pavojumi. Iš tiesų šis milžiniškas kraštas yra daug įvairesnis bei spalvingesnis, o tai, ką mes apie jį žinome, – tik keletas plačiausiai paplitusių stereotipų, kuriuos sugriovus, galima išvysti visiškai naują Afrikos veidą.

„Pagrindinė priežastis, dėl kurios žmonių supratimas apie Afriką nelabai atitinka realybę, – labai dažnai ji įsivaizduojama kaip vienas bendras junginys. Jei vienoje jos dalyje kyla neramumai, manoma, kad taip yra visame žemyne. Pavyzdžiui, prieš porą metų, kai Vakarų Afrikos šalyse siautėjo Ebolos epidemija, kelionė į Rytų Afriką lietuviams prilygo savižudybei, nors toje šalies dalyje virusinės infekcijos atvejai buvo tiek pat tikėtini, kiek ir Europoje, – pastebi egzotiškų kelionių agentūros vadovė Gabrielė Štaraitė. – Iš tiesų Afrika yra daug didesnė, nei atrodo žvelgiant į žemėlapį, į ją tilptų JAV, Indija, Kinija ir dar didelė dalis Europos. Afriką sudaro 54 savarankiškos valstybės, kuriose gyvena septintadalis Žemės gyventojų, kalbančių beveik 2000 skirtingų kalbų.“

Pasak G. Štaraitės, Afrika – patraukli ir daug nepakartojamų nuotykių žadanti kelionių kryptis, tačiau ne visi ryžtasi ten keliauti. Baimę žmonėms kelia keletas labiausiai paplitusių mitų apie šį kontinentą.

  1. Afrika – tarp pavojingiausių pasaulio vietų. Viena pirmų asociacijų, kylančių ištarus žodį „Afrika“, yra ta, kad joje labai nesaugu: nuolat vyksta karai, siaučia ligos, epidemijos, vyrauja didelis nusikalstamumas. Pagal 2016 m. kelionių ir turizmo ataskaitą, parengtą Pasaulio ekonomikos forumo, nė viena iš Afrikos šalių nepatenka į saugiausių šalių dvidešimtuką. Bet įdomu tai, kad net trys Afrikos šalys yra saugesnės už, pavyzdžiui, Didžiąją Britaniją, – tai Marokas, Gana ir Ruanda. Tiesa, į kai kurias Afrikos šalis vis dar nepatartina keliauti, tačiau jei rinksitės Mauricijų, Namibiją, Botsvaną, Madagaskarą, Tanzaniją, Ugandą ar Pietų Afrikos Respubliką – saugotis reikės tiek pat kiek keliaujant bet kur kitur Europoje, Azijoje ar Amerikos žemynuose.
  2. Afrikoje nėra nei mobiliųjų, nei interneto. Nustebsite, tačiau bevieliu internetu galima pasinaudoti net ir automobilyje, safario metu. Mobiliosios technologijos Afrikoje labai išvystytos: sukurti ir patogiai pritaikyti mobilūs mokėjimai, įvairios programėlės. Mobilų telefoną čia turi ir karys Tanzanijoje, ir nuogos vaikštančios himba moterys Namibijoje. Įdomu ir tai, kad Afrika pirmauja ir pagal saulės energijos technologijas – Maroke statoma didžiausia pasaulio saulės energijos elektrinė. Afrikiečiai yra puikūs savamoksliai inžinieriai ir problemų sprendėjai. Jei netikite – paskaitykite apie žmogų, kuris įkinkė vėją, t. y. Williamą Kamkwambą. Jis vėjo turbiną sukūrė iš šiukšlių!
  3. Afrikoje – vien skurdas ir badas. Skurdas Afrikoje tikrai opi problema, tačiau ne visi ten gyvenantys yra vargšai ir ne visos šalys vienodai skursta. Pasak „Travel Planet“ vadovės, į Pietų Afrikos Respubliką atskridę keliautojai gerokai nustemba ir sako, kad jie Afriką įsivaizdavo visiškai ne taip. Atvykusius nustebina geri keliai, dideli prekybos centrai, primenantys Europą. Pagrindinė Afrikos problema labiau yra ne skurdas, o didžiuliai skirtumai tarp turto pasiskirstymo. Daug Afrikos šalių turi gausius gamtos išteklius, kuriuos iki šiol daugiausiai išnaudoja ne jos pačios.
  4. Už kiekvieno kampo tyko pavojingi laukiniai gyvūnai. Pasak kelionių organizatorių, pavojingi plėšrūnai tikrai nelaksto po miestus ir kaimus, tačiau keliautojai turi būti budrūs ir elgtis protingai: nelipti iš automobilių ten, kur draudžiama, kadangi pulti gali tik suerzintas žvėris, kai pažeidžiama jo saugos zona. Žmonėms labiau saugotis derėtų begemotų ir buivolų, tiesa, verta atsargiai elgtis ir su babuinais, kurie, nors ir nepuola, per paliktą atidarytą langą įlenda į namus ir patikrina keliautojų kuprinių turinį.
  5. Be gyvūnų Afrikoje nėra nieko įdomaus. Be Šiaurės Afrikos istorijos turtų, kuriuos daugelis yra matę savo akimis (Egiptas, Tunisas, Marokas), Etiopijoje galite išvysti įspūdingąją Lalibelos akmenyse iškaltą bažnyčią, Malyje aplankyti Timbuktu esančią mečetę, pastatytą iš purvo, Madagaskare ar Zanzibare pamatyti koloninį palikimą, o Pietinėje Afrikoje prieš 20 tūkst. metų sukurtus pirmykščių žmonių piešinius. Negalima nepaminėti ir modernių miestų, pavyzdžiui, Keiptauno, kuris taip ir traukia pasilikti dar kelias dienas.

    Skaitomiausi portalai

    Raktažodžiai

    Rašyti komentarą

    Plain text

    • HTML žymės neleidžiamos.
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
    Sidebar placeholder