Advento rankdarbiai

Advento rankdarbiai

Rytoj prasidės adventas: laukimo mėnuo. Senieji papročiai šiandien sumoderninti, tačiau paslaptingo stebuklo laukimo dvasia tebetvyro.

Kalėdų šventė be advento - be gražaus jos laukimo, nebus tokia prasminga, todėl kartu su vaikais jai pasiruoškime: patys, savo rankomis, pasidarykime advento vainiką ir kalendorių. Tegu jie šildo ir puošia namus laukiant didžiosios šventės.

5 idėjos Advento kalendoriui

1. Dailiai apklijuokite degtukų dėžutes ir jas sunumeruokite. Į vidų įdėkite po saldainiuką. Apriškite spalvingais kaspinėliais.

2. Išsikepkite 24 imbierinius sausainius ir glajumi užrašykite skaičius. Sausainius suriškite ir sukabinkite kaip girliandą.

3. Pasidarykite 24 maišelius arba vokelius ir juos sukabinkite virš židinio, ant sienos, lango ar durų. Į kiekvieną galima įdėti ne tik po saldainį, bet ir po užduotėlę padaryti gerą darbą (pvz., pasakyti kiekvienam šeimos nariui ar draugui ką nors malonaus ir t. t.).

4. Dekoruokite 24 dovanų (panaudokite ir batų) dėžutes nuo mažiausios iki didžiausios ir iš jų sudėkite bokštą. Vaikas kasdien gali paimti po vieną nuo viršaus (nuo mažiausios) ir joje rasti staigmenėlę.

5. Padarykite iš spalvoto popieriaus 24 eglutes (tūtelės formos), sunumeruokite ir po kiekviena paslėpkite po staigmeną.

5 idėjos advento vainikui

1. Spygliuočių šakelių vainikas atrodys skoningai, jeigu viename jo krašte sudėsite rutulio formos žvakes, o kitame pritvirtinsite įvairių smulkių detalų: sausainiukų, cinamono lazdelių, džiovintų citrinų riekelių, anyžiaus žvaigždelių, riešutų etc.

2. Jei nenorite vainiko pinti, galite jį tiesiog sudėlioti: iš kankorėžių, įvairių riešutų, džiovintų vaisių, kaštonų...

3. Vaikams patiks blizgus ir linksmas vainikas, suraišiotas iš eglutės bumbuliukų. Toks gražiai atrodys ant laukųjų durų ir džiugins kaimynus.

4. Įdomų vainiką galima suformuoti iš drobės audinio, jį sutraukiant.

5. Ypač jaukiai atrodo nertas, megztas arba veltas vainikas.

VERTA ŽINOTI

Atėjimas

* Adventas prasideda likus keturioms savaitėms iki Kalėdų.

* Kartu su Advento pradžia prasideda naujieji liturginiai metai.

* Lotyniškai "adventus" reiškia "atėjimas".

* Per Adventą krikščionys ruošiasi didžiausiai šventei - kūdikėlio Jėzaus gimimui ir susilaiko nuo linksmybių. Seniau šeimos kartu vakarodavo, giedodavo, burdavosi.

* Tradicija pinti advento vainiką paplito iš Vokietijos. Pirmiausiai (XX a. pradžioje) ją perėmė Mažoji Lietuva.

* Lietuvininkai vainiką pindavo iš eglės arba pušies šakelių, puošdavo kankorėžiais, vaisiais, turimais žaisliukais ir keturiomis žvakėmis.

* Lietuvininkai liuteronai, kitaip nei katalikai Didžiojoje Lietuvoje, nepasninkaudavo. Per Kūčias jie taip pat susiburia šeimos rate, tačiau negamina būtent 12 patiekalų, nelaužia kalėdaičio.

PATARIMAS

Kaip išsirinkti ir prižiūrėti kalėdinę gėlę?

* Rinkdamiesi puansetiją, žiūrėkite, kad žiedynai dar nebūtų išsiskleidę.

* Laikykite šviesioje patalpoje, kurioje 18-22 laipsn. C.

* Saugokite ją nuo šalčio ir skersvėjų.

* Nestatykite ant palangės: ji nepakęs šalčio nuo lango ir iš apačios sklindančios šilumos nuo radiatorių.

* Laistykite tik šiltu vandeniu. Jei palaisčius vanduo nubėga į lėkštelę, jį išpilkite.

* Lapus dažnai nupurkškite drungnu vandeniu. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder